Ciklider.se

Artiklar

Tropheus moorii Foto: Carl Eklind

Artbildning hos Tanganyikasjöns ciklider

Ingen annan grupp fiskar har väckt ett sådant intresse bland akvarister och biologer som ciklider från de stora sjöarna i Östafrika. Många ser dessa fiskar som fiskvärldens motsvarighet till Darwins finkar. Rickard Stenvi skriver om artbildning hos Tanganyikasjöns ciklider.

Vetenskap

Nimbochromis linni Foto: Ad Konings

Bakhållsjägaren från Malawisjön

Roger Häggström beskriver en av sina favoritciklider, Nimbochromis linni, bakhållsjägaren från Malawisjön. Ett exempel på en enkel men effektiv jaktteknink.

Malawiciklider

Artiklar

Borra för enkel ytavrinning

Att byta vatten på många akvarier tar tid. Ytavrinning gör vattenbytena enklare och mycket snabbare. I princip behöver man bara fylla på nytt vatten och överskottet avleds automatiskt ur akvariet ner i avloppet. I den här artikeln beskriver Christan Alfredsson och Tony Englund hur de installerar ytavrinning i Tonys akvarier.

Akvarieteknik

Carl von Linné

Ciklidernas namn

En artikel om ciklidernas namn. Varför är namnen så krångliga, är det latin? Kan man inte bara använda vanliga enkla namn på svenska? Här förklaras de olika namnformerna som används och varför.

Vetenskap

Artiklar

Cyphotilapia frontosa

Jonas Vannar beskriver tanganyikacikliden Cyphotilapia frontosa.

Tanganyikaciklider

DIY moduler Thomas Mårtensson

DIY moduler

Bygg din egen unika akvariebakgrund. Thomas Mårtensson beskriver hur han gjorde sina DIY moduler av cellplast, cement och expoxilack.

Akvarieteknik

Aulonocara koningsi Foto: Niclas Olausson

En nybeskriven malawiciklid: Aulonocara koningsi

I den tredje utgåvan av boken ”Malawiciklider i sin naturliga miljö” skrev Ad Konings; -”Blue Regal skulle kunna ses som A. stuartgranti-population, men eftersom honorna visar en klar skillnad i jämförelse med A. stuartgranti-honor, betraktas de här som en egen art: A. sp. ”stuartgranti mbenji”.

Malawiciklider

Fossorochromis rostratus

Fossorochromis rostratus

Alltsedan min resa till Malawi 1990 hade jag varit sugen på att pröva på denna stora rovfisk. Jag kommer aldrig att glömma de otroligt vackra och enormt stora rostratus-hanarna som jag såg vid flera tillfällen vid stranden Chembe Beach i Cape Maclear. Roger Häggström skriver om Fossorochromis rostratus.

Malawiciklider

Artiklar

Gigantiska rovfiskar och snygga zebror

På besök hos Tony som har både gigantiska rovfiskar och snygga zebror från Malawisjön. Av Christian Alfredsson

Malawiciklider

Tillverka din egen räkmix 1

Gör din egen räkmix

Fördelarna med egentillverkad räkmix är många. Det går att anpassa innehållet så att den tillgodoser de olika behov våra cikldider har och billigt jämfört med många andra foder.

Foder

Artiklar

Guide till viktoriaciklider

Viktoriacikliderna hamnar ofta i skuggan av de mer populära malawi- och tanganyikacikliderna. Varför ska man ha viktoriaciklider och hur håller man dem bäst? En introduktion till viktoriacikliderna av Albin Ekenberg.

Viktoriaciklider

Hur du får ut snäckskalslekare ur snäckskalen Foto: Fredrik Rollén

Hur du får ut snäckskalslekare ur snäckskalen

Att få ut snäckskalslekande ciklider från sin snäckskal är inte alltid så lätt. Här tipsar Fredrik Rollén om hur han gör.

Tanganyikaciklider

Import av Tropheus Foto: Christian Alfredsson

Import av Tropheus

Christian Alfredsson berättar om när han fick möjlihet att köpa Tropheus direkt från en fångststation. En dröm för många. Men allt gick inte riktigt som det var tänkt, eller?

Tanganyikaciklider

Metriaclima melissa Foto: Ad Konings

En nybeskriven malawiciklid: Metriaclima melissa

En ny ciklidart från malawisjön har blivit vetenskapligt beskriven. Det är tre tidigare obeskrivna arter ur "elongatuskomplexet" som nu beskivits som Metriaclima melissa. Läs en sammanfattning av den vetenskapliga beskrivningen här.

Malawiciklider

Limma sedan ihop de fyra bitarna och låt torka över natten.

Ordning på artemiakläckeriet

Wilhelm Lubkowitz tipsar om hur du enkelt bygger ditt egna artemia-kläckeri. Artemia är ett utmärkt levandefoder till yngel såväl som till vuxna fiskar. Det ger bra tillväxt, intensiva färger och friska fiskar. Så här får du ordning på artemiakläckeriet!

Foder

Metriaclima estherae Foto: Michael Persson

Skitciklid, eller Afrikas röda guld?

Det finns några ciklider som jag aldrig skulle kunna tänka mig att vara utan i mina akvarier. Till dem hör definitivt rödzebran eller Metriaclima estherae som den egentligen heter. Den har haft en given plats i mina akvarier ända sedan jag började med malawiciklider.

Malawiciklider

'Lamprologus' callipterus Foto: Ad Konings

Snäckskalslekande ciklider

De snäckskalslekande cikliderna från Tanganyikasjön har länge varit väldigt populära i våra akvarier. Detta trots avsaknad av de starka färger som många andra ciklider har. Vad är det då som gör dessa ciklider så populära? Den här artikeln försöker besvara den frågan och ge en introduktion till att hålla snäckskalslekande ciklider i akvarium.

Tanganyikaciklider

The Endemic Cichlids of Madagacar

The Endemic Cichlids of Madagascar

Egentligen har cikliderna från Madagaskar allt som krävs för att de ska bli riktigt populära inom hobbyn. Det som tidigare har saknats har varit bra litteratur som beskriver cikliderna därifrån, men inte nu längre. Boken The Endemic Cichlids of Madagascar är inte bara den första kompletta boken om madagaskarciklider skriven för hobbyister, det är också en mycket bra sådan.

Bokrecension

Tropheus brichardi Foto: Christian Alfredsson

Tre är en för mycket

Är det en myt att Tropheus måste hållas i stora grupper för att inte slå ihjäl varandra? Eller är tre en för mycket? Christian Alfredsson delar med sig av sina erfarenheter.

Tanganyikaciklider

Artiklar

Uppstart av ett akvarium med BtN-moduler

Den här fotoartikeln beskriver steg för steg montering av BtN-moduler och uppstart av ett 375-liters (150x50x50 cm) akvarium för tanganyikaciklider. I exemplet används tre halva moduler. Eftersom modulerna räcker till två akvarier blir det ett relativt billigt bakgrundsalternativ.

Akvarieteknik

Astatotilapia calliptera

Världens mest framgångsrika ryggradsdjur

Denna artikel skrev Viktor Sundberg samband med en kurs i evolotionsbiologi vid Göteborgs Universitet. I texten redovisar och spekulerar han kring ämnen som rör evolutionen hos cikliderna i Malawisjön.

Vetenskap