Ciklider.se

Gigantiska rovfiskar och snygga zebror

Artikel av Christian Alfredsson

Det var en ruskigt dimmig kväll i november som jag tog bilen till Sandared för att hälsa på Tony. Dimman låg så tätt att jag fick köra betydligt långsammare än vanligt. Det var definitivt värt resan, för när jag kommer fram till Sandared fick jag ett varmt mottagande av Tony. Som jag fått reda på innan fanns det massor av burkar och en 20 kubikmeter stor damm i trädgården.

Det visar sig att vi träffats tidigare. För omkring fem år sedan var Tony hemma hos mig och köpte Aulonocara jacobfreibergi, Undu reef och Labidochromis caeruleus. Döm om min förvåning när jag får se nästa generation hemma hos Tony. Dessutom hade vi med stor säkerhet stött på varandra i vår ungdom då vi båda är övertygade om att amigan (datormodell) är det bästa som har gjorts. Vi var båda datanördar som ägnade timmar åt våra amigor. Nu har dock båda vuxit upp och bytt våra amigor (betyder lilla flicka) mot varsin fru. Att sitta framför datorn så mycket som nördar gör funkar inte riktigt bra med en sambo.

Tony

Tony visar upp akvariet som allting började med. Foto: Christian Alfredsson

Hur det började

Tony tyckte att det kunde vara kul att pyssla med ett akvarium, och det har inget med datorer att göra. Första burken proppades full med vanliga sällskapsfiskar. Redan då gillade han coola, lugna fiskar såsom kampfiskar. Det lilla akvariet behövde fyllas på då och då. I akvarieaffärer och på nätet fanns Labidochromis caeruleus som han sneglade mycket på innan han till slut bestämde sig och ett 200-liters akvarium köptes. De första cikliderna i det var Sciaenochromis fryeriLabidochromis caeruleusLabidochromis sp. ’hongi’ och Metriaclima estherae. Dessa köptes in av Kent i Nol. Jag kunde se att han hämtat en del inspiration av hans affär, då Tony idag har lyckats stuva in ganska många liter på en liten yta.

På besök hos Tony som har både gigantiska rovfiskar och snygga zebror från Malawisjön. Av Christian Alfredsson

Metriaclima zebra, Maisoni Reef. Foto: Christian Alfredsson

Akvarierummet

Idag finns det totalt 17 stycken akvarier och fler ska det bli; 1 x 1000 liter, 1 x 765, 2 x 540, 2 x 375, 4 x 220, 1 x 100, 3 x 80 och 3 x 70. De två största akvarierna är de som imponerar mest. Kubikkaret är lågt, djupt och långt. Man kan verkligen njuta av hur de stora fiskarna kan sträcka ut. Har man stora fiskar bör man ge dem nödvändig plats. Akvariet på 765 liter har Tony byggt helt själv. Själv tycker jag det är supersnyggt att man inte överdriver användandet av moduler. Det är mycket snyggt gjort med enbart en modul på varje sida. Det viktigaste är ju att dölja den tekniska utrustningen.
I akvarierummet är det övervägande fiskar från Malawisjön, mbunas och större Hapliochromis-arter är det som det finns mest av. Jag frågar varför det inte finns några marmalade cats som annars är så populära, Tony säger att de inte direkt attraherar honom. Han berättar att han är helt emot korsningar som t ex. Aulonocara ’röd rubin’ och de finns inte heller några sådana i hans akvarier.

Champsochromis spilorhynchus

Champsochromis spilorhynchus. Foto: Tony Englund

Rovfiskar från Malawisjön

Men vem behöver korsningar när man har stora rovfiskar från Malawisjön? De är imponerande i sin storlek och färg, men framförallt utstrålning. De ser kolugna ut och glider omkring som kungar i karen. Jag får veta att Haplochromis-arterna ofta är snällare mot sina honor än mbunas även om det finns undantag. Dimidiochromis compressiceps kan vara riktigt hård mot honor. Tony matar inte dessa alls med räkmix, under åren har han haft stora problem med symptom som liknar bukvattensot. Den troliga anledningen är att fiskarna inte fixar det vegetabiliska innehållet. Efter övergång till pellets har allt funkat mycket bättre.

Tony har haft riktig otur med rovfiskarna. Grupperna i sig har vart kanonbra, men oftast har hanen eller honan dött på grund av bukproblemen eller av mysko bakteriella sjukdomar. Det sporrar lite extra och gör att det nu satsas mer än någonsin på dessa. Det känns som om dessa fiskar ligger extra varmt om hjärtat.

Själv är jag grymt imponerad av Tonys Metriaclima zebra, Maisoni Reef-hanar i vardagsrummet, som spänner sig hela tiden och ser riktigt snygga ut. Det finns även en del tanganyikaciklider; Tropheus sp. ’black’, Bulu Point är ju inte att förakta.

Dimidiochromis compressiceps

Dimidiochromis compressiceps. Foto: Tony Englund

Hur ser framtiden ut?

Det limmas nya akvarier på löpande band. Det är kar med måtten 110 x 35 x 70 som ska ersätta gamla. Den låga höjden möjliggör att man kan stapla många på höjden. Genom att själv lägga två strån i kors så ser jag vilken utbyggnadspotential källaren har. Det finns mycket ytor kvar där man kan ställa akvarier.

På besök hos Tony som har både gigantiska rovfiskar och snygga zebror från Malawisjön. Av Christian Alfredsson

Tyrannochromis nigriventer. Foto: Tony Englund

På besök hos Tony som har både gigantiska rovfiskar och snygga zebror från Malawisjön. Av Christian Alfredsson

Det hemmabyggda akvariet på 765 liter är snyggt inrett med sparsam användning av moduler. Foto: Christian Alfredsson

Tonys akvarierum

I akvarierummet hittar man mest olika malawiciklider. Foto: Christian Alfredsson

Tonys akvarierum

Tony har lyckats stuva in ganska många liter på en liten yta. Foto: Christian Alfredsson

Tonys akvarierum

Del av akvarierummet. Foto: Christian Alfredsson

Arter som fanns vid besöket

Altolamprologus compressiceps, Chaitika
Aristochromis christyi
Aulonocara stuartgranti, Mdoka
Aulonocara jacobfreibergi, Undu reef
Champsochromis caeruleus
Champsochromis spilorhynchus
Cyatopharynx foae, Moliro
Cynotilapia afra, Chimate
Cyrtocara moorii
Dimidiochromis compressiceps
Dimidiochromis strigatus
Fossorochromis rostratus
Labidochromis caeruleus
Metriaclima estherae
Metriaclima sp. ’zebra hara’
Metriaclima lombardoi
Metriaclima sp. ’msobo’, Magunga
Metriaclima zebra, Maisoni Reef
Metriaclima lanisticola
Neolamprologus splendens
Nimbochromis fuscotaeniatus
Placidochromis sp. ’phenochilus tanzania’
Placidochromis sp. ’electra superior’
Tropheops sp. ’chilumba’
Tropheus sp. ’black’, Bulu Point
Tyrannochromis nigriventer