Ciklider.se

The Cichlid Fishes of Western Africa

Recension av Michael Persson

Titel: The Cichlid Fishes of Western Africa

Orginaltitel: Die Cichliden des westlichen Afrikas

Författare: Dr. Anton Lamboj

Språk: Engelska

Antal sidor: 256

Antal foton: 622

Format: 170 x 245 mm.

Förlag: Birgit Schmettkamp Verlag

Utgivningsår: 2004

ISBN: 3 – 928819 – 33 – X

När jag skulle köpa Linke & Staeck’s bok ”Cichlids from West Africa”, som länge varit en favoritbok för dem som sysslar med ciklider från Västafrika, visade det sig att den engelska utgåvan inte längre finns att få tag på. Istället hittade jag boken ”The Cichlid Fishes of Western Africa” som är skriven av den österrikiske universitetslektorn Anton Lamboj.
Som brukligt när man behöver råd vände jag mig till forumet på ciklider.se för att få synpunkter på boken. Här följer ett axplock av de synkunkter jag fick; – ”Den är fantastisk, med bilder på det mesta, även udda”– ”Att det finns bilder på alla dessa skumma tilipiiner och strömlevande ciklider!”– ”Det här kan vara den bästa ciklidboken som getts ut på 10 år!” och – ”Boken spöar Linke & Staeck och visar på den otroliga mångfald denna del av världen har”.

Ja som ni förstår blev jag tvungen att köpa boken efter de fantastiska omdömena.

The Cichlid Fishes of Western Africa

Dålig karta

Boken inleds med några korta kapitel om ciklidsystematik, biotoper och akvariehållning av västafrikanska ciklider. Allra först hittar man bokens svagaste punkt, en karta över Västafrika. Kartan är riktigt dålig, skissliknande med endast större floder utmärkta. Man hittar fler floder i en vanlig skolatlas, dessutom finns inga sjöar eller orter med. Detta ser jag som en stor brist eftersom jag vill kunna orientera mig när jag läser litteratur om ciklider.
Kapitlet om biotoper är bra men kunde gärna ha fått vara mer omfattande. Först beskrivs vilka områden som avses i begreppet ”Västafrika” och i vilka miljöer man hittar cikliderna. Här tas också upp klimat, vattenparametrar, vattenväxter mm. Nästa kapitel tar mycket kortfattat upp de viktigaste aspekterna när det gäller att hålla dessa ciklider i akvarium. Författaren gör det enkelt för sig och hänvisar till att de flesta läsarna är erfarna akvarister med goda kunskaper i att hålla ciklider i akvarium. Här skulle jag gärna ha sett lite mer information om lämplig akvarieinredning, förslag på olika ciklidkombinationer och andra fiskar som passar tillsammans med dessa ciklider.

Bra artbeskrivningar

De följande 217 sidorna innehåller beskrivningar av de västafrikanska cikliderna, detta kapitel är bokens stora styrka. Först görs en generell beskrivning av släktet, därefter beskrivs de ingående arterna efter indelningen; ”synonymer”, ”utbredning”, ”beskrivning”, ”föda”, ”ekologi”, ”hållning och odling i akvarium” och ”anmärkningar”. Indelningen kan variera något och alla kategorier finns inte med för alla arter.
Beskrivningarna tar på ett mycket bra sätt upp all tänkbar information på ett sätt som gör att den kan användas både som akvaristisk handbok och som vetenskaplig referenslitteratur. Det är sällan ciklidlitteratur täcker in så mycket om cikliderna i deras naturliga miljö såväl som under akvarieförhållanden. Denna bok gör det på ett föredömligt sätt. Det märks att författaren förutom sina många resor till området också har stor erfarenhet av dessa ciklider i akvarium. Här och var finns biotopbilder insprängda bland beskrivningarna.

Imponerande foton

Bokens layout känns typiskt tysk, enkel och stilren på gränsen till tråkig. Med det menar jag inte att den är dålig, men man har heller inte ansträngt sig för att fånga läsaren med en spännande layout. Fotona håller överlag förvånansvärt hög kvalitet och många duktiga fotografer som t ex Uwe Werner och Frank Warzel har bidragit. Det är också imponerande att det finns foton på så många ovanliga arter och geografiska varianter. De flesta fotona är tagna på ciklider i akvariemiljö.

Bra kan bli bättre

Författaren efterfrågar i slutet av boken foton på arter som inte finns illustrerade och kompletterande information till en eventuell ny utgåva. Om man till nästa utgåva fixar till de brister som finns i denna första utgåvan, kan jag hålla med i omdömet från forumet om att det här är den bästa ciklidbok som givits ut på mycket länge. Den är definitivt redan nu en av de bästa. Om du är intresserad av de västafrikanska cikliderna så ska du inte avskräckas av det höga priset, det här är en bok för dig. Skulle ditt intresse för dessa ciklider inte vara väckt än så är detta ändå en bok för dig eftersom det kommer att vara det efter det att du har läst boken.

Bokens innehåll

Western Africa (map)7
Foreword8
Chapter 1: Some Comments on the Systematics of Cichlids from Western Africa11
Chapter 2: Natural Habitats of the Cichlids from Western Africa13
Chapter 3: Cichlids from West and Central Africa in Aquaria19
Chapter 4: The Cichlid Species of Western Africa21
Subfamily Heterochromidinae21
Subfamily Pseudocrenilabrinae23
Tribe Tylochromini23
Genus with specific status29
Tribe Tilapiini31
Tribe Hemichromini94
Tribe Pelmatochromini123
Tribe Chromidotilapiini127
Tribe Lamprologini202
Tribe Haplochromini208
List of References240
Index246