Ciklider.se

Aufwuchs-utfodraren

Artikel av Roger Häggström

När det gäller mbunas i Malawisjön, och även många ciklidarter i Tanganyikasjön, är det känt att de tillbringar nästan hela sin tid med att beta alger från stenar och klippor. Detta är ett beteende vi sällan får tillfälle att studera i våra akvarier. Visst betar fiskarna, men de lägger inte ned någon större energi på det, eftersom algerna inte växer i samma takt som de betas av.

För några år sedan började jag fundera på om det inte skulle kunna finnas ett sätt att mata fiskarna på, som skulle kunna efterlikna deras naturliga betesmarker. Det jag kom fram till är den apparat som jag kallar ”Aufwuchs”-utfodraren.

Aufwuchs-utfodraren Foto: Roger Häggström

En Pesudotropeus saulousi betar på ”Aufwuchs”-utfodraren. Foto: Roger Häggström

Utfodraren är enkel till sin konstruktion. Den består av:
– En cirka 20 cm lång ränna, som är gjord av ett plaströr, cirka 10 cm i diameter, som är kluvet på längden.
– Ett plast- eller aluminiumnät, cirka 18 x 10.
– Fyra platta 2 mm tjocka plastremsor, cirka 20 x 1 cm.
– Fyra skruvar med gänga, M5 och cirka 15 mm långa. Rostfria eller av mässing.
– En cirka 50 cm lång plastrev och en 2 mm tjock plastbit, 4 x 1 cm.
– Två kraftiga gummiband.

Det är mycket roande att studera fiskarna när de äter, det blir allmän uppståndelse och alla slåss om en plats vid utfodraren. Man kan dessutom studera de olika arternas skilda metoder för att komma åt maten. En del, till exempel petrotilapior, skrapar med sina stora munnar, medan andra, till exempel labidochromisar, använder munnen i första hand som en pincett. Man kan kanske kalla ”Aufwuchs”-utfodraren fiskarnas motsvarighet till hamstrarnas ekorrhjul.

Nu återstår bara att ”ladda” utfodraren. Jag brukar använda någon typ av räkmix. Den har dels rätt konsistens, dels liknar räkmixen det foder som fiskarna äter i sjön, det vill säga en blandning av alger, spirulina och smådjur. Det går också bra att prova med mosat räkkött, uppblötta pellets och andra foder som inte direkt löses upp av vattnet.

Här följer ett basrecept på räkmix som du lätt kan tillverka själv:
1 kg räkor med skal.
4 dl pellets (torra).
8-10 dl gröna ärtor, djupfrysta.
1 ml multivitamin.
0.8 dl gelantinpulver.

Blöt upp pelletsen och blanda dem med räkorna och ärtorna. Kör i en mixer. Koka upp lite vatten och blanda i gelantinpulvret utan att det klimpar sig. Låt blandningen svalna. Blanda och ställ in i kylen 1-4 timmar. Frys in i plastpåsar.
Den som så önskar kan blanda i 15-30 ml spirulina för att krydda anrättningen.

Lägg plastnätet på diskbänken, placera det tinade fodret längs mitten av nätet, använd plastrännan som ”kavel” och dra gummibanden runt rännan och häkta fast dem på motsvarande skruv på nätets andra sida. På så vis kläms fodret fast mellan nätet och plaströret. Skölj under rinnande vatten för att bli av med de minsta foderpartiklarna. Sänk ned ”Aufwuchs”-utfodraren i akvariet. Efter en stund upptäcker fiskarna maten och börjar skrapa nätet med munnen för att komma åt den, precis som i naturen. Låt snöret och handtaget hänga runt kanten på akvariet, så är det lätt att fiska upp utfodraren när det är dags att fylla på nytt foder.

En nackdel med utfodraren är att den belastar vattnet ganska hårt. Eftersom maten skrapas av fiskarnas tänder blir det en hel del små foderpartiklar i vattnet. Använd därför inte för mycket foder åt gången.

Referenser
Hans Appelskog, recept på räkmix.