Nimbochromis linni

Burgess & Axelrod, 1975
Nimbochromis linni hane vid Chizumulu Island.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderRovfiskar och övriga
Max Storlek: 30 cm
Minsta akvarievolym: 500 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Nimbochromis linni beskrevs ursprungligen som Haplochromis linni av Warren Burgess och Herbert Axelrod år 1975. Den har också varit placerad i släktet Cyrtocara.

Vad namnet betyder

Nimbochromis är sammansatt av latinets ”nimbus” (moln), sammansatt med ”chromis” som är vanligt i flera ciklidsläkten och kommer från det marina fisksläktet Chromis. Artepitetet linni hedrar Dr Wayne Linn, en volontär från den amerikanska fredskåren som arbetade med Malawis fiskeriavdelning och samlade in typmaterialet för den vetenskapliga beskrivningen av arten.

Utbredning

Arten förekommer runt hela Malawisjön. Typlokalen för arten är inte närmare preciserad.

Storlek och utseende

Hanar av Nimbochromis linni kan bli upp till 30 cm, medan honor vanligtvis är några centimeter mindre. Arten växer långsamt och det kan ta upp till fem år innan den är könsmogen. Kroppsformen är långsmal med en långt utdragen nos. Kroppsfärgen är mörkbeige till brun med ett mönster av stora, oregelbundna fläckar som gör att den smälter in i omgivningen. Könsmogna hanar får under lekperioden en helblå färg samt röda inslag i analfenan och gula kanter på övriga fenor. Honorna behåller en mer gråbrun färg med mörkare fläckar och röda punkter på fjällen.

Foder

I sin naturliga miljö är Nimbochromis linni en rovfisk som huvudsakligen livnär sig på småfisk. Den använder sin karakteristiska långa snabelformade nos och sitt kamouflagemönster för att jaga småfisk som gömmer sig i springor bland stenar och klippor. I akvarium är det en glupsk ciklid som äter vad den erbjuds, och blir lätt fet om den utfodras med för mycket pellets. Den bör ges foder som speglar artens naturliga födovanor. Lämpliga foder är proteinrik räkmix och torrfoder som är anpassat för karnivorer (köttätande fiskar). Detta kan varieras med frysfoder som mysis, musselkött och fiskbitar.

Naturlig miljö

Arten lever i mellanzoner där sandbotten och områden med stenar och klippor möts. Den föredrar områden med gott om klippformationer för jakt och lek. Yngre individer kan ses på grunt vatten ned till två meters djup, medan vuxna oftast förekommer djupare än 15 meter, speciellt under lekperioden.

Akvarium

Denna storväxta och aktiva art behöver ett rymligt akvarium. Ett minimum på 600 liter rekommenderas, men gärna ännu större. Akvariet inreds med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som bildar gömställen där jagade fiskar kan söka skydd.

Lek

Arten leker i djupa, klippmiljöer och har en kort lekperiod varje år. Hanarna blir vackert blåfärgade när de patrullerar sina revir, ofta kring en större sten omgivna av mindre stenar eller sand. Hanen lockar en lekmogen hona till sitt revir där leken ofta sker direkt på sanden intill en sten, eller i en grävd grop. Efter leken ruvar honan äggen och larver i omkring en månad innan de frisimmande släpps första gången. Honan fortsätter att skydda de frisimmande ynglen och tar in dem i munnen vid fara i ytterligare en månad. En typisk kull består av 40-80 yngel, men kan ibland uppgå till över 100

Allmänt

Nimbochromis linni är en fascinerande rovfisk med unika jaktstrategier. Genom att ligga stilla ovanför springor och använda sin långa nos för att nå in till små mbunas visar den en hög grad av anpassningsförmåga.

Även i akvarium är det en rovfisk som inte bör hållas tillsammans med alltför småvuxna medinvånare eftersom dessa kommer att ses som föda. Lämpligt sällskap är arter med liknande storlek och temperament. Undvik att hålla den tillsammans med arter som påminner om den utseendemässigt för att minska aggressioner och risken för hybridisering. Arten hybridiserar lätt med andra Nimbochromis-arter.

Arten påminner till utseendet om Nimbochromis polystigma, men skiljer sig genom sin karakteristiska snabelformade nos och sin unika jaktteknik.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia