Neolamprologus prochilus

Bailey & Stewart, 1977
Neolamprologus prochilus.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen
Max Storlek: 18 cm
Minsta akvarievolym: 300 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Neolamprologus prochilus beskrevs ursprungligen som Lamprologus prochilus av Bailey och Stewart år 1977.

Vad namnet betyder

Neolamprologus är sammansatt av de grekiska orden ”neo” (ny) och Lamprologus, som är det ursprungliga släktet. Namnet refererar till att arterna i detta släkte tidigare ingick i släktet Lamprologus, från vilket de flyttades till detta nya släkte. Förändringen grundades på beslutet att enbart flodlevande ciklider skulle ingå i släktet Lamprologus. Artepitetet prochilus kommer från grekiskans ”pro” (fram) och ”cheilos” (läppar), vilket syftar på fiskens framträdande käkar.

Utbredning

Artens exakta utbredning är inte helt kartlagd. Den förekommer spritt på flera platser runt Tanganyikasjön, främst i området kring Nyika Bay och norra Nkumbula Island, cirka två kilometer norr om Mpulungu i Zambia. Den har även observerats vid den nordvästra kusten i Demokratiska Republiken Kongo. Artens typlokal är Nyika Bay på Nkumbula Island, ett par kilometer norr om Mpulungu i Zambia.

Storlek och utseende

Neolamprologus prochilus är en medelstor ciklid som blir cirka 15 cm, i undantagsfall kan hanar bli upp till 18 cm. Honorna är generellt mindre än hanarna, annars finns inga tydliga könsskillnader. Kroppens form är komprimerad och smal med en triangulär huvudform och framträdande käkar. Kroppsfärgen är beige med nyanser av rosa till blekt lila, samt längsgående linjer utmed kroppssidorna.

Foder

I sin naturliga miljö livnär sig Neolamprologus prochilus huvudsakligen på ryggradslösa djur och småfiskar. Den har en unik metod att suga in byten med sina långa käkar, vilket möjliggör jakt i mörka och svåråtkomliga områden. Exempel på lämpliga foder är räkmix med en hög andel räkor och fisk, torrfoder anpassat för karnivorer (köttätande fiskar) samt frysfoder som artemia, cyclops och musselkött.

Naturlig miljö

Arten lever i steniga områden, oftast på djup över 30 meter. Där uppehåller den sig i mörka grottor och håligheter.

Akvarium

Ett akvarium på minst 300 liter rekommenderas för Neolamprologus prochilus. Inredningen bör bestå av ett finkornigt bottenmaterial, och mycket stenformationer som bildar skrevor och skyddade miljöer vilket efterliknar artens naturliga livsmiljö. Dämpad belysning efterliknar dess naturliga habitat och hjälper den att känna sig trygg.

Lek

Neolamprologus prochilus är en parbildande substratruvare som leker i djupa sprickor och håligheter. Honan lägger en liten mängd ägg – de första kullarna kan bestå av så få som fem ägg, men detta ökar efterhand till ett genomsnitt på 50 ägg. Lek i akvarium kan stimuleras genom att efterlikna artens naturliga miljö och erbjuda tillräckligt med skyddade grottor att leka i, och dämpad belysning.

Allmänt

Neolamprologus prochilus är en relativt fredlig art som kan hållas parvis tillsammans med andra mindre aggressiva arter. Den är dock måttligt territoriell och kan visa aggressivt beteende gentemot artfränder. På grund av sina sköra käkar och tunnare hud är den mer sårbar än många andra ciklider, och bör inte hållas tillsammans med aggressiva arter.

Trots att arten sällan exporteras och är ovanlig inom akvariehobbyn har den med sitt säregna utseende och specialiserade beteenden blivit eftertraktad.
Neolamprologus prochilus.
Foto: Ad Konings
Neolamprologus prochilus.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia