Metriaclima phaeos

Stauffer, Bowers, Kellogg & McKaye, 1997
Metriaclima phaeos vid Londo Reef.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderMbuna-gruppen

Max storlek: 14 cm

Minsta akvarievolym: 250 liter

Temperatur: 23 – 27 °C

pH: 7.5 – 8.5

Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Arten beskrevs 1997 av Stauffer et al. som Metriaclima phaeos. Tidigare har den också kallats Pseudotropheus ’Black Dorsal Tanzania’ och Pseudotropheus sp. ’black dorsal shauri’. Ett handelsnamn som ibland använts är Pseudotropheus ’shauri’.

Vad namnet betyder

Metriaclima är sammansatt av grekiskans “metria” (genomsnittlig eller anspråkslös) och “clima” (sluttande), vilket syftar på huvudprofilens lutning av släktets arter. Artepitetet phaeos från grekiskans ”phaeo” som betyder askfärgad eller grå, vilket syftar på det mörka bandet i ryggfenan.

Utbredning

Arten förekommer vid flera platser i de centrala delarna av Malawisjöns östra kust, från Cobwé i Moçambique och norrut till Hai Reef och Undu Point i Tanzania samt vid Lundo Island. Artens typlokal är Cobwé i Moçambique.

Storlek och utseende

I sin naturliga miljö kan Metriaclima phaeos bli upp till 12 cm, medan honor oftast är något mindre, cirka 10 cm. I akvarium blir den ofta större. Könsmogna hanar har en klarblå kroppsfärg med 7–9 smala, svarta tvärgående band och ett svart band i ryggfenan. Bukfenorna är helsvarta, medan analfenan är blå med en bred svart kant och 2–5 gula äggfläckar. Honor är i allmänhet helt gula, men vissa individer kan ha ett svagt mönster med tvärgående band. Honor vid Londo Bay i Moçambique har en mer beige-blå kroppsfärg med gula fenor.

Foder

Den naturliga födan består främst av alger eller biomatta, så kallad aufwuchs som växer på stenar och klippor. I akvarium accepteras de flesta foder men den bör ges foder med en hög andel vegetabiliskt innehåll som räkmix med tonvikt på ärtor, eller torrfoder anpassat för herbivora (växtätande) fiskar.

Naturlig miljö

Arten lever i övergångszonen mellan sandbottnar och miljöer med stenar och klippor, normalt på djup mellan 7 och 20 meter.

Akvarium

Ett akvarium för Metriaclima phaeos bör rymma minst 250 liter, inrett med ett finkornigt bottensubstrat och stenformationer som bildar gott om gömställen. Eftersom hanarna är starkt territoriella rekommenderas att endast hålla en hane, om inte akvariet är minst dubbelt så stort som den rekommenderade storleken.

Lek

Munruvare med normal kullstorlek på mellan 15 och 30 yngel. Hanarna gräver ut små grottor intill eller under stenar som lekplats. Hanen lockar en lekmogen hona till sin grotta där leken sker. Honan ruvar i omkring tre veckor, och drar sig under denna tid undan till en skyddad plats. De frisimmande ynglen släpps bland stenar där de lämnas att klara sig själva.

Allmänt

Metriaclima phaeos är en territoriell och livlig art. Hanar visar aggression mot artfränder, särskilt mot andra hanar och andra arter med liknande utseende. Det rekommenderas att hålla en hane tillsammans med flera honor, och med andra robusta mbunas som inte liknar dem. Att hålla andra arter i akvariet kan minska aggressionerna genom att sprida ut deras fokus.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia