Metriaclima aurora

Burgess, 1976
Metriaclima aurora hane.
Foto: Niclas Olausson

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderMbuna-gruppen

Max storlek: 12 cm

Minsta akvarievolym: 200 liter

Temperatur: 23 – 27 °C

pH: 7.5 – 8.5

Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Metriaclima aurora beskrevs ursprungligen som Pseudotropheus aurora av Burgess år 1976. Den blev senare omklassificerad till sitt nuvarande släkte av Stauffer et al. 1997. I handeln har arten ibland kallats “Pseudotropheus Penfoldi”.

Vad namnet betyder

Metriaclima är sammansatt av grekiskans metria (genomsnittlig eller anspråkslös) och clima (sluttande), vilket syftar på lutningen av huvudprofilen hos släktets arter. Artepitetet aurora är latin (gryning eller gryningens gudinna), och syftar på hanens ljusa, guldfärgade bröst och huvud som övergår i blått, vilket påminner om himlen vid soluppgången.

Utbredning

Finns vid flera lokaler som Likoma Island, Mara Point, Mbweca och Tumbi Point. Arten finns också vid Chizumulu Island, där den lever parallellt med andra närbesläktade arter som Metriaclima hajomaylandi och den ännu ej vetenskapligt beskrivna Metriaclima sp. ’aurora bevous’. Metriaclima aurora var också en av de första arterna som ciklidexportören Peter Davis introducerade vid Cape Maclear-området, där den idag har bildat starka populationer.

Storlek och utseende

Vuxna hanar kan bli upp till cirka 11 cm i naturen och upp till 14 cm i akvarium. Honorna är något mindre, cirka 9–10 cm. Könsmogna hanar är starkt färgade med blått som övergår i gult mot undersidan. Honor och ungfiskar är blekare, med en ljusbrun färg och ibland en svagt blå eller purpurfärgad ton. Hos vissa populationer kan hanar få breda bruna band, exempelvis vid Tumbi Point.

Foder

I naturen livnär sig Metriaclima aurora på aufwuchs (algmatta) som växer på stenar och klippor. I algmattan lever också små ryggradslösa djur som ingår i dieten. I akvarium accepteras de flesta foder men den bör erbjudas en variation med till exempel räkmix, torrfoder och frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever i den grunda delen av övergångszonen mellan sandbotten och klippor, på djup mellan 7 och 15 meter.

Akvarium

Ett akvarium för Metriaclima aurora bör rymma minst 200 liter, inrett med ett finkornigt bottensubstrat och stenformationer som bildar gott om gömställen. Eftersom hanarna är starkt territoriella rekommenderas att endast hålla en hane, om inte akvariet är minst dubbelt så stort som den rekommenderade storleken.

Lek

Munruvare med normal kullstorlek mellan 25 och 50 yngel. Hanarna gräver ut små grottor intill eller under stenar som lekplats. Hanen lockar en lekmogen hona till sin grotta där leken sker. Honan ruvar i omkring tre veckor och drar sig under denna tid undan till en skyddad plats.

Allmänt

Metriaclima aurora är en vackert färgad mbuna som är mycket populär i akvarier med malawiciklider. Det är en livlig och aggressiv art som passar bäst i akvarium med andra mbunas, förutsatt att arter med liknande färger undviks, eftersom hanarnas aggressivitet ofta riktas mot färgmässigt lika arter.
Metriaclima aurora hane och honor.
Foto: Michael Persson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia