Mastacembelus ellipsifer

Boulenger, 1899
Mastacembelus ellipsifer.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: Icke ciklider
Max Storlek: 50 cm
Minsta akvarievolym: 400 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.5 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Mastacembelus ellipsifer beskrevs officiellt av Boulenger år 1899. Tidigare synonymer är Aethiomastacembelus ellipsifer och Afromastacembelus ellipsifer och Caecomastacembelus ellipsifer. Inom akvariehobbyn kallas den ibland för ”Tanganyikaål”.

Vad namnet betyder

Mastacembelus är sammansatt av grekiskans ”mastax” (mun) och ”emballo” (kasta sig), vilket syftar på att arterna i släktet har en förmåga att skjuta ut sin mun för att fånga byten. Artepitetet ellipsifer kommer från latinets ”ellips” som betyder ”oval”, vilket syftar på det elliptiska mönstret.

Utbredning

Förekommer endemiskt i Tanganyikasjön. Artens typlokal är Albertville i Demokratiska Republiken Kongo.

Storlek och utseende

Mastacembelus ellipsifer kan bli upp till 50 cm, men i akvarium blir den sällan mer än 30-40 cm. Kroppsformen är långsträckt och ålliknande med en spetsig nos och små, rundade fenor. Kroppsfärgen är gråbrun med mörkbruna elliptiska fläckar, medan undersidan är ljusare. Det finns inga tydliga utseendemässiga könsskillnader, men honor är ofta lite rundare om buken.

Foder

I sin naturliga miljö livnär den sig främst på små ryggradslösa djur, insekter och larver som den hittar bland klippor och i sediment. Den naturliga födan inkluderar även olika typer av småfisk. Speciellt hästnosciklider uppskattas som föda, eftersom de är lättfångade. I akvarium bör den erbjudas en varierad kost bestående av räkmix, torrfoder och frysfoder som mysis, krill och musselkött.

Naturlig miljö

Lever i kustzonen i olika miljöer men företrädesvis i övergångszonen där sandbotten möter miljöer med stenar och klippor, vanligtvis på djup mellan 5 och 30 meter.

Akvarium

Akvariet för denna art bör inte vara mindre än 400 liter. Eftersom den ofta gräver ner och gömmer sig i bottensubstratet så bör detta vara finkornigt utan vassa kanter. Det bör också finnas stenformationer som bildar grottor och gömställen. Arten är känd för sin förmåga att rymma från akvarium genom små öppningar, så det är viktigt att ha ett väl täckt akvarium.

Lek

Det är ovanligt att Mastacembelus ellipsifer leker i akvarium. För att leken ska lyckas behöver akvariet vara inrett med lämpliga lekplatser, som rör eller stenformationer som bildar grottor och håligheter. Hanen uppvaktar honan med böljande rörelser. Honan lägger klibbiga ägg som fästs på en skyddad plats. Äggen kläcks efter 2-4 dygn. Föräldrarna vårdar inte äggen och kan äta upp dem, därför bör de separeras från äggen efter lek.

Allmänt

Mastacembelus ellipsifer en mycket hemlighetsfull fisk som gömmer sig mellan stenar eller i sedimentet. Den är relativt fredlig och ett bra komplement i akvarier med tanganyikaciklider. I ett tillräckligt stort akvarium med gott om gömställen kan de ofta hållas i par eller små grupper. Den är nattaktiv och tillbringar mycket tid gömd under dagen. Arten blir ofta mer aktiv och synlig när den vant sig vid akvariet och matningsrutiner.
Mastacembelus ellipsifer.
Foto: Ad Konings
Mastacembelus ellipsifer.
Foto: Ad Konings

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia