'Lamprologus' ocellatus

Steindachner, 1909
’Lamprologus’ ocellatus ”gold”.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen
Max Storlek: 6 cm
Minsta akvarievolym: 60 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

’Lamprologus’ ocellatus beskrevs ursprungligen som Julidochromis ocellatus av Franz Steindachner år 1909. Den har även varit placerad i släktet Neolamprologus. Inom akvariehobbyn finns namn för olika geografiska varianter som ”ocellatus gold” och ”blå ocellatus”.

Vad namnet betyder

Lamprologus är sammansatt av grekiskans ”lampros” (lysande) och ”lagós” (hare). Artepitetet ocellatus kommer från latinets ”ocellus” som betyder ögonlik fläck, vilket syftar på den ögonlik fläcken på gällocket.

Utbredning

Arten förekommer runt hela Tanganyikasjön med undantag av sträckan mellan Kalemie och Moliro på sjöns västra strand i Demokratiska Republiken Kongo. Typlokalen för arten är inte preciserad.

Storlek och utseende

Hanar av Lamprologus ocellatus blir sällan större än 6 cm, medan honor blir 3,5–4 cm. Hanar är ljusare i färgen, medan lekande honor har en mörkare kropp med skimrande blåvioletta kroppssidor och ibland en gul ton på buken. Kroppen är kompakt med en rundad stjärt och en karakteristisk svart fläck på gällocket.

Foder

Den naturliga födan består huvudsakligen av små ryggradslösa djur som plankton, insektslarver och små kräftdjur. I akvarium bör den erbjudas en varierad kost med exempelvis räkmix, torrfoder samt frysfoder som artemia, cyclops och daphnia.

Naturlig miljö

Arten lever på djup mellan 5 och 50 meter, vid sand- och lerbottnar täckta av tomma skal av Neothauma-snäckan. Den är inte lika hårt bunden till sandiga miljöer som de övriga snäkskalslekande cikliderna, utan kan även hittas i steniga miljöer.

Akvarium

För att hålla Lamprologus ocellatus rekommenderas ett akvarium på minst 60 liter för ett par, men ett större akvarium på minst 100 liter är att föredra för en mindre grupp. Akvariet bör inredas med ett finkornigt bottenmaterial, samt stora öppna sandytor och rikligt med tomma snäckskal, helst flera per individ.

Lek

Det är en monogam substratruvare. Hanens revir består av flera snäckskal som han försvarar ihärdigt, även mot betydligt större arter. Reviret kan hysa ett antal honor, som i sin tur håller mindre revir runt sina utvalda snäckskal. Honan lägger sina ägg inne i snäckskalets spiral. Eftersom hanen oftast är för stor för att ta sig in i snäckskalet, sker befruktningen från snäckskalets öppning. Honan hjälper då till att föra fram mjölken till äggen genom fenrörelser. Äggen kläcks efter ca 72 timmar, och den normala kullstorleken är 20–25 ägg. Ynglen är frisimmande först efter ytterligare ca 6 dygn. Det dröjer dock länge innan de lämnar sitt snäckskal. Ynglen är könsmogna efter 9–10 månader.

Allmänt

’Lamprologus’ ocellatus är en oerhört livlig och charmfull ciklid som jag verkligen vill rekommendera. Den rör sig mycket runt sina skal och försvarar sitt revir ihärdigt. Om du sticker ner armarna för att rengöra akvariet och kommer för nära deras revir, drar de sig inte för att bita dig i armarna. Ibland ses den ligga stilla på botten och vila med bukfenorna som stöd.
’Lamprologus’ ocellatus.
Foto: Bjarne Sætrang
’Lamprologus’ ocellatus.
Foto: Kjell Fohrman
’Lamprologus’ ocellatus.
Foto: Kjell Fohrman

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia