Labidochromis joanjohnsonae

Johnson, 1974
Labidochromis joanjohnsonae, hane vid Likoma-ön.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderMbuna-gruppen
Max Storlek: 10 cm
Minsta akvarievolym: 200 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Nära hotad (NT)

Handelsnamn och synonymer

Labidochromis joanjohnsonae beskrevs formellt av Donald Johnson år 1974. Den har även varit placerad i släktena Melanochromis och Pseudotropheus, ett synonymt namn är Melanochromis exasperatus. Inom akvariehobbyn har den ibland kallats för ”Likomapärlan”.

Vad namnet betyder

Labidochromis är sammansatt av latinets ”labido” (tång eller hovtång), vilket troligen syftar på de förstorade framtänderna som kännetecknar arterna i detta släkte. Den andra delen, ”chromis”, används ofta i namn på ciklidsläkten och det härstammar från fisksläktet Chromis. Artepitetet joanjohnsonae hedrar Joan Johnson, redaktör för tidskriften Today’s Aquarist där den vetenskapliga beskrivningen av arten publicerades.

Utbredning

Artens naturliga utbredningsområde är begränsat till området kring Likoma Island men den har även introducerats vid Thumbi West Island där den nu är vanlig. Typlokalen för arten är Likoma Island.

Storlek och utseende

Labidochromis joanjohnsonae är en liten till medelstor mbuna som blir cirka 10 cm. Hanar blir i regel större än honor. Det finns tydliga könsskillnader, honor och ungfiskar har en pärlemorvit grundfärg med orangebruna, längsgående linjer på kroppen. Könsmogna hanar är iriserande blå med svarta band på rygg- och analfenorna. Nosen är karakteristiskt rundad, vilket skiljer arten från andra medlemmar av släktet.

Foder

I sin naturliga miljö livnär sig Labidochromis joanjohnsonae på biomattan (”aufwuchs”), vilket innefattar alger, insektslarver och insektsnymfer samt kräftdjur. I akvarium bör den ges en varierad kost som speglar artens naturliga födovanor. Exempel på lämpliga foder är räkmix och torrfoder samt frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever huvudsakligen bland små klippor på grunt vatten, oftast mindre än 2,5 meter djupt. Den kan dock förekomma vid större klippor ner till 7 meters djup.

Akvarium

För att hålla Labidochromis joanjohnsonae i akvarium rekommenderas en minsta volym på 200 liter, men större akvarier är att föredra för att minska stress och aggressivitet. Inredningen bör bestå av mycket sten och klippformationer som bildar grottor och håligheter, för att efterlikna artens naturliga miljö. Ett finkornigt bottenmaterial är också lämpligt.

Lek

Det är en maternal munruvare. Hanen försvarar revir och lockar en lekmogen hona till sin utvalda lekplats. Efter leken ruvar honan ägg och larver i cirka tre veckor. En normal kullstorlek är mellan 15 och 25 yngel.

Allmänt

Labidochromis joanjohnsonae är en fredlig ciklid i förhållande till andra arter men kan vara aggressiv mot artfränder, särskilt i trånga utrymmen. Arten kan hållas tillsammans med andra mindre malawiciklider. Sällskap av arter med liknande utseende bör undvikas för att minska aggressioner, och för att minimera risken för hybridisering.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia