Cyphotilapia frontosa

Boulenger, 1906
Cyphotilapia frontosa.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderÖvriga
Max Storlek: 40 cm
Minsta akvarievolym: 600 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Cyphotilapia frontosa beskrevs ursprungligen som Paratilapia frontosa (Boulenger, 1906). Arten har också klassificerats som Pelmatochromis frontosus. Namnet korrigerades till den aktuella benämningen Cyphotilapia frontosa (Regan, 1922). Den kallas ofta för ”Frontosa”.

Vad namnet betyder

Cyphotilapia är sammansatt av grekiskans cyphos (böjd eller puckel), och Tilapia, ett ciklidsläkte. Artepitetet frontosa kommer från latinets frons (panna) och fronto (med stor panna), och refererar till den stora pannknölen hos äldre individer.

Utbredning

Förekommer över hela Tanganyikasjön, där den är särskilt vanlig i djupa klippmiljöer. Typlokalen är vid Kigoma i Tanzania.

Storlek och utseende

I sin naturliga miljö kan hanar bli upp till 30 cm, men i akvarium växer de ofta större och kan bli upp till 40 cm. Honorna förblir något mindre och blir cirka 30 cm. Äldre hanar utvecklar en markant pannknöl, som blir större med åldern. Kroppsfärgen är blå med 6–7 mörka, vertikala band som sträcker sig från huvudet till stjärtfenan. Det finns ingen skillnad i färgmönster mellan könen, men hanar har en intensivare blå färg när de är dominanta.

Foder

Den är en nattaktiv predator som i naturen äter småfiskar, främst Cyprichromis. Den jagar vid gryning och skymning när bytena är mindre alerta. I akvarium bör den få proteinrikt foder som räkmix , torrfoder anpassat för karnivora (köttätande) fiskar och frysfoder som krill och musselkött.

Naturlig miljö

Arten lever i djupa, klippiga miljöer på 40–80 meters djup där ljuset är svagt. Honor och ungfiskar stannar på samma djup som hanarna.

Akvarium

Även om det är en fredlig art så behöver den på grund av sin storlek ett väl tilltaget utrymme, ett akvarium på 600 liter bör anses vara ett minimum. Akvariet inreds med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som bildar gömställen.

Lek

Hanarna försvarar en löst definierad lekplats utan att gräva någon grop. Under leken intensifieras hans blå färg, särskilt på huvudet. Han markerar lekplatsen genom att släppa ut mjölke innan honan börjar lägga sina ägg. Honan lägger äggen ett i taget och plockar upp dem i munnen för befruktning, där mjölken redan finns. Denna process upprepas tills alla ägg är lagda och befruktade. Honan ruvar sedan äggen i cirka fem veckor. Ynglen släpps på samma djup som honan vistas på, och de lämnas för att klara sig själva.

Allmänt

Cyphotilapia frontosa är en lugn och snäll ciklid, ibland verkar den vara på gränsen till dum. De bör hållas i en mindre grupp på minst 5 individer. Hålls den tillsammans med allt för livliga fiskar hinner den inte med vid utfodringarna och blir lätt skygg. Alltför små fiskar är inte heller bra sällskap för frontosan eftersom dom uppfattas som föda.

Har du tillräckligt med utrymme ska du testa dessa ciklider! Det är mycket trevliga fiskar som blir som riktiga husdjur. De blir oftast mycket tama och deras envishet ger ett intryck av att det är kloka fiskar. Det är en långlivad art som kan leva i över 20 år i akvarium.
Cyphotilapia frontosa.
Foto: Michael Persson
Cyphotilapia frontosa.
Foto: Michael Persson
Cyphotilapia frontosa. vid Cape Nangu.
Foto: Ad Konings

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia