Cyprichromis leptosoma

Boulenger, 1898
Cyprichromis leptosoma, Mamalesa Island.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderÖvriga
Max Storlek: 10 cm
Minsta akvarievolym: 400 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Cyprichromis leptosoma beskrevs ursprungligen av George Albert Boulenger år 1898 under namnet Paratilapia leptosoma. Den har också varit placerad i släktet Limnochromis leptosoma. Inom akvariehobbyn finns flera namn för de olika geografiska varianterna som ”Utinta fluorescent”, ”Blue flash” och ”Tanzania neon”.

Vad namnet betyder

Cyprichromis är sammansatt av grekiskans ”cypris” (ett annat namn på den grekiska kärleksgudinnan Afrodite), och ”chromis” som är vanligt i flera ciklidsläkten och kommer från det marina fisksläktet Chromis. ”Cypris” syftar förmodligen på den smala kroppsformen liknande cyprinidfiskar. Artepitetet leptosoma kommer från grekiskans ”leptos” (slank) och ”soma” (kropp), vilket syftar på artens slanka kroppsform.

Utbredning

Förekommer längs Tanganyikasjöns östra kust mellan Kigoma i Tanzania till Mpulungu i Zambia. Typlokalen för arten är Kinyamkolo (nuvarande Mpulungu) och Mbity Rocks i Zambia.

Storlek och utseende

Cyprichromis leptosoma är den minsta och smalaste av Cyprichromis-arterna, med en genomsnittlig längd på cirka 8 cm i sin naturliga livsmiljö. I akvarium blir den upp till 10 cm. Kroppsformen är slank och torpedformad, vilket gör den till snabb och skicklig simmare i den öppna vattenkolumnen. Hanarna har en fantastisk variation i färger, inklusive blått, gult och svart. Honorna har mer dämpade färger i en silvergrå ton.

Det finns ett oändligt antal olika geografiska varianter med skiftande färgmönster. Arten är också polykromatisk, vilket innebär att hanarnas färger kan variera inom samma population.

Foder

I sin naturliga livsmiljö livnär sig Cyprichromis leptosoma huvudsakligen på plankton och små kräftdjur, som de plockar i det fria vattnet med hjälp av sin utskjutbara mun. I akvarium bör den ges en varierad kost som speglar artens naturliga födovanor. Lämpliga foder är proteinrik räkmix och torrfoder, samt frysfoder som artemia, cyclops och daphnia.

Naturlig miljö

Den lever i det fria vattnet längs klippkuster där den bildar stim med tusentals individer, oftast på djup mellan 5 och 30 meters djup. Arten delar ofta livsmiljön med andra Cyprichromis-arter.

Akvarium

Ett akvarium för en liten grupp av Cyprichromis leptosoma bör rymma minst 400 liter, men gärna ännu mer. Inredningen kan bestå av vertikalt placerade stenformationer som skapar grottor och skrymslen. Det är viktigt att tillhandahålla stort fritt simutrymme, eftersom arten är mycket aktiv och tillbringar mycket tid i akvariets övre delar. Eftersom hanarna håller tredimensionella revir bör höjden på akvariet inte understiga 55 cm, men 60 cm eller mer är att föredra.

Lek

Det är en maternal munruvare. Hanarna håller tredimensionella revir i det öppna vattnet och lockar till sig honor genom att spänna ut sina fenor. Under leken vibrerar hanen framför honan och befruktar äggen när honan fångar upp dem. Honan ruvar ägg och larver i cirka tre veckor tills ynglen är redo att släppas fria. Ynglen söker skydd i klippskrevor och klarar sig oftast bra utan föräldraomsorg. En normal kullstorlek är 12–20 yngel.

Allmänt

Cyprichromis leptosoma bör hållas i grupper på minst 10 individer och med en övervikt på honor. Hanarna kan vara mycket aggressiva inbördes så det bör finnas gott om utrymme i akvariet. Annars är det en fredlig art som fungerar bra tillsammans med bottenlevande ciklider, eller andra mindre och fredliga tanganyikaciklider. Större arter som Cyphotilapia frontosa bör undvikas eftersom de ser Cyprichromis som bytesfisk. Undvik också att blanda olika geografiska varianter.
Cyprichromis leptosoma ”Utinta fluorescent” hane från Cape Mpimbwe.
Foto: Michael Persson
Cyprichromis leptosoma ”Utinta fluorescent” från Cape Mpimbwe, hona med yngel.
Foto: Michael Persson
Cyprichromis leptosoma, hane Chituta.
Foto: Christian Alfredsson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia