Cyathopharynx sammansatt av latinets cyathus och grekiskans pharynx som betyder slev och svalg, vilket syftar på svalgtändernas form.
Foae efter Edouard Foa som samlade in typexemplaren för arten.
Cyathopharynx sp.”furcifer dark”, Ectodus foae, Cyathopharynx grandoculius.
Hanen kan bli upp till omkring 22 centimeter, honan är betydligt mindre och slankare.
Den naturliga födan består till största delen av kiselalger. I akvarium är räkmix med en hög andel ärtor/spenat och torrfoder avsett för växtätande fiskar exempel på lämpliga foder.
Behöver gott om plats och stor bottenyta med ett finkornigt bottenmaterial. Akvariet bör inte vara under 600 liter så att jagade och stressade fiskar kan komma undan.
Hittas i övergångszonen mellan klippor och sandbotten, på djup mellan 3 och 20 meter.
Det måste finnas flera honor till hanen för att inte honorna ska bli alltför stressade i akvariet. Hanen bygger bon av sand uppe på toppen av klippor, sedan lockar han ivrigt honorna till sitt bo. Honorna lever i grupper i öppet vatten. När en hona väl har lockats till boet går leken till som vanligt för sandlevande munruvare.
Förekommer på ett flertal platser runt Tanganyikasjön i olika geografiska varianter.
Cyathopharynx foae är mycket nära besläktad med Cyathopharynx furcifer.
Äggfläckarna sitter längst ute på hanens utdragna bröstfenor. Fullt utfärgad är hanen en riktig juvel i akvariet. Vildfångade hanar tappar lätt färgen i akvariet, däremot brukar odlade fiskar färga ut tidigt.