Coptodon snyderae

Stiassny, Schliewen & Dominey, 1992
Coptodon snyderae.
Foto: Albin Ekenberg

Snabbfakta

Grupp: Västafrikanska ciklider
Max Storlek: 7 cm
Minsta akvarievolym: 200 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 6.5 –
8.0
Rödlistning: Akut hotad (CR)

Handelsnamn och synonymer

Coptodon snyderae beskrevs ursprungligen som Tilapia snyderae av Stiassny, Schliewen och Dominey år 1992. Lokalt i Kamerun kallas den för ”Ngong-Jabum”. Inom akvariehobbyn kallas den ibland ”Dvärgtilapia”.

Vad namnet betyder

Coptodon kommer från grekiskans kopto (skära eller klippa), vilket syftar på tandstrukturen hos släktets arter som är anpassat för att beta växtmaterial. Artepitetet snyderae hedrar Alexandra Snyder för hennes bidrag till Domineys expedition till Lake Bermin år 1985.

Utbredning

Arten förekommer endemiskt i Lake Bermin, en liten kratersjö i syvästra Kamerun med en yta på 58 hektar. Detta är också artens typlokal.

Storlek och utseende

Coptodon snyderae är den minsta kända tilapiinen, med en maximal storlek på 6 cm i sin naturliga miljö, men som kan bli lite större i akvarium. Kroppsfärgen varierar mellan röda, gröna och bleka nyanser. Tre färgmorfer har observerats, men enskilda individer kan visa färger från hela spektrumet i akvariemiljö. Det finns inga tydliga könsskillnader i utseende, förutom att honor är något mindre än hanar.

Foder

Arten är huvudsakligen en växtätare som i naturen främst livnär sig på alger, organiskt bottenslam, växtplankton, men även insekter och svampar finns med på menyn. I akvarium accepteras de flesta foder och den äter även en hel del akvarieväxter. Bäst är en varierad kost med exempelvis räkmix, torrfoder samt frysfoder som artemia och cyclops.

Naturlig miljö

Artens naturliga levnadsmiljö är den lilla kratersjön Lake Bermin i Kamerun. Sjön ligger omgiven av täta regnskogar och har klart vatten med en sikt på cirka 4,5 meter under torrperioden. Sjöns pH ligger runt 7,5 och dess vatten är måttligt mjukt med en ledningsförmåga på 80 µS/cm. Bottnen är täckt av lera, silt, och nedfallna växtdelar som bildar en komplex struktur med grenar, stockar och stenblock. På rötter och stockar som finns på sjöbotten växer mycket sötvattenssvampar. Temperaturen håller sig mellan 24–26 °C, med en viss ökning till 27–29 °C under lektiden.

Akvarium

Ett akvarium för Coptodon snyderae bör rymma minst 200 liter. Temperaturen bör ligga mellan 24–27 °C, med ett pH mellan 6,6 och 8,0. Inredningen bör erbjuda gott om gömställen i form av stenformationer och rötter. Komplettera gärna inredningen med tåliga växter som förankras väl eftersom arten gräver en del i samband med lek. Flytväxter och epifyter som fästs på rötter och stenar är bra val.

Lek

Det är en substratruvare som leker på grunt vatten, äggen göms i gropar och håligheter. Arten blir könsmogen tidigt, redan vid en storlek på cirka 2,5 centimeter. I naturen är kullarna oftast små med 10-20 ägg, i akvarium är kullarna ofta större med upp mot 80 ägg. Båda föräldrarna deltar i yngelvården.

Allmänt

Coptodon snyderae är en lättskött och anspråkslös ciklid som är starkt territoriell i samband med lek och yngelvård, annars förhållandevis fredlig. Den hålls bäst med andra robusta arter från Lake Bermin, eller sällskapsfiskar som mindre tetra-arter.

Arten är starkt hotad i sin naturliga miljö på grund av miljöförstöring, med avskogning och jordbruksmetoder som leder till sedimentering och föroreningar. Dessutom finns en risk för plötsliga gasutsläpp (CO2) från sjöbotten.
Coptodon snyderae.
Foto: Patrik Andersson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia