Copadichromis trewavasae

Konings, 1999
Copadichromis trewavasae, hane.
Foto: Patrik Hultqvist

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderHaplochromis-gruppen
Max Storlek: 16 cm
Minsta akvarievolym: 300 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Copadichromis trewavasae beskrevs formellt av Ad Konings år 1999. Tidigare användes det provisoriska namnet Copadichromis sp. ’mloto likoma’. Inom akvariehobbyn kallas den ibland ”Haplochromis mloto” eller ”Ivoryhead mloto”.

Vad namnet betyder

Copadichromis kombinerar grekiskans ”kopadi” (fiskstim) med ”chromis”, som är vanligt bland ciklidsläkten och hämtat från det marina släktet Chromis. Artepitetet trewavasae hedrar den brittiske iktyologen Ethelwynn Trewavas (1900-1993).

Utbredning

Arten förekommer vid Likoma och Chizumulu Islands, samt längs Malawisjöns östra kust vid Cobwè samt mellan Makode och Manda. Typexemplaren för artens vetenskapliga beskrivning samlades in vid Membe Point på Likoma Island i Malawi.

Storlek och utseende

I naturen blir hanar av Copadichromis trewavasae upp till 14 cm vid Chizumulu, medan de blir upp till 12 cm vid Likoma. I akvarium kan de bli något större. Honor blir sällan mer än 10 cm. Könsmogna hanar blir mörkt blåsvarta med en vit bläs från nosen över pannan och genom ryggfenan och stjärtfenan. Honor och ungfiskar är beige till silvergrå tre svarta fläckar utmed kroppssidorna. Hos vissa populationer, som vid Makonde, kan hanarna ha orange-röda fläckar på ryggfenan.

Foder

I sin naturliga miljö livnär sig Copadichromis trewavasae främst på plankton i den öppna vattenmassan och små ryggradslösa djur i bottensubstratet. Honor och icke-revirhävdande hanar samlas i stora stim i sitt födosök. I akvarium bör den ges en varierad kost med högt proteininnehåll som exempelvis räkmix, ett torrfoder samt frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever vid gränsområdet mellan steniga miljöer och öppen sandbotten, oftast på djup mellan 10 och 25 meter.

Akvarium

Ett akvarium för Copadichromis trewavasae bör rymma minst 300 liter. Akvariet inreds med stora öppna ytor med ett finkornigt bottenmaterial, en väl tilltagen simyta samt större stenar för att efterlikna den naturliga miljön och för att skapa revirgränser och gömställen.

Lek

Det är en maternal munruvare. Lekande hanar bygger skålformade kraterbon under eller intill en sten. Stenen bildar en liten grotta som fungerar som lekplats. Honorna ruvar äggen och larver i drygt tre veckor och bildar under tiden små stim nära botten med andra ruvande honor. De frisimmande ynglen släpps ofta i grunda områden med växtlighet att klara sig själva. En typisk kullstorlek är på cirka 40 yngel.

Allmänt

Copadichromis trewavasae är en fredlig och lugn art som bör hållas med andra ciklider med liknande temperament, som till exempel Aulonocara eller Lethrinops. Undvik arter som liknar den för att minimera aggressioner och risken för hybridisering. Den hålls bäst i en grupp med en hane tillsammans med några honor.

Det är en vackert färgad ciklid som blivit populär inom akvariehobbyn.
Copadichromis trewavasae, hona.
Foto: Patrik Hultqvist
Copadichromis trewavasae, hona.
Foto: Patrik Hultqvist
Copadichromis trewavasae, hane och hona.
Foto: Michael Persson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia