Champsochromis caeruleus

Boulenger, 1908
Champsochromis caeruleus, hane.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderRovfiskar och övriga

Max storlek: 40 cm

Minsta akvarievolym: 700 liter

Temperatur: 23 – 27 °C

pH: 7.5 – 8.5

Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Champsochromis caeruleus kallas ofta för ”Forellcikliden”. Tidigare vetenskapliga namn: Paratilapia caerulea (Boulenger, 1908), Haplochromis bellicosus (Ahl, 1927), Haplochromis boultoni (Nichols & La Monte, 1931), Cyrtocara caeruleus (Lewis, 1981).

Vad namnet betyder

Champsochromis från grekiskans champsos (krokodil eller glupsk), kombinerat med slutledet chromis, som är vanligt bland ciklidersläkten och hämtat från det marina släktet Chromis. Artnamnet caeruleus betyder ”blå” på latin och syftar på hanens blå färg under lektiden.

Utbredning

Champsochromis caeruleus förekommer runt hela Malawisjön.

Storlek och utseende

Hanar kan bli upp till 40 cm, honorna vanligtvis är mindre, omkring 30-35 cm. Kroppsformen är långsträckt och påminner om en öring. Könsmogna hanar får en intensivt blå färg med röda kanter på rygg- och stjärtfenor samt långsträckta bukfenor. Honor och ungfiskar är däremot silverfärgade med beige och gula inslag samt ett mörkt längsgående band under ryggfenan.

Foder

En rovfisk som i sin naturliga miljö aktivt jagar småfisk, främst Usipa Engraulicypris sardella som lever i stora stim. I akvarium accepterar den de flesta fodertyper, men kosten bör spegla dess naturliga diet. Proteinrik räkmix och torrfoder utgör en bra bas, kompletterat med frysfoder som mysis, krill och musselkött. Levande fisk kan ibland ges för att stimulera jaktinstinkten.

Naturlig miljö

Lever i öppet vatten i närheten av övergångszonen mellan klippor och sandbotten. Den jagar ofta sina byten nära kusten vilket gör den sårbar för nätfiske.

Akvarium

Champsochromis caeruleus är en stor och aktiv art som kräver ett rymligt akvarium. Ett minimum på 700 liter rekommenderas, med gott om gömställen där jagade fiskar kan söka skydd. Bottenmaterialet bör vara finkornigt för att efterlikna artens naturliga miljö. Hög filterkapacitet är viktigt eftersom rovciklider skräpar ner mycket när de äter.

Lek

Munruvare med en kullstorlek på upp till 100 yngel. Leken sker i sanden, där hanen bygger en lekgrop med en diameter på cirka 100 cm. En lekmogen hona lockas till lekgropen där ägg leken sker. Honorna ruvar äggen i cirka tre veckor och vårdar ynglen tills de är frisimmande. Ungfiskar upp till en längd av cirka 15 cm lever i små stim i grunt vatten.

Allmänt

Champsochromis caeruleus är en storvuxen snabbsimmare som behöver gott om plats för att komma till sin rätt, men med rätt förutsättningar är det en riktig juvel i akvariet. Hanarna är ofta permanent revirhävdande och kan vara aggressiva mot andra fiskar, främst mot andra hanar inom arten. Arten bör hållas med andra stora ciklider som inte riskerar att bli uppätna. Deras jaktbeteende är fascinerande att observera, särskilt deras snabba angrepp på mindre fiskar.

Med sitt spektakulära utseende och intressanta jaktbeteende är Champsochromis caeruleus en favorit för erfarna akvarister, som kan erbjuda tillräckligt med utrymme och rätt miljö.
Champsochromis caeruleus, hona.
Foto: Michael Persson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia