Callochromis pleurospilus

Boulenger, 1906
Callochromis pleurospilus, ”red stripes”, Maswa.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderEctodini-gruppen

Max storlek: 11 cm

Minsta akvarievolym: 200 liter

Temperatur: 23 – 26 °C

pH: 7.7 – 9.2

Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Callochromis pleurospilus beskrevs ursprungligen av Boulenger 1906 som Pelmatochromis pleurospilus. År 1929 omklassificerades den av Regan till sin nuvarande plats i släktet Callochromis. Flera synonymer har funnits för arten genom åren, som Pelmatochromis rhodostigma och Pelmatochromis stappersii.

Vad namnet betyder

Callochromis härstammar från grekiskans kallos (vacker), kombinerat med chromis, ett namn som ofta används inom ciklidersläkten och ursprungligen kommer från det marina fisksläktet Chromis. Artepitetet pleurospilus härstammar från grekiskans pleuron (sida) och spilos (fläck), vilket syftar på artens karaktäristiska mönster.

Utbredning

Förekommer över hela Tanganyikasjön. Typlokal är Mpala and Tembwi.

Storlek och utseende

Arten tillhör de mindre medlemmarna i släktet och blir upp till cirka 11 cm. Hanarna är större och har betydligt mer färg än honorna, som förblir silverfärgade. Kroppsformen är slank med en långsträckt profil.Det finns utseendemässiga variationer mellan olika populationer, som en rödfläckig variant från Burundi, en blå variant vid Kigoma och en röd variant från Zambia.

Foder

I naturen livnär sig Callochromis pleurospilus främst på små ryggradslösa djur, såsom insekter och små kräftdjur, vilka den filtrerar fram från sanden. I akvarium bör den ges ett foder med högt proteininnehåll. En varierad kost rekommenderas, exempelvis en räkmix med hög andel räkor/fisk, torrfoder anpassat för karnivora (köttätande) fiskar samt frysfoder som artemia, cyclops eller mysis.

Naturlig miljö

Arten lever i grunda, sedimentrika områden på 1–6 meters djup. Vattnet i dessa områden är ofta grumligare än i andra delar av sjön, vilket beror på förekomsten av mjuka sediment.

Akvarium

För att hålla denna art rekommenderas ett akvarium på minst 200 liter eller större. Akvariet bör inredas med ett finkornigt bottenmaterial, stenar och några tätt planterade områden för att ge skydd åt honorna.

Lek

Det är en munruvare med en kullstorlek som vanligtvis varierar mellan 15 och 40 yngel. Leken sker i en lekgrop som grävts av hanen i sanden.

Allmänt

Callochromis pleurospilus är en mycket vacker och relativt fredlig ciklid. Den trivs bäst i små grupper om minst fem individer, gärna det dubbla, med en könsfördelning på 2–3 honor per hane.
Callochromis pleurospilus, ”red stripes”.
Foto: Annetts Södervall
Callochromis pleurospilus, ”Kigoma.
Foto: Göran Åstebro
Callochromis pleurospilus
Foto: Niclas Olausson
Callochromis pleurospilus, hona med yngel.
Foto: Niclas Olausson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia