Xenotilapia sima

Boulenger, 1899
Xenotilapia sima, Isanga.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderEctodini-gruppen

Max storlek: 17 cm

Minsta akvarievolym: 400 liter

Temperatur: 23 – 26 °C

pH: 7.7 – 9.2

Rödlistning: Livskraftig (LC)

Etymologi (vad betyder namnet)

Xenotilapia sammansatt av grekiskans xeno som betyder ovanlig eller främmande, och tilapia som är en latinisering av thaipe som är ett afrikanskt ord för fisk. Sima från latinets simus som betyder trubbig nos.

Handelsnamn och synonymer

Xenotilapia simi.

Storlek

Blir normalt upp till omkring 17 centimeter, honorna är märkbart mindre. Förutom den storleksmässiga skillnaden finns inga tydliga skillnader mellan könen, men hanen har ofta mer färg i rygg- och analfenan.

Foder

Den naturliga födan består främst av insektslarver, sniglar och musslor som söks i bottenmaterialet. I akvarium bör den ges ett foder med högt proteininnehåll som en räkmix med en hög andel räkor/fisk, ett torrfoder för carnivora fiskar eller frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Akvarium

Det här är en storvuxen sandciklid som behöver väl tilltaget som behöver utrymme därefter. Ett akvarium som rymmer 400 liter och är 1,5 meter långt får anses vara ett minimum. Akvariet inreds med ett finkornigt bottenmaterial där det finns stora öppna sandytor och några utspridda större stenar som fungerar som reviravgränsare.

Biotop

Lever i miljöer vid sand- och lerbottnar, vanligtvis på djup mellan 35 och åtminstone 50 meter men ibland betydligt djupare.

Lek

En munruvare som normalt ger kullar på mellan 25 och 60 yngel. Vid leken gräver hanen en grund lekgrop i sanden där leken sker. Honan ruvar i omkring 3 veckor.

Utbredning

Förekommer runt hela Tanganyikasjön, typlokal är Moliro i Demokratiska Republiken. Kongo.

Övrigt

Xenotilapia sima hålls bäst i små grupper med övervikt på honor. Det är lämpligt att välja sällskap som håller till i akvariets mellersta eller övre vattenregioner. och som inte är alltför aggressiva.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia