Trematocranus sammansatt av grekiskans trematos och kranion som betyder hål och skalle.
Placodon från grekiskans placo och odon som betyder flat och tand.
Haplochromis placodon, Cyrtocara placodon.
Hanen kan bli upp till 25 centimeter med en blågrön grundton, gul buk och orangeröd analfena med äggfläckar. Båda könen har ett grundmönster med tre svarta fläckar på den övre delen av kroppen. Honan blir upp till 18 centimeter och är silverfärgad.
Den naturliga födan består huvudsakligen av snäckor och sniglar som Gabiella stanleyi, Bulinus nyassantus och Malanoides turberculata. Arten har utvecklat starka svalgben för att kunna krossa snäckskal. Den har också likt Aulonocara känselsensorer på undersidan av huvudet för att kunna lokalisera föda i bottensedimentet. I akvarium accepteras de flesta foder men räkmix är ett utmärkt basfoder som kan varieras med torrfoder och frysfoder.
Akvariet bör vara inrett med fin sand som bottenmaterial, det ska finnas fria simytor samt stenar och grottor som skapar gömställen. Akvariet kan med fördel inredas med Vallisnera för att efterlikna artens naturliga levnadsmiljö.
Återfinns oftast i grunda miljöer med sandbottnar bevuxna med Vallisneria, ner till omkring 30 meters djup.
Hanen gräver en stor lekgrop (upp till 70 cm) i bottenmaterialet dit han försöker locka en lekmogen hona. Honan munruvar ägg och yngel i tre veckor. Normal kullstorlek är mellan 30 och 60 yngel.
Förekommer över hela Malawisjön, övre delarna av Shirefloden och Malombesjön.
Trematocranus placodon är en storväxt ciklid som behöver gott om utrymme. Hanarna är aggressiva sinsemellan så det är lämpligt att hålla en grupp med en hane tillsammans några honor. Andra storväxta malawiciklider är lämpligt sällskap. Artens naturliga födobeteende gör den lämplig som bekämpare av snäckor/sniglar i akvarium.