Petrotilapia sammansatt av grekiskans petros som betyder sten, och tilapia som är en latinisering av thaipe som är ett afrikanskt ord för fisk.
Flaviventris från latinets flāvus och venter som betyder gul och mage.
Petrotilapia sp. ”yellow ventral”.
I sin naturliga miljö blir hanarna upp till 16 centimeter, i akvarium kan de bli upp mot 18 centimeter. Honorna är några centimeter mindre. Hanarna har ett mönster med områden av gult och blått som varierar mellan de olika lokala populationerna. Honorna är beigefärgade med 8-9 oregelbundna uppdelade vertikala ränder, och en horisontell linje utmed sidolinjen.
Den livnär sig främst på alger som den kammar på stenar och klippor i sin naturliga miljö. Tändernas utformning gör att den har svårt att bita av algerna så den kammar loss lösa delar. Med algerna följer det också med en del små ryggradslösa djur och zooplankton. I akvarium ges den ett foder med en stor andel vegetabiliskt innehåll. Som en räkmix med en hög andel ärtor/spenat och torrfoder för herbivora fiskar, som kan varieras med med frysfoder som mysis och cyclops.
Akvariet inreds med mycket stenformationer som skapar gömställen så att det finns möjlighet för jagade fiskar att komma undan revirhävdande hanars aggressioner.
Förekommer i sedimentrika och turbulenta delar av sten- och klippmiljöer och i övergångszonen mot sandbottnar, oftast på djup ner till 7 meter.
Könsmogna hanar håller stora revir på omkring 4 meter som försvaras aggressivt. Lekplatsen består oftast av en grotta eller hålighet mellan stenar. Honan munruvar omkring 3 veckor.
Arten förekommer vid Chizumulu-ön, samt mellan Mbweca och Undu Point.
Petrotilapia flaviventris är en aggressiv och tuff ciklid, främst mot andra individer av samma art och framförallt mot andra hanar. Vill man hålla mer än en hane behövs ett stort akvarium inrett med mycket gömställen. Det bör finnas 2 – 3 honor till varje hane. Lämpligt sällskap är andra arter med liknande storlek och temperament.