Ciklider.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - yatzy77

Sidor: [1]
1
Första ciklidakvariet / En fiskart till
« skrivet: 08 dec 2010, 17:20 »
Jag har startat mitt första malawiakvarium för ca 6 månader sedan, 540 liter. I karet går nu 10 st vuxna "golden" + 6 yngel tillsammans med 10 "rödzebra" och 3 malar. Hade 15 st "Demasoni" men av någon, för mig okänd, anledning dog hela bunten  :huh:
Nu funderar jag vad jag ska ha istället, för några nya demasoni känner jag inte att jag vill ha... Läste sen mer och mer att de var känsliga på både det ena och andra sättet. Jag matar med egen räkmix vilket kanske var anledningen att det dog....?
Nu till frågan:
Jag skulle vilja ha blå hanar till mina rödzebror, men får inte tag i dem så jag tittade på "callainos". Men den kan korsa sig med rödzebran, eller??? I vissa böcker är rödzebran Metriaclima, i andra Pseudotropheus. Vilket är rätt? Skulle iallafall vilja ha en vacker blå fisk, kanske socolofi?
Andra förslag som passar ihop med mina fiskar (och mig)?

2
Malawiciklider / fiskval
« skrivet: 07 okt 2010, 12:20 »
Hej
Jag har nystartat mitt första malawiakvarium på 540 liter i maj i år. Jag har fn 10 golden, 3 ansistrusmalar och 12 demasoni (3 har dött av okänd anledning, kanske förstoppning). Har beställt 10 st rödzebra varav 3 blå hanar, men de vekrar inte gå få tag på just nu. Jag beställde dem redan i juni, men "fiskhandlaren" har inte fått tag i dem. Mina demasoni är ganska "skygga" och inte blev det bättre av att vara färre. Läste att mer fisk gör dem mindre skygga.
Nu till min fråga: Kan jag köpa rödzebra med tex 2 röda/rosa hanar och sen sätta in blå hanar när jag får tag i dem? Eller är det bättre att sätta i hela gruppen samtidigt?

3
Foder - sjukdomar - akvarievatten / Sjuka demasoni
« skrivet: 01 okt 2010, 10:31 »
Hjälp mig snälla! Mina demasoni dör! De är lite slöa och står och flämtar vid ytan. Magen sväller lite och är kanske lite mörkare på undersidan(?) sen försvinner fiskarna ner under stenarna (eller om de blir piggare för jag skiljer dem inte från varandra) ett tag. Nästa dag hittar jag dem döda på botten. de (3st hittills) har hål rakt in i magen utan att verka vara ätna på av de andra fiskarna. Vad är det? Vad gör jag åt det? Detta har börjat sista dagarna och jag har inte gjort något annorlunda förutom att vid sista vattenbytet före detta började tillsatte jag bikarbonat för att höja Kh. De som dött är mina 3 största dessutom.

Jag har även 10 golden som verkar helt oberörda och pigga. Har mätt vattenvärden som är ok. Haft Demasoni ca 1 månad och golden ca 3 mån. Matar med räkmix en gång per dag. Akvariet är på 540 liter och så har jag ett 100 liters yngelakvarium som är upptaget just nu av 10 goldenyngel ca 1 cm, så karantän är lite svårt.
Tack på förhand för hjälpen.
/Kicki

4
Foder - sjukdomar - akvarievatten / tomt akvarium
« skrivet: 05 aug 2010, 13:43 »
Hejsan
Jag har ett nystartat 540 liters akvarium med golden och snart röd zebra i som jag (förståss) hoppas ska leka så småningom. (En golden har lekt men fick spotta i karet= inga yngel kvar).
Jag har också varit "fiskvakt" och har nu ett fisktomt inkört 100-liters akvarium. Hur ska jag "förvara" det på bästa sätt för att använda om/när jag har en ny tuggande hona? Dvs ska jag ha de fyllt med pumpen igång, tomt med bara sand kvar, eller vad är bäst? Om jag har det fyllt behöver jag ändå göra vattenbyten 1 g/vecka eller bara ett tag innan jag stoppar i honan?
/Kicki

5
Teknik / Egen bakgrund av polyester
« skrivet: 13 jun 2010, 23:09 »
Hej
Tänkte visa hur jag och min man gjort/gör min första bakgrund av polyester. Har aldrig provat så det ska bli spännande.

Jag utgick ifrån stenar jag hade i trädgården, la ihop dem som ett pussel så att jag fick rätta måtten (150*60 cm) med stora stenar.

När jag var nöjd plastade vi in stenarna (var för sig) med "gladpack" och klippte till glasfiberduk som nästan omslöt dem helt. Därefter strök vi på polyester och avslutade med ett lager sand. Detta visade sig helt avgörande för att få något kakelfix att fastna efter torkningen.

När polyestern börjat ta ihop lossade jag det från stenarna för att alls kunna få lös dem. Vissa sprack men det fixade vi sen med mer polyester.

I varje hörn ska stenarna bli filtermoduler så där lämnades en öppning upptill.

6
Foder - sjukdomar - akvarievatten / KH/gH
« skrivet: 30 maj 2010, 13:30 »
Hejsan
Är lite förvirrad. Har köpt ett testkit där man mäter pH, KH, gH och nitriter. Jag testade det på mitt lilla akvarium och fann att vattnet har följande värden:
pH 7.5
KH 3
GH6
0.0 nitriter.
Vilken av gH och KH är det som man ska titta på? Trodde de skulle vara ungefär lika inte flera steg isär, så att säga. Har fått reda på att vi har mjukt vatten där jag bor, så jag antar att det är KH som jag ska titta på och justera upp lite med bikarbonat? Men vad är då gH?
Tacksam för svar.

7
Teknik / Egen timrad akvariebänk
« skrivet: 01 maj 2010, 18:10 »
Äntligen har jag fått "lov" av maken att skaffa ett akvarium. Och ett stort (540 liter) blir det fullt med malawisar. Jag tänkte dela med mig om hur vi gjorde en timrad bänk till det.
Mått 150*60*72 cm
Vi började med att kapa alla bitar: 4 st 150 cm, 18 st 20 cm och 10 st 60 cm.
Därefter sågade vi ut ett spår 45 mm brett och 27 mm djupt på alla ändar.
(se bild)
De bitar som ska vara underst och överst klövs på mitten som avslutningar. Hur första hörnet ser ut syns på bild 2.
Sen la jag ut bitarna för att se att alla var klara.
Nu är det bara att börja bygga pussel.


8
Teknikdiskussioner / Lägga upp bilder
« skrivet: 01 maj 2010, 16:33 »
Hejsan
Detta står säkert någonstans, men att leta bland alla tekniska termer är inte så lätt. Jag vill lägga upp bilder på ett projekt med akvariebänk, men jag vet inte hur. Ser att jag kan bifoga, men bara bilder på max 150 kB. Hur ändrar jag detta? Hur ser jag hur många pixlar bilden är på? Hur ändrar jag det?
Som sagt: Det finns säkert någon tråd nånstans, men var?

9
Teknik / Filterproblem
« skrivet: 09 apr 2010, 14:58 »
Hejsan
Jag planerar ett 540 liters akvarium och har fått ett Eheim professional II (2026)-filter. I beskrivning står det "för akvarier upp till 350 liter", men mina föräldrar använder ett likadant till ett 540 liters med ca 20 stora, 15-20 cm stora guldfiskar+ utan filtermaterial har jag just upptäckt. Det funkar helt utmärkt konstigt nog, men guldfisk har väl låga krav på vattnet. Lever i dammen hela sommaren...
Jag har även tillgång till ett eheim 2231 (upp till 100 liter tror jag).
Hur ska jag göra? Kan jag köra båda filtren, eller bara det större, eller måste jag köpa ett nytt? Inte helt gratis inom detta intresse...

10
Foder - sjukdomar - akvarievatten / vattenvärden
« skrivet: 08 apr 2010, 08:34 »
Hejsan
Jag är ny här och har tänkt starta upp ett 540 liters akvarium så småningom (är i dröm/fanstasistadiet) ännu. Har kollat upp vattenvärden hos min leverantör:
pH =7.8
Hårdhet 0odH =2.8
Hårdhet Mg+Ca mg/l =20
Fluor mg/l =0.1
Bekämpningsmedel microgram/l 0.05
Verkar inte ha samma mått som andra. pH förstår jag, och 2.8 i hårdhet = mjukt vatten, men den andra hårdheten och fluoret "förstår" jag inte. Fluor; är det bra eller dåligt? Är mitt vatten bra eller dåligt?

Längtar till jag kan starta upp mitt akvarium

11
Malawiciklider / Nytt 540 liters akvarium
« skrivet: 30 mar 2010, 14:37 »
Jag planerar ett 540 liters akvarium med Malawis. Har tidigare bara haft guppys och liknande, men nu vill jag ha ett riktigt akvarium. Jag har tittat på olika sorter/arter och fastnat för dessa:
Metriaclima estherae
Pseudotropheus demazoni
Labidocromis Caeruleus
Melanochromis auratus
Cynothilapia Afra (cobue)
Vad tror ni om det? Är det för många sorter, hur många kan/bör man ha totalt i et 540 l akvarium, och av varje sort? Fördelning hanar/ honor? Funkar dessa ihop överhuvudtaget? Lätt/svårt att sköta? Kan man införskaffa alla samtidigt, eller ska man köpa några åt gången? Bör varje hane ha en "grotta" var (de leker i grottor allihop tror jag)? Övriga tips?
Många frågor, lika bra att ta flera på en gång :huh:
/Tacksam för svar /Kicki

Sidor: [1]