Ciklider.se

Författare Ämne:  180l Tanganyika - fisksammansättning?  (läst 15747 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad oegat

 • Registrerad
 • Antal inlägg: 21
  • Visa profil
180l Tanganyika - fisksammansättning?
« skrivet: 24 mar 2013, 17:52 »
Jag är på väg att starta upp ett akvarium för första gången på många år, jag hade sällskapstank som tonåring men sedan har intresset vilat. Nu kände jag för att börja igen, denna gång tänkte jag testa tanganyikaciklider. Jag har snart allt som behövs utom fisken. Det jag har:
 • Ett 180l Juwel Vision, ganska högt, vilket betyder lite mindre bottenarea än de flesta på samma storlek. Höjd 55, bottenarea 91x40 (plus några extra cm2 eftersom frontrutan är konvex).
 • Intern pump + filter 600l/h (originaltillbehör)
 • Intern skrovlig gråsvart bakgrund typ klippvägg (“back to nature”? Har inte så bra koll, följde med akvariet som jag köpte begagnat).
 • Kvartssand 0.33 mm
 • Inredning: ett grottlandskap byggt av mestadels ölandskalk, vilket jag brutit av med fläckar av sandsten. Jag har försökt maximera antalet grottutrymmen. Se bild.
 • Kranvatten från Vombsjön (Skåne), 6 dH, pH 8.3, nitrat 8.3 mg/l enligt kommunen. Jag mäter upp till 5.5 dH och ett pH på ca 8
Normalt kan jag byta vatten varje vecka, men på sommaren kan det gå 3-4 veckor mellan bytena i undantagsfall. Så nu funderar jag alltså på vilka fiskar jag ska satsa på. Det kan såklart verka lite bakvänt att jag inreder akvariet färdigt innan jag bestämmer invånarna, anledningen till det är enbart att jag haft svårt att bestämma mig vad gäller fiskar. Bild på akvariet med inredning men utan vatten:Som jag byggt det nu så kan man identifiera 4 nischområden:
 • pelagisk nisch, passar för någon pelagisk art som simmar fritt. Iom att akvariet är högt så är det ganska mycket utrymme som är fritt vatten.
 • Sandbottennisch 1 (t.v), passar för snäcklekare eller ”sandsilare”. Utgör ca 1/3 av bottenytan.
 • Sandbottennisch 2 (t.h), skulle klara någon art som gillar övergången klippor/sand, ev snäckor här också. Detta är dock endast 1/7 eller så av akvariets bottenyta.
 • Klippnisch. Här skulle jag gärna ha någon Neolamprologus, om det finns en som har tillräckligt små revir / är tillräckligt snäll etc. Eventuellt kombinerat med ytterligare en art.
Jag räknar inte med att kunna befolka samtliga områden. Jag är glad om jag kan få 3-4 arter att samsas, men jag är också nöjd med 2 arter om fler visar sig svårt. Vad gäller antal individer vill jag heller inte tangera gränsen för vad vattenvolymen klarar, givet att jag är relativ nybörjare. Så till mina frågor!

1. Fisksammansättning
Här är några möjligheter jag tänkt på, som jag gärna vill ha hjälp att utvärdera:
 • 1 art Lamprologus, 1 art Neolamprologus (pulcher? savoryi?), samt eventuellt någon frisimmande art (vilken?).
 • ovanstående plus synodontis petricola.
 • något av ovanstående med fast neolamprologus utbytt mot någon annan klipplevande art (isf vilken)?
 • Någon annan kul kombination som jag ännu inte tänkt på
Just iom att akvariet är ganska högt så vore det kul med någon fritt simmande art. Om det visar sig omöjligt att hitta någon art från tanganyika som kan tänka sig att befolka den övre halvan av akvariet, så kan jag i undantagsfall tänka mig en art från någon annanstans. Det finns säkert en massa möjligheter jag inte tänkt på, så här är alla typer av tips välkomna. Även på helt andra arter.

(julidochromis har jag uteslutit eftersom jag vill kunna låta det gå längre tid utan vattenbyte ibland, och för att jag inte tycker att de verkar så intressanta. Men jag kan ha fel på båda)

En följdfråga är också hur många individer av varje art som är lämpligt, där har jag också dålig koll.

2. Befolkningsstrategi
Hur jag ska få i fiskarna utan att sätta i alla på en gång (vilket jag förstått att man inte ska för ekosystemets skull) men också så att reviren fungerar (så att inte de första lägger beslag på hela akvariet)?

Som lösning på revirproblemet har jag fått tipset att bara ha sand först och sätta i övrig inredning efter att jag satt i fisken, vilket är ett bra förslag, men jag ville också placera de tunga stenarna direkt på botten för att inte fiskarna skulle kunna underminera klippformationen. Så jag valde ändå att inreda först. Så vad blir bäst strategi här, givet att jag inte vill bygga om inredningen? Just nu är akvariet inte alls inkört, så jag kan nog inte stoppa i mer än ett par fiskar i första varvet.

3. Vattenkvalitet
Duger en hårdhet på 5.5-6.0 dH eller måste den höjas? Om det senare, gör en bit faxekalksten det jobbet eller måste jag sätta till något vid vattenbyten?

Utloggad Pierre_N

 • Medlem
 • Antal inlägg: 507
  • Visa profil
SV: 180l Tanganyika - fisksammansättning?
« Svar #1 skrivet: 24 mar 2013, 18:48 »
Det var ett väl genomtänkt första inlägg, kul! Välkommen :)

Angående vattenkvaliten så duger ditt kranvatten gott. Bara ditt kh inte sjunker så är det lugnt och det borde stenarna klara av att hålla uppe.

Snäcklekare skulle jag helt klart haft om jag vore du, antingen multifaciatus eller smilis så att du får en rejäl koloni. Julidocrohmis skulle jag kikat på en gång till om jag vore du, speciellt transcriptus och ornatus som blir lite mindre. De kräver inte bättre vatten än de andra och är riktigt intressanta.

Du skulle kunna ha Paracyprichromis nigripinnis som "frisimmare". Vissa tycker att Cyprichromis leptosoma (som är mycket snyggare) också funkar i ett 180l men jag tycker att det blir på gränsen, hade själv några i ett 190l temporärt och det fungerade i och för sig men kändes inte klockrent. P.nigripinnis har jag ingen jättebra koll på, hade några för 12-15år sedan, men de tror jag skulle fungera bättre. Det finns säkert någon här som har bättre koll på dem.

Angående befolkningsstratergi så skulle jag stoppat i snäcklekarna först och alla andra senare. På så vis så slipper du att de bli slagsmål som stenarna.

Om du satsar på Neolamprologus pulcher så var beredd på att de kan ta över akvariet. Alla prinsessor är riktigt aggressiva och vårdar sina yngel mycket bra.

Kikat på Neolamprologus leleupi? De kan vara löjligt aggressiva men de är ju riktigt snygga, satsar du på dem så köp en grupp, jag har själv 8st i ett 240 men jag hade nog köpt ett par till om jag hade kunnat göra om det.

Här är mitt förslag:
8-10st N.multifaciatus
6st J.ornatus/transcriptus
10(?)st P.nigripinnis
« Senast ändrad: 24 mar 2013, 18:56 av Pierre_N »

Utloggad oegat

 • Registrerad
 • Antal inlägg: 21
  • Visa profil
SV: 180l Tanganyika - fisksammansättning?
« Svar #2 skrivet: 24 mar 2013, 21:32 »
Tack för feedback! Trevligt att höra att jag verkar vara på rätt spår med mina frågor.

Det låter på dig Pierre_N som att jag antingen ska satsa på enbart sessor eller en kombination av arter som inte är sessor, givet vattenvolymen. Jag har fått det intrycket från annat håll också, så jag börjar köpa att det nog kanske är så... jag förmodar att det i slutändan handlar om hur mycket jag vågar chansa, och då kanske det är bättre att inte chansa då det är första försöket. Men jag ska avvakta ett tag till och höra fler synpunkter på detta :)

P. nigripinnis hade jag inte funderat på, tack för tipset! Leptosoma hade jag räknat bort just på att de verkar kräva mer simyta, som du säger. Antar att nigripinnis tar den övre delen av klippnischen och gör expeditioner upp mot ytan, medan jullar bor i de lägre klipporna och söker sig ut mot sanden? I så fall blir ju kombinationen du beskriver ett bra utnyttjande av utrymmet.

I händelse av jullar: Jag har läst någonstans att jullarna helst inte vill ha vattenbyten på under 15%, Är det ok att lämna 4 veckor på sommaren utan vattenbyten och ändå byta endast 15% före och efter? Eller hur stora byten kan jag sträcka mig till?

Bra tips att börja med snäcklekarna. Jag sätter nog snäckor enbart i det vänstra sandområdet, och räknar med att de inte orkar knuffa sina snäckor över stenpartiet i mitten. På så vis håller jag det andra sandområdet ledigt. 8-10 multisar är inte för många att börja med, från inga fiskar alls? Tänker på bakteriefloran.

Jag är ganska säker på att jag vill ha snäcklekare i vänstra halvan, om jag inte till slut ändå bestämmer mig för en och endast en prinsess-art. Men fler än en art verkar ändå roligare.

Utloggad Pierre_N

 • Medlem
 • Antal inlägg: 507
  • Visa profil
SV: 180l Tanganyika - fisksammansättning?
« Svar #3 skrivet: 25 mar 2013, 21:37 »
Ja om du kör sessor ska du i alla fall vara medveten om att risken finns  (och är rätt stor) att de tar över helt, men jag ska inte skrämma upp dig allt för mycket, det kan fungera. Altolamprologus skulle förmodligen fungera med prinsessor, de är riktigt stryktåliga.

Under 15%? Du menar väl mer än 15%? När jullarna har bildat par så kan de vara rätt så kinkiga på så vis att det kan räcka med ett stort vattenbyte eller att man gör om inredningen så splittras paret och den klenare fisken blir ihjälslagen. Det är väl det jag kan tänka mig du läst om jullar, i annat fall är de som alla andra tanganyika när det kommer till vattenkvalitet. 30% kan du gott byta varje vecka, vänjer sig jullarna vid det så tror jag risken är extremt liten att ett par skulle splittras pga det. Jag har inte märkt av det och jag har bytt 50-70% varje vecka i de akvarium jag hade jullar i senast.

8-10 firrar är inget problem att starta med, de är så pass små.

Om du vill chansa med prinsessor och snäcklekare så köp snäcklekarna först och låt dem gå in sig rejält, då finns det en chans men jag tror att den är liten som sagt. Jag testade själv för länge sedan.   Jag släppte ner 4st prinsessor (4st pulcher i ena och 4st brichardi i andra) och 4st snäcklekare i 2st 133l (mindre volym än ditt fast de var ytterst lite längre, de var 95cm). Det vart precis samma reslutat i båda, det såg ut att fungera bra ett par dagar. Efter en vecka så fick inte snäcklekarna ens titta upp ur snäckan förrän sessorna var där och jagade ner dem. Jag höll bara ut någon vecka till sen hamnade snäcklekarna i egna akvarier.

Utloggad Pierre_N

 • Medlem
 • Antal inlägg: 507
  • Visa profil
SV: 180l Tanganyika - fisksammansättning?
« Svar #4 skrivet: 25 mar 2013, 21:41 »
Förresten så skulle jag köpt en till pump om jag vore du, speciellt om du vill kunna lämna det några veckor utan vattenbyten. Jag har själv ett Juwel rio 240l och köpte till ett eheim pro3 2075 och är väldigt nöjd.

Utloggad oegat

 • Registrerad
 • Antal inlägg: 21
  • Visa profil
SV: 180l Tanganyika - fisksammansättning?
« Svar #5 skrivet: 26 mar 2013, 21:39 »
just det, jag menar såklart byten större än 15%. :) Men om 30% är ok så är det nog inga problem.

Jo, nä, jag följer rådet och chansar inte med sessor på första försöket. Jag blir lite osäker dock på vilka arter som räknas som sessor. Tittar jag på artlistan här på sajten så är alla "neolamprologus" ganska lika varandra och ser ut mer eller mindre som prinsessor. Men tidigare har ju även multifasciatus räknats till neolamprologus, som jag förstår det, men inte nu längre, och inte enligt listan här. Kan jag räkna med att alla som på artlistan på denna sajten räknas till neolamprologus, beter sig ungefär som prinsessor vad gäller revir och at kunna samsas med andra?

Sedan förslaget att lägga till en extra pump. Akvariet står i sovrummet, och redan nu tycker jag den befintliga filterpumpen (juwel original, 600l/h) låter lite väl mycket på natten. En tanke kunde dock vara att lägga till en ytterligare filterpump av tystare modell (om det finns, så länge sen jag hade akvarium så jag vet inte vad som är rimligt), som får gå dygnet runt, och sedan låter jag originalfiltret gå på timer tillsammans med belysningen. På så vis simuleras fenomenet att det blåser mer på dagen (om nu den regeln gäller i Rift Valley). Då skulle jag alltså behöva en filterpump som i första hand är tyst, gärna extern, och lagom dimensionerad för att gå ensam 8-10h per dygn och kompletteras av en 600l/h pump övrig tid. Vet inte om det finns tysta pumpar som stämmer in på min beskrivning? Som alltså är tystare än Juwels 600l-pump.

Jag tycker i övrigt att ditt förslag på artsammansättning verkar trevligt, då med jullarna inräknade. Inte omöjligt att det blir precis den kombinationen, eller besläktade arter. Dock finns några fler arter som jag stöter på när jag läser och undrar lite kring hur de kan passa i ett akvarium med de förutsättningar jag har. Så jag radar väl upp dem här och ser om du eller någon annan reagerar:

1. Synodontis petricola - går det bra att ha 2-4 som samsas med andra klipplevande arter utan att jagas bort?

2. Chalinochromis - detta släkte påminner om sessorna men är smalare. Läser att de ska vara i par, men fungerar de med andra arter på den yta jag har?

3. Hästnosar - förstår som att de äter samma mat som troffar men inte mår lika dåligt av annan mat - inte lika svårmatat? Kanske läge för en ensam eller ett par efter att algväxten kommit igång?

Dessa är arter som kanske skulle ersätta jullarna, om de ska ersätta något. Eller om en av dessa kanske kan samsas med de tre föreslagna arterna om det räcker med ett fåtal individer av den 4e arten.

Utloggad Doktor-T

 • Registrerad
 • Antal inlägg: 489
  • Visa profil
SV: 180l Tanganyika - fisksammansättning?
« Svar #6 skrivet: 27 mar 2013, 06:22 »
Jag rekommenderar dig att inte stänga av pumpar på natten. Det är risk att bakteriekulturen blir giftig  och det är ingen vidare.
720   Rovmalawikar med viss avvikelse :-)
375   Yngel
112   Yngel
70     Yngel

Utloggad oegat

 • Registrerad
 • Antal inlägg: 21
  • Visa profil
SV: 180l Tanganyika - fisksammansättning?
« Svar #7 skrivet: 02 apr 2013, 21:16 »
OK, det förändrar förutsättningarna något. Nu går tanken ännu utan fisk, jag planerar sätta i de första till helgen. Dock märkte jag när jag kom tillbaka efter några dagars påsklov att pumpen låter mer än förut, så jag tror att den börjar ge upp. Det kan förklara varför den lät så illa, jag har beställt en ny Juwel Eccoflow som troligen kommer i veckan. Sen får jag utvärdera ljudnivån igen.

Om jag ska ha ytterligare en pump så verkar Eheims Ecco pro-modeller vara vad som precis får plats i möbelskåpet som akvariet står på. Jag satsar nog på att börja med den befintliga pumpen, förutsatt att den nya motorn är tystare, och fundera på eventuella fler pumpar senare. En variant är ju att köpa ett större ytterfilter som får gå dygnet runt, och köra juwelpumpen dagtid utan filtermaterial (endast för cirkulation).

Jag ska diskutera invånare med lokala ciklidhandlaren i helgen, och förmodligen ta hem en grupp L. multifasciatus eller L. similis som nybyggare.

Utloggad oegat

 • Registrerad
 • Antal inlägg: 21
  • Visa profil
SV: 180l Tanganyika - fisksammansättning?
« Svar #8 skrivet: 04 apr 2013, 19:50 »
Uppdatering. Den nya pumpen var betydligt tystare, nu går den att sova med. Dock upptäckte jag i förrgår efter att ha postat förra inlägget att jag då fått nya värden på både nitrat och nitrit, detta utan att ha fisk i akvariet. Från

nitrat ~= 10mg/l
nitrit ~= 0 mg/l

innan påskhelgen, till

nitrat ~= 25mg/l
nitrit ~= 1mg/l

efter påskhelgen. Men det är en sådan där snikig mätsticka som har värdelös upplösning, så nitritskalan kan bara visa 0, 1, 5 10... och nitrat 0, 10, 25, 50... vad jag läst mig till så verkar den intressanta nitritskalan gå mellan < 0.5 och > 1.0, så jag vet inte vad ett sådant test säger egentligen. Men något verkar ha hänt iaf.

Jag misstänker att det var biomaterial kvar i filtermaterialet eller i akvariet, sedan förra ägarna, och med tanke på att filtret stått mycket stilla och varningen från Doktor-T ovan så tänker jag att det kanske inte var den helt vanliga processen. Är nitrit något man lättare kan få för mycket av pga ett stillastående filter?

Jag bytte iaf 70% vatten igår, jag resonerade så att eftersom fisken ännu inte är i så är de bättre att byta tidigt och låta det stabilisera sig än att vänta och starta med onödigt höga nitritvärden.  Mitt mål var att spä ut nitriten men inte stoppa eventuella påbörjade "goda" processer, så jag sköljde igenom filtret bättre än förr men utan att försöka döda bakterier. Kanske bara överreaktion från min sida, men jag resonerade som att det inte kunde skada att byta vatten i det läget. I helgen ska jag försöka få tag på ett bättre test av nitrit.

Nu har jag iaf bra värden, fungerande och påslagen pump, förhoppningsvis någorlunda bra fart på nitrifikationsprocesserna, och räknar med fisk i övermorgon.
« Senast ändrad: 04 apr 2013, 19:56 av oegat »

Utloggad Doktor-T

 • Registrerad
 • Antal inlägg: 489
  • Visa profil
SV: 180l Tanganyika - fisksammansättning?
« Svar #9 skrivet: 04 apr 2013, 22:10 »
Nu när pumpen är tyst så ska den absolut stå på dygnet runt. Kolla nitriit samt ph vaje dag dom första dagarna.

Mata ej fiskarna på nån dag och därefter minimalt under en vecka. Kolla nitrit och ph ett par ggr i veckan för att vara på säkra sidan. Bäst är att vara MKT försiktig vid nystart. Får du höga nitritvärden är det jäkigt jobbigt i en till två veckor att bli av med skiten.

Lycka till!
720   Rovmalawikar med viss avvikelse :-)
375   Yngel
112   Yngel
70     Yngel

Utloggad repen1

 • Medlem
 • Antal inlägg: 766
  • Visa profil
SV: 180l Tanganyika - fisksammansättning?
« Svar #10 skrivet: 07 apr 2013, 13:10 »
Mitt tips till ett sådant kar skulle vara, byt pump till 1500l (den största som passar till den filterfickan om man ska ha original prylar) bygg vidare med sten till den andra sidan, o bara ha sand framme i karet, 10-15 "troffar" 4-8 "hästnosar" o ett garanterat par "Altossar" skulle nog även finnas plats till lite snäcklekare i något hörn vid framrutan.Sandsillar o frisimmare behöver oftast större kar o helst längre då dom gärna simmar snabbt o har "skräckpsycos"o lätt skadar sej mot glasrutorna i korta kar. Mille
Dieselråttan

Utloggad oegat

 • Registrerad
 • Antal inlägg: 21
  • Visa profil
SV: 180l Tanganyika - fisksammansättning?
« Svar #11 skrivet: 07 apr 2013, 21:00 »
Nu har jag fått fisk i karet. Endast 4 multisar, det var vad som fanns i Sandby, men det skulle funka att sätta i fler senare enligt handlaren om jag samtidigt möblerar om bland snäckorna. Just nu delar de på 12 vinbärssnäckor (köpte på ica och kokade ut innehållet, samt vädrade...) - så jag kanske behöver fler snäckor också om jag sätter i fler individer.

Sedan blev jag såklart lite ivrig och köpte även 6 st N. leleupi. Jag missbedömde den arten tidigare, när jag fick tipset om dem av Pierre_N här i tråden så tänkte jag på dem som att de skulle vara som prinsessor i beteendet, och därför skulle behöva gå ensamma. Därför räknade jag bort dem först. Men nu har jag förstått som att de mest är aggressiva inom arten, och inte så revirhävdande innan de har yngel. Jag hoppas det inte var överilat att sätta i dem nu, dock trodde inte säljaren att det skulle vara något problem.

Så nu går alltså 4 multisar och 6 leleupi. Så får jag se vad som blir nästa steg - jag har fortfarande tänkt P. nigripinnis alternativt C. leptosoma, men andra möjligheter är ett par hästnosar, altos eller synodontis. Jag vill gärna ha någon slags frisimmare men jag vill inte att de ska få klaustrofobi, heller.

repen1: intressant tips om att byta pump, jag hade tänkt att filtervolymen säkert var anpassad till ett visst flöde och att en starkare pump vid bibehållen filtervolym skulle bli o-optimalt. Om det inte är så så har jag ju långt fler möjligheter - jag skulle väl ha frågat forumet innan jag köpte den nya pumpen. Men att byta pump är ju fortfarande billigare än ett filter till. Troffar står på listan för framtida projekt. Ditt förslag om att lägga sten hela vägen bak, är det med utgångspunkt för de fiskar du föreslår eller generellt? Ifall det senare, varför?

Doktor-T: Tack! Jag tände lyset hos fiskarna vid 13-tiden idag söndag, ca 24 h från att jag satte i dem. Mat får de första gången i morgon kväll, som jag planerat nu. Sedan kanske mat varannan dag denna vecka, och 1a delvattenbyte kring onsdag någon gång. Ljustimern är satt på 10-22.

Visst är det ett rimligt kriterium för att filtret fungerar om jag ser att nitrat går uppåt men inte nitrit? Tidigare när jag fick en peak på nitrit så hade även nitrat gått upp, vilket skulle tyda på att processen ändå var igång.

Utloggad repen1

 • Medlem
 • Antal inlägg: 766
  • Visa profil
SV: 180l Tanganyika - fisksammansättning?
« Svar #12 skrivet: 07 apr 2013, 22:50 »
Tanken med stenarna var vid den fisksammansättningen jag föreslog,men med 6st "leleupi" kommer du nog att få utöka stenmängden ändå (beror lite på hur många lekpar det blir av dom) 4st "caterpillars" räcker gott, då dom ynglar av sej som sjutton, o dom tolererar sin avkomma bättre än andra par. Som "frisimmare/sandsill"skulle det kanske funka med en liten grupp "C pleurospilus" dom brukar kunna klara så små kar, "C leptosama"vill ha en större burk,en vuxen hane vill gärna hålla revir på ca 50-60 cm i kubik, vist skulle det kunna gå o trycka in dom, men du kommer inte att få någon glädje av dom,då du kommer att ha en hane som uppvaktar honor,o dom andra står med huvudet neråt i ett hörn o bara kommer vid mat."Petricola" går bra, men då blir det nog inte mycket yngel, då "petricolan" älskar att mumsa rom o det är inte många fiskar som kan freda sej mot dom. Mille
Dieselråttan

Utloggad Fredrik89

 • Registrerad
 • Antal inlägg: 15
  • Visa profil
SV: 180l Tanganyika - fisksammansättning?
« Svar #13 skrivet: 09 apr 2013, 14:38 »
Blue neon & multisar borde funka. Jag tror att du kan ha prinsessor om du inte låter dom bli för många.

Utloggad repen1

 • Medlem
 • Antal inlägg: 766
  • Visa profil
SV: 180l Tanganyika - fisksammansättning?
« Svar #14 skrivet: 09 apr 2013, 17:04 »
C leptosama, kommer inte att funka, även om dom inte slår ihjäl varandra så kommer det bli att en hane håller revir, o den/dom andra bara kommer stå lodrätt i ett hörn. Hade en del av mina tillfälligt i ett 375 o till och med där var det en som tryckte upp dom andra i ett hörn. Det är en liten fisk men som vuxet tar den stor plats. Mille
Dieselråttan