Ciklider.se

Författare Ämne:  Troffar med våldsamt territoriellt beteende !  (läst 5494 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad mrazster

 • Registrerad
 • Antal inlägg: 8
  • Visa profil
Troffar med våldsamt territoriellt beteende !
« skrivet: 01 dec 2014, 20:08 »
Då har första problemet dykt upp för mig.

Jag har alltså nyligen införskaffat mig en grupp Troffar...närmare bestämt 30st Tropheus sp. "red", Sumbu. Finns ett litet klipp på det här.. Dessa har jag i en 375:a med sparsamt med sten som inredning. Det funkade fint till en början med lite fart och fläkt och en del små gnabb mellan hannarna. Men det var ju att vänta.Men dom sista dagarna så har 2 hannar visat upp en i mina ögon extreme hyperdominans. Dom slåss iderligen och jagar skiten ur övriga medlemmar i gruppen. Dom 2 har tagit upp 75% av akvariet själva medans resten trycks ihop i det som blir kvar. Övriga medlemmar visade tydliga tecken på underkastelse och stress. Dom är hela tiden nojiga, reagerar på minsta rörelse, aldrig utfärgade. Vid matningsdags så är det inga problem, alla kastar sig hejdlöst över maten och äter som grisar. Men så fort maten är slut så återgår dom till sin kuvade tillvaro.

Jag har provat med att plocka bort hannarna, byta vatten och möblera om i akvariet. Hela sinnes stämningen och energin i gruppen ändras helt. Helt plötsligt kan dom röra sig fritt, går mer eller mindre färgade hela tiden och är inte ett dugg nervösa över att man kommer gående mot akvariet. Jag lät det var så i lite mer än ett dygn för att sedan släppa tillbaka bråkstakarna. Jag gjorde detta minutrarna innan akvariet släcks för kvällen i hopp om att det skulle gå lugnare till. Detta hjälper inte ett dugg....situationen är den samma. Det verkade t.o.m bli värre...nu gick hannarna så hårt åt varandra och en del övriga invånare så det fattas fjäll på dom. Alfahannarna sitter nästan konstant ihop med läpparna och slänger runt med varandra i akvariet(bokstavligt talat)...på ett väldigt brutalt sätt.

Jag tröttnade på det och har nu plocka bort dom så dom får gå själva i en på tok för liten balja för tillfället. Så fort jag tar bort dom så ändras allt i burken, alla verkar helt avslappnade och simmar runt som dom ska. Visst är det nya hannar som visar upp dominans, men inte alls på samma nivå. Dom är mycket mer toleranta gent emot övriga i gruppen. Man ser tydligt att det handlar om fortplantning och parningslek med dom nya dominanta hannarna...medans dom som nu är separerade gav känslan av att dom faktiskt ville ha ihjäl övriga gruppmedlemmar.

Hur hade ni som är mer vana med Troffar löst detta ? Vad hade ni gjort i en sådan situation ?
Jag vill ju liksom inte bara "kassera" dom hur som helst...det är ju levande djur. Men jag vill heller inte ha tillbaka dom i akvariet !!

Utloggad mrazster

 • Registrerad
 • Antal inlägg: 8
  • Visa profil
SV: Troffar med våldsamt territoriellt beteende !
« Svar #1 skrivet: 02 dec 2014, 22:11 »
Gott om hjälp är det ont om här !

Hur som helst så gjorde jag ett försök till med att plocka bort dom hannarna sp,m bråkade mest. Väntade nästan 2 dygn med att stoppa tillbaka dom. Det verkar funka bättre nu. Den "nya" alfahannen tog sig ann dom andra 2 och lyckades få bukt på deras trakasserier. Nu är ju så klart han lite kaxig mot alla men klart mycket mjukare och mer tolerant mot övriga i gruppen.

Jag gjorde så klart ett litet klipp på detta också...återigen är den gjord med mobilkameran så nå får leva med kvalitén.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=YcolV5CTb8A" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=YcolV5CTb8A</a>

Utloggad doohan

 • Sponsor
 • *
 • Antal inlägg: 328
 • Tropheus
  • Visa profil
SV: Troffar med våldsamt territoriellt beteende !
« Svar #2 skrivet: 07 dec 2014, 22:16 »
Ja problem med bråkiga troffar är inte helt ovanligt tyvärr. Har haft vilda ikolor som slogs så det small i täckglasen dag som natt. Jag har mekat med inredningen när det varit som värst. Har taget bort all sten så det bara var sand kvar i akvariet. Då skapade dom revir runt innerfiltret och slogs vidare. Jag delade av min 375a med en filtermatta så dom två bråkstakarna hamnade bakom filtemattan. En timme senare när jag kom hem var den mindre hannen slaktad o väldigt död. Den stora var så slut så han vilade på botten och flämtade. Stoppade tillbaka honom med resten av gruppen dvs jag tog bort filtermattan så han kunde simma tillbaka till resten av gruppen. Efter det var han fortfarande boss i akvariet men ingen utmanade honom lika hårt som den han dödade. Vad jag vet så är det inte alltid enkelt att få ett stopp på en eller två galningar som slåss om ledarskapet. Man kan prova att antingen köra utan inredningen eller massor med sten och gömställen. Nu kommer jag själv att köra biotop akvarium istället för rena art akvarium med bara troffar. Jag anser att det ska vara mycket fisk med troffar dvs fler arter som håller till lite överallt och därmed blir det fler för bråksäcken att hålla reda på. Men slåss kommer dom alltid att göra och så länge dom inte slår ihjäl varandra är jag nöjd även om det är tråkigt att en stolle tar halva akvariet som revir....

Utloggad mrazster

 • Registrerad
 • Antal inlägg: 8
  • Visa profil
SV: Troffar med våldsamt territoriellt beteende !
« Svar #3 skrivet: 11 dec 2014, 10:49 »
Tack för att du tig dig tid doohan !  :)

Som det verkar så har jag fått balans och harmoni i gruppen nu.
Men det krävdes att jag plockade bort dom 4 mest aggressiva hannarna en efter en.

Tog först bort dom 2 som initialt krånglade...sedan så bytte jag vatten och möblerade om. Sedan var det 2 nya hannar som hade ungefär samma beteende, något snällare men fortfarande i mitt tycke alldeles för aggressiva. Jag tog då bort dessa 2 och gjorde en ny omstrukturering tillsammans med ett vattenbyte. Och nu verkar det som om balansen är där. Lite små gnabb här och där men det är ju så det ska vara. Ytterligare 2 honor som går och tuggar. Alla rör sig tämligen fritt och obehindrat i hela akvariet. Dom hannar som nu har dominans visar också lite revihävdelse e.t.c men detta är inte på långa vägar samma beteende som tidigare. Nu ser man verkligen att det handlar om fortplantning och att hålla sin alfahanne status. Inte som tidigare där man fick känslan av syftet är att jaga ihjäl och mörda alla som närmar sig reviret.

Ja jisses...dessa troffar !!  ;D