Oreochromis shiranus

Boulenger, 1897
Oreochromis shiranus.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderRovfiskar och övriga
Max Storlek: 42 cm
Minsta akvarievolym: 700 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Oreochromis shiranus beskrevs ursprungligen av George Albert Boulenger år 1896. Det finns ett flertal synonyma namn som Tilapia shirana, Sarotherodon shiranus, Sarotherodon chilwae och Tilapia placida. Det finns två underarter Oreochromis shiranus shiranus och Oreochromis shiranus chilwae.

Vad namnet betyder

Oreochromis är sammansatt av grekiskans ”oreos” (från bergen) och ”chromis” som är vanligt i flera ciklidsläkten och kommer från det marina fisksläktet Chromis. Artepitetet shiranus efter Shire River.

Utbredning

Arten förekommer naturligt i sjöarna Malawi, Malombe, Chilwa och Shiuta, samt i övre Shirefloden, i tillflöden till dessa sjöar och omgivande laguner. Typlokalen för arten är Upper Shire River i Malawi.

Storlek och utseende

Oreochromis shiranus är en storvuxen och robust ciklid som kan bli upp till 42 cm lång. Kroppsfärgen varierar mellan olika populationer. Individer från Malawisjön är ofta olivfärgade med gula toner på buken, medan andra populationer kan vara mer silverfärgade. Hanar är oftast större än honor och får en svart kroppsfärg med röda fenkanter under lekperioden. I akvarium kan hanarnas vita fläckar på kroppssidorna bli synliga, men dessa försvinner snabbt vid stress.

Foder

Artens naturliga föda består främst av organiskt slam, phytoplankton och små ryggradslösa djur. I akvarium är den en glupsk allätare som accepterar de flesta typer av foder, men den bör ges foder med en hög andel vegetabiliskt innehåll. Exempel på lämpligt foder är räkmix och torrfoder, som ibland kan varieras med frysfoder som mysis, krill och musselkött.

Naturlig miljö

Arten lever vanligtvis i grunda, vegetationsrika områden längs sjö- och flodkanter. Substratet i dessa miljöer består ofta av sand överlagrat med slam, och det finns gott om vattenväxter som ger skydd och lekplatser.

Akvarium

Oreochromis shiranus är en stor ciklid som kräver ett rymligt akvarium; minst 600 liter och 2 meters längd rekommenderas. Akvariet bör inredas med ett finkornigt bottensubstrat, robusta växter som Anubias samt stenformationer som bildar gömställen. En kraftig filtrering och god cirkulation är nödvändig.

Lek

Det är en maternal munruvare med ett territoriellt och aggressivt revirbeteende under leken. Hanen gräver en eller flera skålformade gropar i grunt vatten (0,15–1,5 meters djup), vilka används som lekplatser. Honan lägger cirka 600 ägg som hanen befruktar innan hon tar upp dem i munnen. Honan ruvar ägg och larver i ungefär 14 dygn, innan de frisimmande ynglen släpps ut. Honan fortsätter att skydda ynglen tills de är cirka 10 mm stora.

Allmänt

Oreochromis shiranus är en anspråkslös och fredlig art, men som är territoriell i samband med lek. Den passar bäst tillsammans med andra robusta arter som inte är för små och därmed riskerar att bli byten. Den bör inte hållas tillsammans med Oreochromis mossambicus och andra liknande arter för att undvika hybridisering. Arten har anpassat sig till en rad olika miljöer och är mycket tålig, vilket har gjort den till en populär matfisk och kommersiellt odlad art.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia