Neolamprologus sammansatt av de grekiska orden neo, lampros och lagós som betyder ny, lysande och hare. Tillägget neo används på grund av att det beslutades att enbart flodlevande ciklider skulle ingå i släktet Lamprologus, därför flyttades många tanganyikaciklider till detta nya släkte.
Furcifer från latinets furca och fero som betyder tvåuddig gaffel och bära, vilket syftar på artens kluvna stjärtfena.
Kan bli upp till omkring 17 centimeter, hanar är ofta någon centimeter större än honorna. Ljusbrun grundfärg med gula och svagt lila områden. Förutom storleken finns inga tydliga könsskillnader men vuxna hanar utvecklar en liten pannpuckel.
Livnär sig i sin naturliga miljö på små ryggradslösa djur som söks i sprickor och håligheter bland klipporna. I akvarium bör den ges ett foder med högt proteininnehåll som en räkmix med en hög andel räkor/fisk, ett torrfoder för carnivora fiskar eller frysfoder som artemia, cyclops och mysis.
Akvariet som inte bör vara mindre än 500 liter inreds med mycket stenformationer som bildar många gömställen och skrymslen.
Lever i mörka partier bland klippor och stenblock.
En grottruvare som fäster äggen i en trång klippskreva. Normal kullstorlek varierar mellan 40 och 70 yngel. Hanen är starkt revirhävdande.
Förekommer över hela Tanganyikasjön.
Neolamprologus furcifer simmar alltid med buken vänd mot underlaget. Den simmar tätt intill klippor och stenblock och eftersom den trivs i mörka skuggade miljöer ses den ofta simma upp och ner under stenblock och klippor. Hålls bäst parvis eller i en grupp med en hane och några honor. Är närbesläktad med Neolamprologus pectoralis men skiljs enklast från den på sin lyrformade stjärtfena medan N. pectoralis har rundad stjärtfena. Det är en aggressiv art, särskilt mot andra individer av samma art, så det behövs gott om utrymme och gömställen i akvariet.