Ciklider.se


 
Recensioner Visningar Datum för den senaste recensionen
1 4341 29/11, 2007
Rekommenderas av Genomsnittsomdömme
100% av recensenterna 8.0
lamboj_western_africa.jpg


lamboj_western_africa.jpg
Förstora

Beskrivning: Titel: The Cichlid Fishes of Western Africa
Författare: Dr. Anton Lamboj
Antal sidor: 256
Antal färgfoton: 622
Format: 170x245 mm.
Förlag: Birgit Schmettkamp Verlag
Utgivningsår: 2004
ISBN: 3 - 928819 - 33 - X
 
Inlägg: 8,181
Registrerad: May 2006
Plats: HöganäsMicke

Registrerad: May 2006
Plats: Höganäs
Inlägg: 8181
Recenserad: 29/11, 2007 Rekommenderar du produkten? Ja | Omdömme: 8 

 
Postitivt: Komplett med alla kända ciklider från Västafrika.
Negativt: Dålig karta.

När jag skulle köpa Linke & Staeck's bok "Cichlids from West Africa", som länge varit en favoritbok för dem som sysslar med ciklider från Västafrika, visade det sig att den engelska utgåvan inte längre finns att få tag på. Istället hittade jag boken "The Cichlid Fishes of Western Africa" som är skriven av den österrikiske universitetslektorn Anton Lamboj.
Som brukligt när man behöver råd vände jag mig till forumet på ciklid.se för att få synpunkter på boken. Här följer ett axplock av de synkunkter jag fick; - "Den är fantastisk, med bilder på det mesta, även udda", - "Att det finns bilder på alla dessa skumma tilipiiner och strömlevande ciklider!", - "Det här kan vara den bästa ciklidboken som getts ut på 10 år!" och - "Boken spöar Linke & Staeck och visar på den otroliga mångfald denna del av världen har".


Ja som ni förstår blev jag tvungen att köpa boken efter de fantastiska omdömena.


Dålig karta
Boken inleds med några korta kapitel om ciklidsystematik, biotoper och akvariehållning av västafrikanska ciklider. Allra först hittar man bokens svagaste punkt, en karta över Västafrika. Kartan är riktigt dålig, skissliknande med endast större floder utmärkta. Man hittar fler floder i en vanlig skolatlas, dessutom finns inga sjöar eller orter med. Detta ser jag som en stor brist eftersom jag vill kunna orientera mig när jag läser litteratur om ciklider.
Kapitlet om biotoper är bra men kunde gärna ha fått vara mer omfattande. Först beskrivs vilka områden som avses i begreppet "Västafrika" och i vilka miljöer man hittar cikliderna. Här tas också upp klimat, vattenparametrar, vattenväxter mm. Nästa kapitel tar mycket kortfattat upp de viktigaste aspekterna när det gäller att hålla dessa ciklider i akvarium. Författaren gör det enkelt för sig och hänvisar till att de flesta läsarna är erfarna akvarister med goda kunskaper i att hålla ciklider i akvarium. Här skulle jag gärna ha sett lite mer information om lämplig akvarieinredning, förslag på olika ciklidkombinationer och andra fiskar som passar tillsammans med dessa ciklider.


Bra artbeskrivningar
De följande 217 sidorna innehåller beskrivningar av de västafrikanska cikliderna, detta kapitel är bokens stora styrka. Först görs en generell beskrivning av släktet, därefter beskrivs de ingående arterna efter indelningen; "synonymer", "utbredning", "beskrivning", "föda", "ekologi", "hållning och odling i akvarium" och "anmärkningar". Indelningen kan variera något och alla kategorier finns inte med för alla arter.
Beskrivningarna tar på ett mycket bra sätt upp all tänkbar information på ett sätt som gör att den kan användas både som akvaristisk handbok och som vetenskaplig referenslitteratur. Det är sällan ciklidlitteratur täcker in så mycket om cikliderna i deras naturliga miljö såväl som under akvarieförhållanden. Denna bok gör det på ett föredömligt sätt. Det märks att författaren förutom sina många resor till området också har stor erfarenhet av dessa ciklider i akvarium. Här och var finns biotopbilder insprängda bland beskrivningarna.


Imponerande foton
Bokens layout känns typiskt tysk, enkel och stilren på gränsen till tråkig. Med det menar jag inte att den är dålig, men man har heller inte ansträngt sig för att fånga läsaren med en spännande layout. Fotona håller överlag förvånansvärt hög kvalitet och många duktiga fotografer som t ex Uwe Werner och Frank Warzel har bidragit. Det är också imponerande att det finns foton på så många ovanliga arter och geografiska varianter. De flesta fotona är tagna på ciklider i akvariemiljö.


Bra kan bli bättre
Författaren efterfrågar i slutet av boken foton på arter som inte finns illustrerade och kompletterande information till en eventuell ny utgåva. Om man till nästa utgåva fixar till de brister som finns i denna första utgåvan, kan jag hålla med i omdömet från forumet om att det här är den bästa ciklidbok som givits ut på mycket länge. Den är definitivt redan nu en av de bästa. Om du är intresserad av de västafrikanska cikliderna så ska du inte avskräckas av det höga priset, det här är en bok för dig. Skulle ditt intresse för dessa ciklider inte vara väckt än så är detta ändå en bok för dig eftersom det kommer att vara det efter det att du har läst boken.

------------------------------
Mvh Micke

www.ciklider.se - www.riftlakes.com
Afrikanska Ciklider: Malawi - Tanganyika - Viktoria - Västafrika

www.kullafotografen.se
Blogg - fotogalleri


Powered by: Reviewpost
Copyright 2009 All Enthusiast, Inc.

Copyright Michael Persson 1997-2013. All rights reserved.