Ciklider.se


 
Recensioner Visningar Datum för den senaste recensionen
1 3533 18/1, 2008
Rekommenderas av Genomsnittsomdömme
100% av recensenterna 9.0
madagaskarbok.jpg


madagaskarbok.jpg
Förstora

Beskrivning: Titel: The Endemic Cichlids of Madagascar
Författare: Patrick de Rham & Jean-Claude Nourissat
Utgivningsår: 2005
Förlag: Association France Cichlid
Förlagets hemsida: www.francecichlid.com
Format: A4
Antal sidor: 192
Antal färgfoton: 289
ISBN: 2 – 9513502 – 1 – X


Innehåll
- The Authors 5
- Madagascar (map) 6
- Foreword 7
- Contents 9
- Introduction 11
- The genus Paratilapia 14
- The genus Ptychochromis 38
- The genus Ptychochromoïdes 64
- The genus Oxylapia 76
- The genus Paretroplus 80
- Madagascar's biodiversity 136
- How to succeed in breeding Madagascan cichlids 174
- Table 1: species and populations of Madagascan cichlids 182
- Table 2: species bred by Jean-Claude Nourissat 183
- With Jean-Claude... 184
- References (or Bibliography) 187
- Index 189
- Acknowledgments 192
 
Inlägg: 8,181
Registrerad: May 2006
Plats: HöganäsMicke

Registrerad: May 2006
Plats: Höganäs
Inlägg: 8181
Recenserad: 18/1, 2008 Rekommenderar du produkten? Ja | Omdömme: 9 

 
Postitivt: En mycket komplett och bra bok om Madagaskars ciklider.
Negativt: En del småmissar i layouten.

Egentligen har cikliderna från Madagaskar allt som krävs för att de ska bli riktigt populära inom hobbyn. Det som tidigare har saknats har varit bra litteratur som beskriver cikliderna därifrån, men inte nu längre. Boken The Endemic Cichlids of Madagascar är inte bara den första kompletta boken om madagaskarciklider skriven för hobbyister, det är också en mycket bra sådan.


Bokens båda författare, Patrick de Rham (Schweiz) och den numera bortgångne Jean-Claude Nourissat (Frankrike) har gjort ett otal ciklidexpeditioner tillsammans. Tidigare var deras intresse främst inriktat på de centralamerikanska cikliderna, men sedan det politiska läget på Madagaskar stabiliserades i början på 90-talet har de tidigare relativt okända cikliderna därifrån alltmer tagit över deras intresse. Tillsammans har de gjort dryga dussintalet resor till Madagaskar och fler var planerade när Jean-Claude så tragiskt gick bort i sviterna av malaria, mindre än tre dagar efter hemkomsten från sin sista resa dit.
Hela boken genomsyras av de båda författarnas stora kunskap och genuina intresse för ciklider.


Omfattande artbeskrivningar
Boken inleds med en enkel karta över Madagaskar där större orter floder och städer är utmärkta. Därefter följer en kortare inledning där det beskrivs ur ett historiskt perspektiv hur Madagaskars ciklider har utforskats. Här tas också upp de olika hot som cikliderna står inför idag, t ex ökat fiske bland den snabbt växande befolkningen och inplantering av främmande fiskarter.
De följande fem kapitlen beskiver de ingående arterna i de fem ciklidsläkten som är kända på Madagaskar idag; Paratilapia, Ptychochromis, Ptychochromoïdes, Oxylapia och Paretroplus. Artbeskrivningarna är fantastiskt intressant läsning och det ges väldigt mycket fakta för både akvaristen och den mer vetenskapligt intresserade. Beskrivningarna är rikt illustrerade med foton på både cikliderna och deras naturliga miljöer, det finns även många kartor som visar ciklidernas utbredningsområden. Intressant i sammanhanget är att man enbart kände till nio ciklidarter från Madagaskar när Patrick och Jean-Claude gjorde sin första resa dit. Idag är 19 endemiska arter från Madagaskar vetenskapligt beskrivna, dessutom finns det ytterliggare 26 arter/varianter som väntar på att bli beskrivna. Totalt upptar artbeskrivningarna hela 122 sidor, vilket säger en del om hur omfattande de är.


Odling
Efter artbeskrivningarna följer ett kapitel som visar en del av den övriga mångfald som Madagaskar erbjuder när det gäller djur och växter. Intressant här är att man får en inblick i vilka andra fiskar som finns här, det är något som annars ofta glöms bort i ciklidlitteratur. Vidare kan man i tur och ordning läsa om mångfalden av ciklider, hur man arbetar för att bevara dem och hur de odlas i fångenskap. Det senare är tyvärr det enda sättet att bevara de arter som redan har hunnit försvinna från sina naturliga miljöer. I ett mycket intressant kapitel kan man läsa om hur Jean-Claude har lyckats med att odla många av madagaskarcikliderna i fångenskap, företrädelsevis i utomhusdammar.
Därefter följer två artlistor, den första på samtliga de 49 beskrivna eller obeskrivna arter man känner till idag från Madagaskar. Den andra visar de 17 arter som odlats av Jean-Claude. Boken avslutas med ett kapitel som tillkommit i den engelska upplagan av boken. Här berättar Patrik om hur han först träffade Jean-Claude och om deras 25 gemensamma ciklidexpeditioner till olika delar av världen. Det är fascinerande att läsa vilka uppoffringar de har gjort för att sprida intresset för dessa ciklider.


Bra pris
Bokens layout är överlag bra trots några småmissar här och var, som t ex att man på vissa ställen fått bildtexterna alldeles för nära bilderna. Fotona är riktigt bra även om ciklidbilderna oftast visar handhållen fisk, eller är tagna i akvarium. Ett stort plus för att boken innehåller så mycket biotopbilder och bilder på hur cikliderna insamlas. Att exempelvis få se bilder på hur man förvarar den fångade fisken i små uppblåsbara plastpooler avsedda för barn tycker jag var intressant.
Priset på boken är förhållandevis lågt, om du beställer den direkt från det Franska ciklidsällskapet (http://www.francecichlid.com) får du den för 35 euro (pris 2005) inklusive frakt till Sverige. Den går även att beställa från Cichlid Press (http://www.cichlidpress.com).
Jag hoppas och tror att det här är en bok som kan bidra till att öka intresset för dessa intressanta ciklider. Det är inte minst viktigt för att bevara de arter som är på väg eller redan har försvunnit från sina naturliga miljöer.

------------------------------
Mvh Micke

www.ciklider.se - www.riftlakes.com
Afrikanska Ciklider: Malawi - Tanganyika - Viktoria - Västafrika

www.kullafotografen.se
Blogg - fotogalleri


Powered by: Reviewpost
Copyright 2009 All Enthusiast, Inc.

Copyright Michael Persson 1997-2013. All rights reserved.