Ciklider.se


 
Recensioner Visningar Datum för den senaste recensionen
4 5215 17/3, 2009
Rekommenderas av Genomsnittsomdömme
100% av recensenterna 9.3
btn_malawi.jpg


btn_malawi.jpg
Förstora

Beskrivning: Svensk översättning: Kjell Fohrman
Antal sidor: 208
Antal färgfoton: ca 600
Format: 245*175 mm.
Förlag: Simontorp säteri
Utgivningsår: 2003
ISBN: 91-89258-07-X


Innehåll:
- Introduktion 7
- Den naturliga miljön 8
- Akvariet 13
- Vattnet och filtrering 22
- Foder och matning 32
- Odling av malawiciklider 37
- Sjukdommar 42
- Några exempel 50
- Aulonocara-gruppen 52
- Haplochromis-gruppen 72
- Mbuna-gruppen 119
- Rovfisk-gruppen 186
- Index 204
 
Inlägg: 8,181
Registrerad: May 2006
Plats: HöganäsMicke

Registrerad: May 2006
Plats: Höganäs
Inlägg: 8181
Recenserad: 7/1, 2008 Rekommenderar du produkten? Ja | Omdömme: 10 

 
Postitivt: Väldigt prisvärd
Negativt: Inget

Den första utgåvan av BtN guide om malawiciklider kom ut 1997 och blev snabbt mycket populär, redan efter några år var boken helt slutsåld och har sedan dess inte funnits att köpa. Därför är den andra utgåvan en välkommen nyhet för många, men hur mycket skiljer sig egentligen innehållet åt mellan de båda utgåvorna?


Nya bilder och utökad text
I bokens två inledande kapitel är förändringarna små, den största förändringen är att samtliga bilder är utbytta. I det första kapitlet "den naturliga miljön" beskrivs bl.a. Malawisjöns geografi och de olika livsmiljöerna som sjöns ciklider lever i. Just de olika livsmiljöerna tycker jag kunde ha fått lite mer utrymme, gärna med foton och kortfattade beskrivningar på de olika biotoperna i sjön.
Bokens andra kapitel "akvariet", tar upp vad man bör tänka på när man ska starta ett akvarium för malawiciklider. Ämnen som akvariets placering, belysning och inredning tas upp. Följande två kapitel är nya som kapitel, däremot fanns delar av innehållet med i den tidigare utgåvan men texten är reviderad och utökad. Det första av dessa utökade kapitel, "vattnet och filtrering" tar upp vattenkemi på ett enkelt och lättbegripligt sätt. I avsnittet om filtrering ges exempel på vilka olika filtertyper som finns och lämpliga filtermaterial. I "foder och matning", det andra av de två utökade kapitlen, förklaras vikten av att ge rätt foder till rätt fisk. Här ges också exempel på olika lämpliga foder.


Tre helt nya kapitel
Härefter kommer tre helt nya kapitel. Det första "odling av malawiciklider" tar kortfattat upp hur man könsbestämmer cikliderna, ciklidernas lekbeteenden, ruvning och uppfödning av yngel. Det andra nya kapitlet "sjukdomar" inleds med information om olika stressfaktorer som kan orsaka sjukdomar. De vanligaste sjukdomarna som drabbar malawiciklider tas upp med information om symptom och hur de botas.
I det sista av de nya kapitlen, "några exempel" ges några exempel på lämpliga fiskkombinationer i några olika akvariestorlekar. Här skulle jag gärna sett att man hade tagit med foton på olika akvarier med malawiciklider för att få inspiration av.


Fler och bättre artbeskrivningar
Trots de förändringar som redan nämnts är det hos bokens artbeskrivningar som de största förändringarna märks. För det första har det tillkommit 25 nya artbeskrivningar och det finns nu totalt 242 beskrivna arter i boken. Beskrivningarna har delats in i fyra huvudgrupper, "Aulonocara-gruppen", "Haplochromis-gruppen", "mbuna-gruppen" och "rovfisk-gruppen". De olika grupperna skiljs åt genom olika bakgrundsfärger vilket gör det lättare att hitta bland beskrivningarna. Varje grupp inleds med en allmän beskrivning av fiskgruppen.
Efter denna introduktion följer artbeskrivningarna där det har tillkommit en hel del foton på honor, maximal storlek anges nu också för både honor och hanar. I den tidigare utgåvan angavs minsta akvariestorlek i vattenvolym, nu anges också minsta akvarielängd. Nytt är också att det informeras om artens svårighetsgrad (1-5) samt att storleken på en normalkull anges. Givetvis är också de vetenskapliga namnen uppdaterade.
Längst bak i boken finns ytterligare en nyhet, en utvikbar karta med index. Istället för att behöva leta runt hela sjön kan man nu enkelt hitta en plats genom att söka i ett alfabetiskt register och få en hänvisning till en kartruta att begränsa sökningen till.


Summering
Att kalla boken för "andra utgåvan" tycker jag är missvisande, det känns som en helt ny bok. Likheterna med första utgåvan är betydligt färre än nyheterna. Att 80 nya sidor har tillkommit och att 590 av de 600 bilderna är nya (totalt fanns det 300 bilder i den första utgåvan) tycker jag understryker detta. Boken ger nu med de nya kapitlen och de förbättrade artbeskrivningarna ett mycket mer komplett intryck.
Boken vänder sig såväl till nybörjaren som till den lite mer erfarne ciklidisten. Visst kunde boken ha varit mer omfattande och tagit upp fler arter och alla de olika geografiska varianter som finns, men då hade säkert också prislappen blivit betydligt högre. De som är riktigt intresserade och vill fördjupa sig köper säkert ändå Ad Konings andra malawibok, "Malawiciklider i sin naturliga miljö". Den boken saknar istället helt information om cikliderna i akvariemiljö.


Värt att uppgradera?
Många som redan har den första utgåvan ställer sig säkert den mycket berättigade frågan, - behöver jag verkligen köpa den andra utgåvan? Jag skulle vilja göra liknelsen med en datoruppgradering, visst kan man klara sig bra med den gamla, men om man uppgraderar till en ny modell får man bättre prestanda och fler funktioner.

------------------------------
Mvh Micke

www.ciklider.se - www.riftlakes.com
Afrikanska Ciklider: Malawi - Tanganyika - Viktoria - Västafrika

www.kullafotografen.se
Blogg - fotogalleri
Classe

Registrerad: March 2007
Plats: Örby
Inlägg: 3001
Recenserad: 5/2, 2008 Rekommenderar du produkten? Ja | Omdömme: 9 

 
Postitivt: mkt braa där för läser..
Negativt: sikt svårt om lika fisk arter i bild.

jag gillar att läser den så mkt och varje dagar med den och den finns oxåå gammal där andra den modell där har jag den oxåå så tycker ny den är bäst den så skoj o läser runt runt där mkt olika för malawi där..tex ps.socolofi o cyn.axelrosi mm o den cyn.sp"mbamba" o lab.sp."mbamba" och inte riktigt den rätt bild för lab.sp permutt på hane..mm men mkt nöjd den klart..

------------------------------
375 LITER Malawi arter..
74 LITER Malawi yngel...
xstase

Registrerad: January 2009
Inlägg: 7
Recenserad: 11/1, 2009 Rekommenderar du produkten? Ja | Omdömme: 0 

 
Postitivt:
Negativt:

Hej!
Nån som vet vart man köper denna bok?
rokk

Registrerad: March 2009
Plats: Stockholm
Inlägg: 287
Recenserad: 17/3, 2009 Rekommenderar du produkten? Ja | Omdömme: 9 

 
Postitivt: Lätt att hitta i, bra nybörjartips, bra beskrivningar
Negativt: En del mindre bra bilder

Tycker inte det finns så mycket att klaga på. Det ända skulle vara att vissa bilder är lite missvisande (åt det fulare hållet). Jag har haft många arter som är väldigt mycket mer utfärgade än i boken och iof. någon enstaka åt andra hållet.


Powered by: Reviewpost
Copyright 2009 All Enthusiast, Inc.

Copyright Michael Persson 1997-2013. All rights reserved.