Ciklider.se > Om ciklider.se

 Anpassa en bild till forumet

(1/3) > >>

Micke:
För att posta bilder i forumet är det ett par saker att tänka på.

Först och främst krävs det medlemskap i forumet för att posta bilder. Det är helt kostnadsfritt och du kan läsa om hur du blir medlem här: http://www.ciklider.se/forum/index.php?topic=54.0

Bilder som postas kan inte vara större än 300 kb.

Nedan följer en guide för hur du anpassar din bild så att den blir i rätt storlek.

I exemplet används det utmärkta programmet XnView som är gratis för privat bruk. Det hämtas här: http://www.xnview.com/en/download.html

Bild 1). Öppna din bild i XnView.

Bild 2). (kan hoppas över) Om du vill beskrära bilden markerar du det område du vill behålla, det går att justera markeringen genom att dra i punkterna i markeringsramen. Beskär sedan genom att klicka på saxen i menyn.

Bild 3). Bilder som är bredare än 600 pixlar skalas ner utomatiskt ner i forumet och orginalbilden länkas. Det kan vara lämpligt att minska bildens storlek till ca 1000-1200 pixlar för att klara storleksbegränsningen på 300kb utan för hård komprimering. För att göra det går man till menyn "Bild" och väljer "Ändra bildstorlek...".
I dialogen som kommer upp väljer man t ex bredd 1000 under "Skärmstorlek". Se också till att "Behåll förhållanden" är ikryssat och utför med "Ok".

Bild 4). (kan hoppas över) Ofta behöver bilder skärpas något efter att ha skalas ner. Gå till menyn "Filter" och "Effekter...". Välj "Skärpa" under "Övrigt". Välj hur mycket bilden ska skärpas och kryssa i "Aplicera" för att se resultatet på bilden.
Tänk på att inte skärpa för mycket. Det går inte att skärpa en bild som är ur fokus, bara att skärpa upp redan skarpa bilder.
När du är nöjd verkställer du med "Ok".

Bild 5). För att sedan ha kontroll på hur stor bilden blir när man sparar den går man till menyn "Arkiv" och väljer "Exportera...". Välj fliken "JPEG" och välj kompressionsgrad, ca 70 brukar vara lagom. Kryssa i "Automatisk uppdatering" för att jämföra kvaliten mellan orginalbilden och den komprimerade. Blidernas storlekar står angivna i kb under förhandsgranskningen.
När du är nöjd med kvaliten på bilden i förhållande med bildstorlek väljer du "Spara" och väljer namn på filen samt var den ska sparas.

Nu är bilden färdig att läggas upp i forumet.

Micke:
Bild 5.

botu:
Laddat hem och installerat även språkfilen men hur får jag det att prata svenska ?

Micke:
Använder du multilanguage-installationsfilen får programmet automatiskt samma språk som operativsystemet.
För att byta språk väljer man "alternativ/options" längst ner i menyn "verktyg/tools". I dialogfönstret som kommer upp byter man språk under fliken "Gränssnitt/Interface".

botu:
Tack för det, kan säkert vara ett bra komplement till photoshopen som är lite tyngre.
//Bosse

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion