Ciklider.se

Författare Ämne:  Thomasiciklid (Anomalochromis thomasi)  (läst 1511 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Jompii

  • Registrerad
  • Antal inlägg: 35
    • Visa profil
Thomasiciklid (Anomalochromis thomasi)
« skrivet: 17 sep 2014, 23:46 »
Efter att ha ägnat hela min "akvaristkarriär" till sällskapsfiskar (endlers, molly etc) så känner jag att det nu är dags för en liten förändrig. Jag har alltid varit fascinerad av ciklider men aldrig riktigt vågat ge mig på dessa underbara fiskar. Känner dock nu att det äntligen är dags.
Efter att ha spenderat ett par timmar letandes efter den perfekta fisken så hittade jag till slut den, Thomasiciklid (Anomalochromis thomasi).
Det verkar vara den perfekta fisken för mig. En utav de enklaste cikliderna samt att den nog skulle passa ganska bra i mitt 150L-akvarium. Jag har dock ett par frågor gällande dessa.
Vill helst veta så mycket som möjligt om fiskarna innan jag köper dom så all information är välkommen. Missar jag något viktigt så får ni gärna komplettera :)

Först och främst, vad tycker ni om min plan?
Jag har tänkt att ha ett par (en hona och en hane) i akvariet. Som städpatrull så tänkte jag ha mitt ancistrus-par (stor hane på 17 cm, hona på dryga 15 cm). Skulle detta funka eller går Thomasi inte ihop med Ancistrus?
Mina ancistrus är ju även ganska stora, kan detta bidra till att de/Thomasi känner sig extra hotade i samband med lek?

Fiskar tillsammans med Thomasi
Skulle jag kunna ha några fiskar tillsammans med Thomasi utan att det blir bråk? Om så vilka?
Skulle t.ex ett stim med neontetror gå bra tillsammans med ett par av Thomasi?

Inredning
Eftersom att min akvarium inte är särskilt högt utan mer ett avlångtkar så tänkte jag ha en stor rot mot bakrutan som täcker ca 80& av bakrutan. På de sista 20% tänkte jag bygga upp ett stenrös med lite små grottor. Kommer även plantera lite växter jäms med bakrutan/roten och sedan på andra sidan av karet (stenrös till höger sida av karet, växter på vänster).
Funderar även på att samankoppla en lite rot med den stora så att det blir som en liten bro mitt i karet (kanske ha javamossa runt den roten). Därefter ha någon grotta för ancistrus och sedan lite växter längre fram i karet, t.ex anubias.
Vad tror ni om detta? Skulle det funka? Finns det något speciellt Thomasi föredrar när det kommer till inredningen? Vad för sorts bottensubstrat bör jag gå på? Sand? Grus? Hur grovt?

Växter
Väljer att göra en egen liten sektion för växter.
Vilka växter/sorters växter bör man ha i ett kar "Thomasi-kar"?I och med att de kan lägga äggen på växterna så känns det ju som att växter som t.ex anubias och svärdplanta borde vara att föredra? Vilka växter skulle ni rekommendera?

Cirkulation och ljus
Jag har hört att ciklider gärna vill ha lite mer fart i karet än vad vanliga sällskapsfiskar föredrar, gäller detta även Thomasi? Har väl nu en liten svagare pump på ca 700-800l/h, hur mycket extra bör jag ha för Thomasi?
Hur är de när det kommer till ljus? Föredrar de starkt ljus eller lite svagare? Eller spelar det ingen roll?

Foder
Vad bör jag mata dom med? Vet att dom är allätare men något foder måste de väl föredra?
Läst att de t.ex äter insekter, alger och organiskt slam (?). Några speciella insekter och vad exakt är organiskt slam? Har även för mig att de äter räkor, snackar vi då vanliga skalade räkor eller akvarieräkor (t.ex körsbärsräkor)?
I och med att de gillar alger, kan man då mata dom med algwaffers?
Är det skalad artemia som gäller när det kommer till yngel?

Yngel
Hur ska man göra när det kommer till yngel? Äter dom upp sina egna yngel eller kan man låta ynglerna vara i samma kar? Om de äter upp sina yngel så kan det ju vara smart att iafl flyta ett par till ett yngelkar.
Hur ser det ut när det kommer till utfodring? Har hört att det tar ca 5-6 dagar innan ynglerna utvecklas från larver till frisimmande fiskar. Bör man mata ynglerna även när de är larver (isfl med vad) eller ska man börja mata först när de är frisimmande (5-6 dagar)?
Ungefär vid vilken ålder blir ynglerna könsmogna? Är ynglerna lika kinkiga som de vuxna när det kommer till parfördelning eller kan man t.ex låta 30 yngel/halv vuxna fiskar gå tillsammans i ett kar? Eller bör man kanke försöka sälja av dom så snabbt som möjligt? Om så, i vilken ålder är de mogna för detta/att säljas?

PRIS
Hur mycket kostar ett vuxet par?
Hur mycket/när kan man sälja ynglerna för?

Nu blev det en massa frågor på en och samma gång. Ber om ursäkt för detta.
Blir lite smått manisk när jag väl fastnat för en fisk och vill då veta allt om den så att jag kan ge fiskarna de bästa möjliga förutsättningarna.
Om jag har missat något så får ni som sagt gärna komplettera.
Ber om ursäkt för eventuella grammatikfel ^^

TACK SÅ JÄTTEMYCKET!! :)

« Senast ändrad: 18 sep 2014, 00:10 av Jompii »