Ciklider.se

Författare Ämne:  Föredrag av Bent Christensen  (läst 1485 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Jodo

  • Medlem
  • Antal inlägg: 1204
    • Visa profil
Föredrag av Bent Christensen
« skrivet: 19 sep 2013, 14:10 »
Vi i Umeå akvarieförening är mycket glada över att kunna presentera ett föredrag i ämnet symbios på korallrev av Bent Christensen. Ni kanske känner igen Bent genom SVTs program naturrutan och otaliga undervattensbilder han har tagit till flertalet dyktidningar. Till vardags är Bent verksam vid Umeå Universitet som Fil dr. och programansvarig för biologi och geovetarprogrammet och undervisar i grundkurser och påbyggnadskurser i ämnet ekologi. Föredraget hålls på Umeå universitet den 22 oktober mellan 19:00 - 20:00 följt av en kort frågestund för frågor. Föreningen bjuder på kaffe och fika. Anmäl er gärna här eller genom pm så kan vi beräkna hur mycket som ska bakas ;).

Introduktion

Symbios är ett ord som oftast används fel i medierna och i allmänt språkbruk. Symbios betyder samliv och beskriver situationer där individer från två eller fler olika arter har en nära samexistens. Samexistensen kan vara positiv för individerna från båda arterna och kallas då för en mutualistisk symbios. Den kan vara positiv för individer från den ena arten och negativ för individer från den andra arten och kallas då parasitisk. Slutligen kan sam-existensen vara positiv för individerna från den ena arten och neutral för individer från den andra arten och kallas då för kommensalistisk.

I denna föreläsning visas exempel på de olika typerna av symbios.
Samtidigt diskuteras de utvecklingsmässiga processer och begränsningar som skapat dessa
symbioser. Slutligen diskuteras vilken vikt enskilda symbioser kan ha i olika typer av ekosystem. Föreläsningen bygger på bilder och exempel framförallt från korallrev.

Väl mött!

/ Umeå akvarieförening