Ciklider.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - aaddie

Sidor: [1]
1
Akvariet och inredning / Designakvarium
« skrivet: 06 apr 2011, 09:32 »
Jag kan inte minnas och ha läst om detta här på forumet, men läste precis om detta i ett oläst DI Weekend som jag hade liggande. Ganska tufft frågar du mig, även om kanske inte fiskarna blir ögonfånget. Går endast på 70 000 enligt DI... Ett kap :)

http://www.karloskar.net/
http://www.archiquarium.se/


2
Malawiakvarier / 540 l Haplochromis
« skrivet: 02 mar 2011, 21:17 »
Det är på hög tid att jag presenterar även mitt andra kar; ett 540 liter där jag i huvudsak vill köra Haplochromis och några rovmalawi. Karet köptes begagnat för ca. ett år sedan och är kanske bekant för några... :)

Har kört lite blandat malawis i det innan, men vill nu fokusera på större fisk. Alla fiskar är köpt nyligen som småfisk (förutom mitt S. fryeri par) och har ej färgat än, därför är det inte så färggrant. Men när fiskarna växer till sig hoppas jag att det ska bli riktig fint. Funderar stärkt på att köpa till småfisk av N. venustus eller N. livingstonii till detta kar. Möjligen lite lite kar, men vore kul att prova.

Mått
150x60x60 (lxdxh)

Inredning
Aquaterra moduler

Pump/filter
1 st Powerhead 402 (1040 l/h)
1 st EHEIM Compact 2000 (2000 l/h)
1 st Tunze Nanostream 6055 (1000-5500 l/h)

Belysning
1 st Hagen Power-Glo
1 st Sylvania Grolux

Invånare
Sciaenochromis fryeri
Placidochromis phenochilus mdoka white lips
Protomelas sp. "hertae"
Protomelas sp. "mbenji thick lips"
3
Malawiakvarier / Nypresentation av 325 l inbyggnadskar
« skrivet: 03 feb 2011, 21:31 »
Då är det dags för en nypresentation av mitt 325 liter inbyggnadskar som jag presenterade i januari/februari förra året. Den gamla presentationen finns här. Där beskrivs även inbyggnaden i mera detalj för dom som är intresserad.

Mycket har hänt; Alla fiskar, växter, BTN modul, sprängsten och Eheim pumpen har åkt ur eller dött, och nya invånare har flyttat in. En Fluval FX5 som ser till att det blir mycket bättre flöde och filtrering än innan. Mina Demasoni dödade varan i tur och ordning, och mina White lips verkade inte heller trivas så gott i sällskapet eller ev. i denna storleken av kar. Dessutom tyckte jag aldrig BTN modulen blev så naturtrogen som jag hoppades. Så det blev en kostsam lärdom. Men jag tror jag har lyckas mycket bättre denna gången, i alla fall känns det mer harmonisk än så länge. Jag satsar enbart på mbunas och någon enstaka aulonocaras i detta kar numera.

Jag gillar minimalismen i karet men vissa saker ska fixas när våren kommer; ska samla mycket mer sten så jag kan fylla upp även på vänster kant och upp mot bak- och sidorutan båda till vänster och höger. Dessutom samla småsten som ska spridas över sanden för lite mer naturtroget intryck. Men annars är jag nöjd med resultatet. Fiskarna älskar stenhögen till höger och dom gräver flitigt under alla stenar som ni kan se på bilden och videon. Det finns mer grottor där än det ser ut som eftersom sanden faktisk är rätt så djup där (karet är ju 65 cm på höjden, men bara ca. 45 cm är synligt från rummet).

Så här kommer lite nyckelfakta, bilder och video från mitt "nya" kar:

Mått
125x40x65 (lxdxh)

Inredning
Rådasand M 0,33 mm och Jula blästersand
Sten från naturen

Pump/filter
Fluval FX5 inställd på 3500 l/h

Belysning
1 st Hagen Power Glo
1 st Phillips Aquarelle

Invånare
Pseudotropheus sp. "acei"
Labidochromis caeruleus (Golden)
Melanochromis cyaneorhabdos (Maingano)
Aulunocara "fire fish"<a href="http://www.youtube.com/watch?v=JGkCDJFyP3U" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=JGkCDJFyP3U</a>

4
Akvariet och inredning / Ramakvarium på bänk
« skrivet: 18 jan 2011, 15:15 »
Hej,

funderar på att byta ut min aluminiumställning med en bänk istället. Följande bänk är aktuell:

http://www.pwss.se/product.php?productid=4618&cat=719&page=2

Akvariet i fråga är en Ocean 150x60x60. Min fråga är; är det något problem att ha ett ramakvarium på en sådan bänk istället för på ställning? Ska man köra med eller utan frigolit i så fall?

Bänken har inte justerbara ben vilket kanske kan ställa till det. Får åka hem och kolla vattenpasset :)

5
Köpes / Placidochromis phenochilus mdoka white lips
« skrivet: 13 jan 2011, 18:07 »
Intresserad av att köpa en grupp med denna fisk, säg 5-7 stk. Små till mellanstora. Bör finnas i Västra Götaland/Halland/Skåne.

Posta pm el. svara i denna tråd. Tack.

6
Köpes / Taenioletrinops furcicauda
« skrivet: 09 jan 2011, 01:24 »
Intresserad att köpa denna fisk. Bör finnas i Västra Götaland/Halland/Skåne.

Posta pm el. svara i denna tråd. Tack.

7
Malawiciklider / Rowmalawi ihop med annan fisk
« skrivet: 21 dec 2010, 21:47 »
Hej!

Det var ett tag sedan jag var aktiv på forumet men jag är nu äntligen tillbaks efter ett händelserikt år med ups o downs på akvariefronten, barnfödsel och mycket annat.

Riktig kul att vara igång igen. Det kommer en nypresentation av min 325:a snart eftersom det i princip är nystartat med endast mbunas efter å ha varit närstängd under sommaren och hösten efter problem med pump och annat. Dessutom håller jag på att hitta lite nya invånare till min 540:a (150x60x60), och då behöver jag lite tips och råd på vägen.

För nuvarande går följande invånare där:

1+1 S. fryeri "Iceberg"
0+1 Protomelas taeniolatus
6 Pseudotropheus sp. "Elongatus Chewere"

Min idé är att utöka S. fryeri stammen med ett par honor och även några White lips. Min Protomelas taeniolatus får bo kvar och även Elongatus Chewere om det går.

Dock vill jag gärna även ha några större rowmalawis och där är jag "ny". Så min fråga är, med min combo av annan fisk, går det att ha en rovmalawi grupp på 1+2 eller 1+3 Dimidiochromis compressiceps eller Lichnochromis acuticeps? Jag tänker på just dessa eftersom dom är snygga och inte verkar bli lika stora som några av dom andra. Om dom går att få tag i är en annan fråga :)

Tacksam för era åsikter. Jag tar gärna tips på andra rowmalawis, kom bara ihåg karstorleken, andra invånarna, etc.

Tack!

8
Teknik / Bytte impeller?
« skrivet: 22 feb 2010, 20:46 »
Det finns andre tråder om liknende emne, men istedet for å "bumpe" en av de som er avsluttet skaper jeg en ny.

Jeg har 2 AquaClear 50/Powerhead 402 i mitt 540 av samme modell. Den ene låter klart mer enn den andre, som er nesten helt tyst. Jeg synes det er litt "slakk" i impellern når jeg renset pumpen. Kan det være det som gjør at det låter? Er det en idé å bytte ut bare impellern og se om det hjelper? Jeg antar at det går å kjøpe det som reservedel.

9
Teknik / Val av Hydor Koralia modell
« skrivet: 29 jan 2010, 18:20 »
Hej!

Har upptäckt att jag behöver bättre cirkulation i min 325 l för att få bort skiten som samlar seg på botten. Tänkte använda en Hydor Koralia för att skapa extra cirkulation.

Min Eheim 2128 ytterfilter drar 1050 l/h. Vilken Koralia modell vore lämplig för syftet att hjälpa till? Har testat en Koralia 1 som ska ta 1500 l/h, men det kändes som det blev väldig dåligt drag jämfört med mitt NewJet pumphuvud på 1200 l/h som jag använder för vattenbyte och som jag testade först. Va måste jag upp i? Koralia 3 på 3200 l/h?

Tacksam för tips.

10
Första ciklidakvariet / Malar och pump/filter
« skrivet: 05 jan 2010, 08:45 »
Hej,

Jeg har et par frågor om mitt første akvariumbygge (http://www.ciklider.se/forum/index.php?topic=3851.0) som jeg håper dere kan hjelpe til med:

Pump/filter
1) Akvariet er 325l (med de något spesielle måtten 125x65x40 (lxhxd)) og jeg planerer ca. 20-25 fisk. Jeg har et ytterfilter av typen Eheim Pro II 2128 med 1050l/h kapasitet. Jeg ser at vissa förspråker två filter/pumper, men det kanskje behövs mest för innerfilter? Er dette virkelig nødvendig, eller rekker mitt filter?

Malar
2) Jeg vil ha noen maler for å holde rent i akvariet. Jeg har lest meg til er at Ancistrus er bra, men at Synodontis Petricola kanskje kan fungere? Jeg er ingen "biotop nerd" men hadde vært trevligt med S. Petricola, men huvedsyfte er å holde algene i sjakk, og jeg vet ikke om den er så god på att städa. Kan tillägga at jeg även tenker ha P. Demasoni som også kanskje kan komma äta lite alger virker det som.

3) Hur många mallar är lämpligt att ha for å holde rent i 325l?

Takk!

11
Malawiakvarier / Inbyggnad av 325 l Malawi
« skrivet: 03 jan 2010, 01:56 »
Hei,

Jeg vil gjerne få presentere mitt første akvarium; et 325 l akvarium som er en slags inbyggnad i vardagsrummet. Jeg skriver "en slags inbyggnad" ettersom akvariet egentlig står i en klädkammare der det får dele rom med min sambos otroliga skosamling [sic!], men er synlig fra vardagsrummet via et hull i veggen på ca. 125x45. Se bild.

Dette er mitt første akvarium, så "bare with me". Inga dumma frågor, bara dumma svar, eller hur? :rolleyes:

Fra vardagsrummet:


Fra hallen:


Ljusrör:


LED:


Akvarium:
- 125x40x65 (lxdxh)
- Svart film bak/sider

Inredning:
- BTN-modul M og naturstein fra tomten
- Rådasand M 0,33 mm og Jula blästersand blandet 50/50

Pump/filter:
- Eheim Pro II 2128 - 1050 l/h (ytterfilter)
- Tunze Nanostream 6055 - 1000-5000 l/h (sirkulasjonspumpe)

Belysning:
- 1 st Hagen Power Glo (fram)
- 1 st Phillips Aquarelle (bak - används inte för tillfället)
- LED-lamper (nattbelysning)

Fisker:
- 1+2 Placidochromis Phenochilus (White lips, Mdoka)
- 2+0 Placidochromis Milomo
- 1+4 Sciaenochromis Fryeri
- 5+5 Pseudotropheus Demasoni

Växter:
- 4 st Anubias

... Ja, om ni undrar :)  Er en norsk gutt som har bodd ca. 11 år i Göteborgsområdet, nå i Vallda Sandö i Kungsbacka. Er visst fast med Volvo, villa og vovve. Nåja, en Skoda iallefall...

Sidor: [1]