Ciklider.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - yatzy77

Sidor: 1 2 [3] 4 5
31
Teknik / SV: Egen bakgrund av polyester
« skrivet: 15 jun 2010, 17:52 »
Förresten: Jag har fler stenar men de har lite rost från järn inne i stenen. Kan man använda dem, eller är det farligt för fiskarna?

32
Teknik / SV: Egen bakgrund av polyester
« skrivet: 15 jun 2010, 17:51 »
Köpte allt på biltema (5 liter polyester, 1 m2 väv och härdare) och det mesta gick åt. Betalade ca 550:- för det.
Kakelfixet hade vi sen tidigare en öppnad 3 kg-påse som gick åt precis.
Lacket behövdes 2+1 dl 2-komponents golvlack, men köptes som litersförpackning för 450:-

33
Teknik / SV: Egen bakgrund av polyester
« skrivet: 15 jun 2010, 11:59 »
Tack
Min plan är:
10 met. esterae med blåa hanar
10 lab. caerleus "golden"
15 ps. demasoni
5 mel. auratus
3 pleco/malar
Vad tror ni om det?
Hoppas jag får tag i några på fredag. Tänkte börja med en en grupp golden så att jag vet att de överlever innan jag "fyller akvariet".
Är det någon som odlar/säljer fisk i närheten av Piteå? Alla annonser är söder om Stockholm känns det som.

Jag försöker flytta om stenarna för att få det bättre, men det är svårt! Nästan lika svårt som att ta en rättvis bild på akvariet.

34
Teknik / SV: Egen bakgrund av polyester
« skrivet: 15 jun 2010, 09:51 »
Tackar.
Jag vet att jag är ute som gillar rent trä, men jag gör det. Gjorde bänken själv för ett par veckor sen. Smaken är som baken.  ;D

Stenarna är inte helt täta från baksidan så de är vattenfyllda= ingen lyftkraft.
De skulle nog ligga kvar på botten om jag la en där, men har inte testat. Funderade på att göra lösa "stenar" som grottor på botten, men fick slut på polyester (och lust att vänta med att skaffa fisk). Kanske kommer det att bli så senare.

35
Teknik / SV: Egen bakgrund av polyester
« skrivet: 14 jun 2010, 22:20 »
Lite bättre bilder på bakgrunden med stenar i. SVÅRT att placera stenarna för att göra grottor utan att de ska se "placerade" ut.

Sleepy: Stenarna är mellan 10-15 cm djupa, men utgör inte grottor i sig. Mellan varje sten och inunder ett par av dem är det dock "grottor". Hoppas de duger för fiskarna.  :)

36
Teknik / SV: Egen bakgrund av polyester
« skrivet: 14 jun 2010, 13:37 »
Stenarna är mörkare i verkligheten, randen på rutan är syrebubblor och akvariet står i garaget.
Nu ska det flyttas till vardagsrummet, i med sand och stenar (vilket inte är det lättaste att få bra) och sen VÄNTA. Tänker beställa fiskar idag, kanske leverans i slutet av veckan. Längtar!
Ska försöka få en bättre bild på bakgrunden ikväll med stenar förhoppningsvis.

37
Teknik / SV: Egen bakgrund av polyester
« skrivet: 14 jun 2010, 13:33 »
Teknikens under! Jag hade fler bilder på hur vi har gjort men de är borta.
När färgen var okej vägde vi mellan att måla bakrutan svart eller göra en "platta" att gjuta fast "stenarna" på, och valde det senare.
Vi ritade konturerna och plastade en sån som också behandlades med kakelfix, färg och slutligen lackade vi allt med 2 komponents golvlack. Tyvärr blev det lite väl blankt, men... Vad göra? Gjort är gjort.

Nu har vi siliconerat fast plattan på bakrutan, stenarna på plattan och allt verkar sitta även med vatten i.
En dålig bild på akvariet kommer här. Att fota akvarier är tydligen mycket svårare än jag trott.

38
Teknik / SV: Egen bakgrund av polyester
« skrivet: 13 jun 2010, 23:18 »
När plasten torkat var det dags för kakelfix. Vi hade vit kakelfix hemma som blandades med svart färgpigment så att det blev en grå sörja.
Penslade på detta, och när det torkat några minuter ströddes mer färgpigment på och "masserades" in för att få en jämnare/naturligare struktur och mer levande färg. Redan nu börjar det likna sten, men vi vill ha den mörkare.

På understa bilden ses lite av öppningen på filterstenen.

39
Teknik / Egen bakgrund av polyester
« skrivet: 13 jun 2010, 23:09 »
Hej
Tänkte visa hur jag och min man gjort/gör min första bakgrund av polyester. Har aldrig provat så det ska bli spännande.

Jag utgick ifrån stenar jag hade i trädgården, la ihop dem som ett pussel så att jag fick rätta måtten (150*60 cm) med stora stenar.

När jag var nöjd plastade vi in stenarna (var för sig) med "gladpack" och klippte till glasfiberduk som nästan omslöt dem helt. Därefter strök vi på polyester och avslutade med ett lager sand. Detta visade sig helt avgörande för att få något kakelfix att fastna efter torkningen.

När polyestern börjat ta ihop lossade jag det från stenarna för att alls kunna få lös dem. Vissa sprack men det fixade vi sen med mer polyester.

I varje hörn ska stenarna bli filtermoduler så där lämnades en öppning upptill.

40
Foder - sjukdomar - akvarievatten / SV: KH/gH
« skrivet: 03 jun 2010, 23:25 »
Det är superbra att ha en sida med så mycket kunskap.  :) Var kan jag ha fått för mig om att 50% vattenbyten inte är bra? Jag tycker mig ha sett det nånstans. Vad kan nackdelarna vara med det?
Det blir nog täta vattenbyten OCH lite bikarbonat för buffert. Ska provköra karet tomt ett tag för att se vad som händer med värdena, bara så jag vet.
Tack för värdefull info.

41
Foder - sjukdomar - akvarievatten / SV: KH/gH
« skrivet: 03 jun 2010, 10:35 »
Ursäkta min okunskap. Trodde att bikarbonat var en "säker" metod och att det räckte med det. Har läst på olika ställen hur mycket och hur ofta man ska byta vatten. På vissa låter det som att 50 % är för mycket att byta, och att bikarbonat är bra vid mjukt vatten. Men det står olika som sagt.
Jag har bara ett akvarium, eller ska ha ett akvarium. Är fiskvakt åt en vän som flyttar så lilla akvariet är bara tillfälligt.
Det låter som jag är jättesnål men det är mer okunskap än snålhet som talar. Visst vill jag göra det som är bäst för fiskarna.

42
Foder - sjukdomar - akvarievatten / SV: KH/gH
« skrivet: 02 jun 2010, 21:48 »
Känns som att endymion har en poäng. Sparar både pengar och lite arbete. Det är en nog dyr hobby som det är. Iallafall i inköp.

43
Foder - sjukdomar - akvarievatten / SV: KH/gH
« skrivet: 31 maj 2010, 13:16 »
Det var inte lite! Klipper du det med sax eller?  ;D
Tack för svaret.

44
Foder - sjukdomar - akvarievatten / SV: KH/gH
« skrivet: 30 maj 2010, 22:54 »
Tack för svaret.
Så gH är egentligen inte intressant? Då ska jag tillsätta bikarbonat. Har läst på denna sida nånstans hur mycket man tillsätter per grad man vill höja,  KH antar jag då. Ska bara hitta det igen. 1 msk bikarbonat per grad till mitt akvarium på 540 liter tror jag. Ska bara kolla det.
Kanske jag skulle lagt till det: Ja, det är malawi jag ska ha. Just nu har jag bara ett litet (100 l) med guppy och tetror, men jag har ett 540 liters på gång. Ska bara göra bakgrunden klar först.

45
Foder - sjukdomar - akvarievatten / KH/gH
« skrivet: 30 maj 2010, 13:30 »
Hejsan
Är lite förvirrad. Har köpt ett testkit där man mäter pH, KH, gH och nitriter. Jag testade det på mitt lilla akvarium och fann att vattnet har följande värden:
pH 7.5
KH 3
GH6
0.0 nitriter.
Vilken av gH och KH är det som man ska titta på? Trodde de skulle vara ungefär lika inte flera steg isär, så att säga. Har fått reda på att vi har mjukt vatten där jag bor, så jag antar att det är KH som jag ska titta på och justera upp lite med bikarbonat? Men vad är då gH?
Tacksam för svar.

Sidor: 1 2 [3] 4 5