Ciklider.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Jodo

Sidor: [1] 2 3 ... 81
1
Foder - sjukdomar - akvarievatten / SV: Konstgjort Malawivatten?
« skrivet: 08 jan 2015, 21:16 »
Det finns färdigt "malawisalt" som ska innehålla rätt fördelning av mineraler, har aldrig själv testat det men det kan väl säkert vara något, om det innehåller en bättre balans för att reducera kieselalger vet jag däremot inte.

2
Malawiciklider / SV: Hjälp med identifiering av Malawiciklider
« skrivet: 31 okt 2014, 13:41 »
Första är en odlingsvariant vill minnas de heter fire dragon eller liknande
Gällande fryeri så stämmer det, honorna är helt färglösa allt som är blått är hannar
din sista fisk var det lite dåliga bilder men jag lutar åt en aulonocara jacobfribergi

3
Mitt bästa tips är att börja med några få fiskar och utöka beståndet allt eftersom.

4
Övrigt / SV: fiskträning !
« skrivet: 06 okt 2014, 20:31 »
Riktigt fränt! :)

5
Malawiakvarier / SV: Min tråd
« skrivet: 05 okt 2014, 21:36 »
Efter ett långt jävla uppehåll pga flytter och jobb så har jag äntligen börjat starta upp akvarierna igen, håller på med hardscape:en till 2/3 kar.
Tyvärr har en stor mängd av fisken gått bort pga flyttar och värmeböljan men jag hoppas ändå kunna få någorlunda intressanta kar i slutändan!

Det blir en härlig blandning med det bästa från tre världar

720L Afrika
450L CA (fortfarande planerat att köras som aquaponic system så småningom)
180L SA6
Akvariet och inredning / SV: Egen bakgrund
« skrivet: 16 aug 2014, 07:51 »
http://www.ciklider.se/forum/index.php?topic=7475.msg72317#msg72317

läs igenom där så ser du hur jag gjorde min bakgrund, ska bygga en ny i höst om jag bara får tid fast denna gången ska jag bara göra moduler som klippor som ska stå på botten och inte försöka sätta in filterfunktion.

7
Off topic / Trevlig sommar på er!
« skrivet: 16 jul 2014, 16:17 »
Tänkte bara droppa in och hälsa på, har haft fullt upp med annat och paus med hobbyn, fiskarna går hemma hos föräldrarna tills vidare.

Ville bara önska alla en trevlig sommar, ladda om batterierna för i höst är det full fokus igen!

8
Malawiciklider / SV: Döda Rom
« skrivet: 01 jun 2014, 12:32 »
Anledningen till varför du har en tumbler är för att äggen ska rulla runt och att ytan på så sätt hålls ren från svampangrepp. Du kan ha rätt bra fräs men det ska ju inte vara någon åkattraktion dom ligger i :)

9
Teknik / SV: Aquaponic system till akvariumet
« skrivet: 28 maj 2014, 19:28 »
Det byggs på en 450l men jag har tyvärr fått jobb på annan ort så kommer behöva flytta och därför står det still just nu

10
Malawiciklider / SV: Trött
« skrivet: 20 maj 2014, 10:06 »
Rötter kan färga vattnet, speciellt nya.

11
Bilddiskussioner / SV: Mitt akvariehus=)
« skrivet: 14 maj 2014, 09:06 »
Ser trevligt ut, vad ska du hussera i karen?

12
Övrigt / SV: Då va man ute ur leken?
« skrivet: 13 maj 2014, 21:31 »
Det är det som är det fina med denna hobbyn dock, det är går i vågor med suget och det är nästan roligare att plannera och bygga upp än att bara låta det stå och gå!

13
Malawiakvarier / SV: 960l
« skrivet: 05 apr 2014, 23:21 »
Hur går det med karet?

14
Malawiakvarier / SV: Min tråd
« skrivet: 05 apr 2014, 23:20 »
Intressant. Hur ska din growbed se ut?

Det är mindre komplicerat, det är en vanlig plastlåda som jag bygger in med träpanel, botten är borrad och rör draget för placering av en bellsiphon som sköter den automatiska tömningen. Inga konstigheter.

Skulle inte rekommendera en överrinningsbox i ett kar när du ska köra varierat flöde.  Risken är att det sakta byggs upp med luft i kröken. de är allt annat än pålitliga. Borra karet är det säkraste. Det kan du göra sjölv med en dremmel. Sedan bygger du en durso för  att inte få ökud som att spola toaletten.  Www.duraostandpipes.com.

Antar att du inte vill ha så stort flöde igenom så en driftsäker Eheim räcker säkert som returpump.

Sent from my GT-I9300 using TapatalkNej jag har mer eller mindre blivit övertygad om att en overflowbox inte är ett alternativ när det ändå gäller så pass stora vattenmängder, är inte värt risken.

15
Malawiakvarier / SV: Min tråd
« skrivet: 02 apr 2014, 02:09 »
Det händer mkt nu, nya ledbelysningen kom fram intakt från Hongkong, åkte på tull på 270 spänn men det kan jag leva med.

Blev ett verkligt lyft med nya ljuset även om jag får svårt att tro att jag kommer använda full blå belysning någonsin. Det går relativt lätt att byta ut till andra färger dock men just nu känner jag inte att det behövs. Gick sjukt lätt att installera/montera, inga krångligheter, följde inte ens med en manual men man måste verkligen ha tummen mitt i handen för att misslyckas!
Dom har gått nu under dagen och jag kände på dem nu de är knappt varma så den passiva kylningen fungerar kanoners.

Nästa uppdatering, karet är bokat och klart, det var en av huvudförutsättningarna för att det hela skulle bli av, nu ska det startas aquaponic system!
Tanken är sump under och biobädd ovanför i en enda ställning av utrymmesskäl, det kommer bli högt men jag hoppas det ska gå bra, om det skulle visa sig fungera bra går det sen bygga på vertikala påbyggnader som kan bli rätt fräna.

Akvariet blir alltså ett 450L med måtten 150x52x58 (LDH)
Besättningen som redan är inköpt:
1 par Jack dempsey
1 par paraneetroplus synspilus
2-6st kubaciklider

ev. någon till art om jag hittar något intressant.
Sen får vi se hur länge alla går att ha i karet men förhoppningsvis ska det gå bra tills synspilusarna blir för stora och får flytta till 720, den dagen den sorgen.

Enda växterna ska vara pistia eller någon form av flytväxt som ska dimma belysningen, annars blir det rötter för hela slanten och kanske några stenar.
Eftersom utrymmet är snålt sett till fiskarnas storlek som vuxna så är det inte aktuellt med någon bakgrund i karet, istället har jag tänkt måla en bakgrund på skiva och sätta bakom.

Lyset i karet kommer jag ta min gamla 720 belysning och montera in, förhoppningsvis är ljuset tillräckligt för att flytväxterna ska trivas.
720 karet kommer istället få en LED ramp som faktiskt kommer i veckan någon gång.

Nu handlar det om att få tag i en sump och growbed, som nödlösning kommer jag ta mitt gamla 250 kar och använda som sump.
Eftersom den biologiska reningen sker helt i growbeden så skulle endast ett fack med mekanisk rening krävas, vilket i teorin gör att jag inte behöver några direkta filterfack, möjligen en separat kammare där pumpen och doppvärmare ska ligga.

Saltmänniskor ni får gärna hjälpa mig med delar till rördragning då jag har noll koll på denna biten.!

Kommer behöva en pump som ska orka med lyfta vatten nästan 2 meter, tar gärna emot förslag på pumpar.
Pumpen kommer gå i intervall då growbedden ska fyllas upp och sedan tömmas och innan fukten försvunnit fyllas upp igen.
Storleken blir maximalt 150x50x25 LxDxH vilket skulle ge en volym på ca 170L, den kommer sedan fyllas med lecakulor vilket gör att vattenvolymen i sig blir avsevärt mindre.
Jag gissar vattenvolymen hamnar under 100L, denna ska fyllas och tömmas i intervall vilket innebär att pumpen ska klara av att flytta max 100L på säg 5-15min, sedan måste jag mäta hur länge det tar för sifonen att suga ut vattnet och sätta intervaller baserat på detta.

Bilden visar ett flödes schemaDet säkraste vore att borra karet och köra med överflöde till sump, men jag är nervös för sånt och läste om overflow box, perfekt jag slipper borra karet! Men hur driftsäkert är det?
I teorin låter det som idiotsäkert, men kan jag ha flytväxter med en overflow box? Det ska fungera även om jag inte har kontinuerligt flöde men man nojjar ju ändå.

Enkel konceptbild som förklarar hur en overflow box fungerar


Det lutar nog åt att det blir borrning ändå.

Sist men inte minst måste en ställning byggas, efter konsultation med snickare markus så förkastades möjligheterna att använda aluramen utan det kommer troligast bli ett bygge i trä, beroende på vad jag får för svar från knotan ang. growbed:en så kommer konstruktionen anpassas.

Sidor: [1] 2 3 ... 81