Ciklider.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - annika k

Sidor: [1] 2 3
1
Nä, nåt måste göras - tyckte jag. Bakgrunden stjäl på tok för mycket utrymme i mitt akvarium som endast är 40 cm brett. Må vara helgerån på den fina rockzolidbakgrunden Timor, men var tvungen att göra ett försök i alla fall..

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/Im6e3tGatus?hl=sv&fs=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

2
Malawiakvarier / SV: 250L Malawi
« skrivet: 24 jul 2011, 22:47 »
imponerande snyggt  ;D

3
Malawiakvarier / SV: 250L Malawi
« skrivet: 08 jul 2011, 18:55 »
Ser otroligt spännande ut, och så inspirerande....... Blir riktigt sugen.

Att få rätta färgnyanserna och skiftningarna att se naturliga ut är nog trots allt det svåraste, ser fram emot nån liten beskrivning av hur ni går tillväga när det blir så dags för det.

Lycka till!

4
Malawiciklider / SV: Konstigt beteende Golden
« skrivet: 22 jun 2011, 17:58 »
Det finns gott om experter på det här forumet som säkerligen kan utveckla hur mkt som helst kring salt lr icke salt i vattnet. Och dessutom exakt kan beskriva varför det är bra lr inte. Så någon får gärna fylla på.... med svar alltså  ;D

Men saltet håller svamp och oönskade bakterier och parasiter borta, malawis är ju också tuffa fiskar som gillar att krångla inne bland stenar och allt möjligt och får de något skavsår eller liknande så läker dem bättre. Fisken i sig är alltså inte beroende av att ha salt i vattnet.
½-1 dl/100 l vatten är lagom. Och enbart jodfritt salt ska användas.

Däremot tycker jag också att det är svårt att avgöra hur ofta man kan salta, för att vara på säkra sidan så brukar jag absolut inte fylla på med salt vid varje vattenbyte. Hellre att det är för lite än för mkt!

Så jag kan gärna fylla på med frågan; hur kan man avgöra hur pass salt vattnet är? Finns det någon säkert sätt att mäta det på? 

5
Första ciklidakvariet / SV: Ska Skaffa Ciklider !! :)
« skrivet: 21 jun 2011, 18:42 »
funkade bra  ;D

användbart helt klart!

6
Första ciklidakvariet / SV: Ska Skaffa Ciklider !! :)
« skrivet: 21 jun 2011, 18:41 »
photobucket?!  ;)

nu blev jag nyfiken, måste testa programmet7
Malawiciklider / SV: Konstigt beteende Golden
« skrivet: 20 jun 2011, 21:06 »
kanske behöver hålla sig undan de andra? kan ju stå lägst i rang så att säga....?

Sen är det väl så att fiskar kan bli sjuka, liksom människor, utan att det därför skulle vara konstigt på nåt vis. Därmed inte sagt att man alltid kan förklara varför, tror inte att man alltid kan säga att sjuka fiskar inte äter även om det naturligtvis ofta hänger ihop.

Det första jag skulle göra var att kolla att det är tillräcklig cirkulation på vattnet och se till att det är tillräckligt med salt i. Har inte haft malawis mer än dryga året, men har verkligen lärt mig hur viktigt det är att det är god cirkulation på vattnet och att man behöver ha salt i.  :)

har också varit med om hur några få hanfiskar ser till att ha full kontroll på precis allt, och gud nåde den fisk som kom i närheten av det område som de hade valt ut som sitt. Min lösning på det var att ha över fisken en stund i en hink, möblerade sedan om så mycket det gick med de stenar jag hade på botten. När sen fiskarna kom tillbaka så var inget sig likt och när de hade acklimatiserat sig igen så var det fortsatt frid och fröjd. Min tanke då blev att det förmodligen kan vara bra att fundera ut hur många skrymslen och vrår man bygger upp, det måste s a s vara jämvikt på reviren. Det är min högst egna reflektion iaf  ;)

8
Hej alla!

Jo, det blev Rockzolid bakgrund från http://www.aquatropic.se/ i Sala. Blev jättesnyggt, men håller med om att bakgrunden tar alldeles för mycket utrymme av djupet. Liksom nog också BTN-bakgrunder gör.
Med den erfarenheten så kan jag nog rekommendera att man enbart har filtermoduler och låter bakglaset synas om man har kar med kort djup i.
Men jag är ändå väldigt nöjd med det nya utseendet, som jag faktiskt gjort om en del. Min idé, som må vara helgerån, gav mer utrymme åt fiskarna och drog ner på utrymmet baktill som ju bara behöver rymma filter och pump.
Hade ju kapat av längden ca 1 dm med vinkelslipen så jag hade ju en bra hel rimpa kvar att använda mig av. Tog sedan bandslipen och slipade av djupet rejält på högersidan, det blev då ett par större hål som behövde fixas till. Tog bitar av den överblivna rimpan som jag fäste med silikon och lappade hålen med. Snyggade till lite med sand och silikon, och jag kan lova er; det syns inte alls och blev så mycket bättre. Hela bakgrunden är då alltså snedställd med fulla djupet kvar på höger sida och så mycket mindre på den vänstra. Min lösning funkade jättebra... tycker jag  ;)

På den mindre bilden skulle alltså lagningen synas, men det gör det ju inte.... ;D

De två bilderna från sidan på karet visar före och efter ombyggnationen. En ytterligare vinst är ju också att lysröret inte lyser upp bakom, så jättemycket i alla fall.

Rockzolidbakgrunden är otroligt autentisk en stenklippa, så snygg. Men hade jag börjat om från början så hade jag nog ändå bara valt moduler som rymmer enbart pumpen och filtren, och fått fullt djup bak till glaset.

 ;) fast nästa gång blir det nog ett hembygge helt och hållet  ;D Det är ju så kul att klura och fundera ut helt efter eget huvud.  ;D Gillar eg inte alls att köpa färdiga lösningar

9
Akvariet och inredning / SV: nytt projekt 450 liters...
« skrivet: 09 jun 2011, 23:37 »
Jag är bara nybörjarn inom akvaristiken, men vill ändå ge ett svar...

Även om jag inser ju mer jag tar del av alla inläggen i detta forum att det är några få med mkt stora kunskaper som försöker serva alla oss andra med bra svar. Ibland kan svaren ändå bli lite olika... allt det säger mig att man i slutändan måste lita på sitt eget förnuft och sin egen känsla för vad som funkar eller vad som blir bäst.

Enda skälet till att ha en skiva av t ex frigolit i botten är ju att skydda glaset så det inte skadas på nåt sätt, går det sönder så är det ju liksom kört  :shocked:

Bedömning av tjocklek måste ju därför hänga på hur tung eller hur vassa stenar man tänker lägga i botten, och inget annat. Själv körde jag med både sjunkande bakgrund och flera bottenstenar och sand direkt på glaset, och det har nog funkat bra. Tog ändå det säkra före det osäkra och fixade till. Men i brist på frigolit så tog jag ett gammalt liggunderlägg som man har när man campar och klippte till. Funkar lika bra, så tager vad man haver - som man brukar säga. Huvudsaken är ju att underlaget inte avger nåt som kan vara skadligt för fisken....

Utan att eg kunna nånting annat än att lita på min egen känsla har jag iaf fått till ett i mina ögon snyggt akvarium som känns bra, dessutom har jag skapat ett yngelkar av en IKEAförvaringsbox i plast med lock och liten pump, så snart får firrarna sällskap av några till... kul och spännande och går det så går det.. de får samma mat som de stora fiskarna - går det så går det. Learning by doing, and trial and error osv osv Det är det som gör min hobby rolig!

liggunderlaget? ja, det är blått och inte alls speciellt tjockt, och kommer nog inte campa mera heller  :) ;D10
Malawiciklider / SV: Tuggande malawi?
« skrivet: 29 maj 2011, 00:26 »
Själv låter jag naturen ha sin gång, alltid är det något yngel som kan klara sig. Gäller ju att bygga bra gömställen i akvariet där dom kan komma undan... Det tycker jag räcker långt  :)

11
Malawiciklider / SV: Hur stora kullar ger era ciklider?
« skrivet: 29 maj 2011, 00:22 »
måste vara ett himla pyssel att räkna de små liven  ;D

Räcker det inte att ha lite bra gömställen i akvariet och som de kan hålla sig undan i? Det är ju nästan alltid nån på gång med yngel, och många blir det.... ändå  ;)

12
Malawiciklider / SV: Sjuk golden?
« skrivet: 25 maj 2011, 21:08 »
Även jag är intresserad av svar på denna fråga.
Inte för att nån av mina fiskar verkar sjuk, men däremot har jag också en stor goldenhanne som sista dagarna liksom mörknat kring mun och sidor, han ser helt enkelt smutsig ut som en beskrivning på utseendet. Idag har han åter blivit ljusare och börjar se ut som vanligt igen???

Har fått lära mig att det är bra att ha i lite salt i vattnet. Det ska, enligt vad jag hört, hjälpa till att hålla fiskarna friska.

Men känner mig mkt osäker på hur mkt salt man törs ha i?

Kanske hänger mina funderingar ihop med frågeställarens?

14
Malawiciklider / får dom aldrig yngel? Melanochromis maingano
« skrivet: 16 maj 2011, 23:27 »
Hej


Är det nån som kan förklara varför mina Melanochromis Maingano aldrig får yngel? Har för övrigt andra malawis (Golden och röd zebra) som i princip alltid någon hona har yngel på gång, men aldrig mainganon???

Har ni några tips? Vad det kan bero på? Kan man påverka förutsättningarna på något sätt?  ;D


15
Akvariet och inredning / SV: Min nya Rockzolid-bakgrund
« skrivet: 15 maj 2011, 22:40 »
köpte den direkt i Sala http://www.aquatropic.se/

Sidor: [1] 2 3