Ciklider.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Jompii

Sidor: [1] 2 3
1
Första ciklidakvariet / Scalare
« skrivet: 06 mar 2015, 01:09 »

Jag är väldigt sugen på att införskaffa en grupp Scalare, alternativt ett väletablerat par.
Jag har dock aldrig tidigare haft Scalare och tänkte därför kolla med er om ni skulle kunna ge mig lite tips. En plan har börjat växa fram och jag tänkte därför först skriva den och se vad ni tycker.


Jag har tänkt att göra på följande vis
Min plan är att införskaffa ett akvarium på cirka 250-300 liter. Jag stirrar inte mig blind på antalet liter utan det viktiga är att akvariet är minst 50 cm högt. Jag har sedan tänkt att inreda akvariet med bottensubstrat i form av blästersand. Vallisneria och Svärdsplantor är de växer jag kommer använda mig av. Möjligtvis även lite Musselblommor/Frogbit, Anubias och Javamossa. Javamossan och Anubias fäster jag på trärötter.
När det kommer till invånare så är huvudattraktionen Scalare. Jag kommer försöka hitta ett redan etablerat par. Lyckas jag inte med detta så köper jag in en grupp ungfiskar som får para ut sig. Som städpatrull har jag tänkt en grupp Corydoras, möjligtvis Corydoras Panda. Som "utfyllnad" så funderar jag på någon sorts tetra. Möjligtvis Citrontetra. Denna trion (Scalare, Corydoras & Citrontetra) tror jag skulle funka ganska bra ihop då alla är ifrån Amazonas samt att de har liknande krav på miljö och vattenvärden. Vad tror ni om detta? Låter det okej eller är jag ute på väldigt djupt vatten?

Frågor
• Vilka sorts Scalare bör jag satsa på? Finns det någon sort som är mer nybörjarvänlig?

• Hur mycket kostar Scalare? Tänker både på ungfiskar och vuxna färdiga par.

• Som jag har förstått det så äter Scalare det mesta men föredrar levande- och fryst foder.
Skulle ni kunna tipsa om något bra fryst foder, eller torrfoder, som Scalare och min plånbok gillar  ;)
Undviker gärna levande foder då jag personligen inte är något större fan av det men självfallet så ska de få festa till det ibland med t.ex överblivna daggmaskar från fisket.

Tror ni blästersand är det bästa alternativet? Jag är rädd för att växterna, framförallt Vallisneria, inte kommer trivas då blästersand är ganska tät vilket inte är optimalt för rötterna. Jag vill ju att växterna ska frodas. Vill samtidigt ha något bottensubstrat som är "Corydoras-vänligt".


Fyll gärna på om ni tycker att jag missat något viktigt eller om ni vill dela med er av er kunskap. Allt är som sagt välkommet och jag ska försöka suga i mig informationen/kunskapen likt en svamp. Information om deras beteende, både allmänna och lek, vad man bör undvika att göra etc är intressant.

Tack så mycket!

2
Akvariet och inredning / Tips, Lysrör T8
« skrivet: 20 sep 2014, 16:13 »
Jag funderar på att inhandla ett, eller två, nya lysrör till mitt 160L-kar. Värt att notera är att jag är väldigt okunnig när det kommer till lysrör och belysning. Lite därför jag tänkte kolla om ni skulle kunna hjälpa mig.
Just nu så har jag ett Gro-Lux F30W gro (8500k, tror jag) och ett Aquastar F30W-174 G13 (10000K).
Ur ett amatörperspektiv så känns ju detta in som en klockren kombination då Gro-Lux-röret lyser varmvitt/gulaktigt och Aquastar-röret kallvitt. Har även problem med staghorn alger vilket jag tror beror på belysningen.

Jag har tänkt att göra om akvariet och ha Thomasi ciklider i det. Dessa vill ju även ha lite dämpat ljus.
Kommer även ha ganska mycket växter i karet så vill ju samtidigt att växterna ska må bra.
Värt att notera är att jag inte har något CO2-system.

Så vad tycker ni? Vilket/Vilka lysrör skulle ni rekommendera? Är något av de två lysrören jag har något att ha eller är det lika bra att byta ut båda två? Båda lyser och funkar klockrent så det är ju inget fel på dom ur det perspektivet.

3
Efter att ha ägnat hela min "akvaristkarriär" till sällskapsfiskar (endlers, molly etc) så känner jag att det nu är dags för en liten förändrig. Jag har alltid varit fascinerad av ciklider men aldrig riktigt vågat ge mig på dessa underbara fiskar. Känner dock nu att det äntligen är dags.
Efter att ha spenderat ett par timmar letandes efter den perfekta fisken så hittade jag till slut den, Thomasiciklid (Anomalochromis thomasi).
Det verkar vara den perfekta fisken för mig. En utav de enklaste cikliderna samt att den nog skulle passa ganska bra i mitt 150L-akvarium. Jag har dock ett par frågor gällande dessa.
Vill helst veta så mycket som möjligt om fiskarna innan jag köper dom så all information är välkommen. Missar jag något viktigt så får ni gärna komplettera :)

Först och främst, vad tycker ni om min plan?
Jag har tänkt att ha ett par (en hona och en hane) i akvariet. Som städpatrull så tänkte jag ha mitt ancistrus-par (stor hane på 17 cm, hona på dryga 15 cm). Skulle detta funka eller går Thomasi inte ihop med Ancistrus?
Mina ancistrus är ju även ganska stora, kan detta bidra till att de/Thomasi känner sig extra hotade i samband med lek?

Fiskar tillsammans med Thomasi
Skulle jag kunna ha några fiskar tillsammans med Thomasi utan att det blir bråk? Om så vilka?
Skulle t.ex ett stim med neontetror gå bra tillsammans med ett par av Thomasi?

Inredning
Eftersom att min akvarium inte är särskilt högt utan mer ett avlångtkar så tänkte jag ha en stor rot mot bakrutan som täcker ca 80& av bakrutan. På de sista 20% tänkte jag bygga upp ett stenrös med lite små grottor. Kommer även plantera lite växter jäms med bakrutan/roten och sedan på andra sidan av karet (stenrös till höger sida av karet, växter på vänster).
Funderar även på att samankoppla en lite rot med den stora så att det blir som en liten bro mitt i karet (kanske ha javamossa runt den roten). Därefter ha någon grotta för ancistrus och sedan lite växter längre fram i karet, t.ex anubias.
Vad tror ni om detta? Skulle det funka? Finns det något speciellt Thomasi föredrar när det kommer till inredningen? Vad för sorts bottensubstrat bör jag gå på? Sand? Grus? Hur grovt?

Växter
Väljer att göra en egen liten sektion för växter.
Vilka växter/sorters växter bör man ha i ett kar "Thomasi-kar"?I och med att de kan lägga äggen på växterna så känns det ju som att växter som t.ex anubias och svärdplanta borde vara att föredra? Vilka växter skulle ni rekommendera?

Cirkulation och ljus
Jag har hört att ciklider gärna vill ha lite mer fart i karet än vad vanliga sällskapsfiskar föredrar, gäller detta även Thomasi? Har väl nu en liten svagare pump på ca 700-800l/h, hur mycket extra bör jag ha för Thomasi?
Hur är de när det kommer till ljus? Föredrar de starkt ljus eller lite svagare? Eller spelar det ingen roll?

Foder
Vad bör jag mata dom med? Vet att dom är allätare men något foder måste de väl föredra?
Läst att de t.ex äter insekter, alger och organiskt slam (?). Några speciella insekter och vad exakt är organiskt slam? Har även för mig att de äter räkor, snackar vi då vanliga skalade räkor eller akvarieräkor (t.ex körsbärsräkor)?
I och med att de gillar alger, kan man då mata dom med algwaffers?
Är det skalad artemia som gäller när det kommer till yngel?

Yngel
Hur ska man göra när det kommer till yngel? Äter dom upp sina egna yngel eller kan man låta ynglerna vara i samma kar? Om de äter upp sina yngel så kan det ju vara smart att iafl flyta ett par till ett yngelkar.
Hur ser det ut när det kommer till utfodring? Har hört att det tar ca 5-6 dagar innan ynglerna utvecklas från larver till frisimmande fiskar. Bör man mata ynglerna även när de är larver (isfl med vad) eller ska man börja mata först när de är frisimmande (5-6 dagar)?
Ungefär vid vilken ålder blir ynglerna könsmogna? Är ynglerna lika kinkiga som de vuxna när det kommer till parfördelning eller kan man t.ex låta 30 yngel/halv vuxna fiskar gå tillsammans i ett kar? Eller bör man kanke försöka sälja av dom så snabbt som möjligt? Om så, i vilken ålder är de mogna för detta/att säljas?

PRIS
Hur mycket kostar ett vuxet par?
Hur mycket/när kan man sälja ynglerna för?

Nu blev det en massa frågor på en och samma gång. Ber om ursäkt för detta.
Blir lite smått manisk när jag väl fastnat för en fisk och vill då veta allt om den så att jag kan ge fiskarna de bästa möjliga förutsättningarna.
Om jag har missat något så får ni som sagt gärna komplettera.
Ber om ursäkt för eventuella grammatikfel ^^

TACK SÅ JÄTTEMYCKET!! :)


4
Tanganyikaciklider / SV: Lamprologus multifasciatus
« skrivet: 16 jul 2014, 21:00 »
Anledningen till att jag har rötter i akvariet stavas ancistrus.
Det är inte ett krav på att ha rötter om du ska ha ancistrus men det är definitivt något som rekommenderas. Rötter är en viktig del i deras matsmältning. Tror det är cellulosan, som finns i rötter, som de behöver få upp/äta för att förbättra deras matsmältning/nedbrytningen av födan i magen. Rötter fungerar även väldigt bra som gömställen. Sen att de är riktigt snygga gör ju inte saken sämre direkt ;)

Jag väljer, eller ah valde, mellan jullar och ancistrus pga att jag gärna enbart vill ha en sorts mal. Detsamma gäller övriga invånare. Har gärna enbart en sorts snäckor och färg (t.ex rosa posthorn), en sorts fisk etc. Ogillar att blanda en massa.
Jullar verkar vara en riktigt underbar fisk men jag känner att jag inte har tillräckligt med stenar/grottor för att de ska trivas. Har även ingen ork/lust att börja möblera om allting.

5
Tanganyikaciklider / SV: Lamprologus multifasciatus
« skrivet: 29 jun 2014, 16:19 »
Okej skönt att höra :)

Tyckte också att filtret var alldeles för litet (800l/h) så tillsatte ännu ett filter så nu är det totalt en kraft på  1400l/h. Skulle gärna vilja köra enbart ett ytterfilter som är lite starkare men det får införskaffas först när ekonomin tillåter det.

Julidochromis ornatus såg ju riktigt fina ut. Står i valet och kvalet mellan dom och Ancistrus. Faller lotten på Ancistrus så får rötterna vara kvar annars blir det till att sälja av dessa och införskaffa sten istället :)

6
Tanganyikaciklider / SV: Lamprologus multifasciatus
« skrivet: 22 jun 2014, 22:48 »
Glömde fråga. Finns det någon fisk som kommer bra överrens med multisar och som kan leva i ett 160L akvarium? Ska köra Ancistrus och lite posthornssnäckor som rengörare men funderar på om man kanske kan ha något mer. Multisar tar ju inte upp alltför mycket plats direkt :)

7
Tanganyikaciklider / SV: Lamprologus multifasciatus
« skrivet: 22 jun 2014, 22:38 »
Ska försöka hitta lite kalksten och då även testa det som du sa Tulle :)
Hur viktigt är det dock med att pH-värdet är just mellan 8-9? Det är ju hyfsat högt och nästintill omöjligt att lyckas uppnå utan att ta hjälp av kalksten eller något annat pH-höjande. Jag bor i Jönköping och pH-värdet i kranvattnet ligger runt 7.5 om jag inte är helt ute och cyklar. Skulle multisarna klara av att leva i ett akvarium med lite mindre pH-värde eller är det väldigt viktigt att det är just 8+?

Nu har jag själv aldrig riktigt kollat på vad kalksten kostar i butik (pga aldrig haft ett behov/sug att ha kalksten) men jag har hört att det ska vara ganska dyrt. Jag har hyfsat mycket sten i karet just nu men detta är dock helt vanlig sten som är plockad ifrån Vätterstranden här i Jönköping så det gör väl varken till eller från.
Var bör kh-värdet ligga på?

Jag har också uppgraderat från 112L till ett 160L-akvarium. Gjorde även som du sa Trafter och tog bort lite snäckor samt försökte bygga upp lite små koloniområden. Nu så ser akvariet ganska gräsligt ut pga att jag vart tvungen att köra lite temporära lösningar gällande min rot. Den ville nämligen inte stå på botten utan istället flyta runt i akvariet och se malig ut. Visade då vart skåpet skulle stå genom att placera ett antal stenar på/runt roten så att den står där den ska och inte åker runt likt ett barn på Liseberg. Smällde också upp lite växter mitt i akvariet som ska bort innan invårnarna anländer. Har de enbart där då jag precis inhandlat PMDD och vill gärna se hur det utvecklar sig.


8
Tanganyikaciklider / SV: Lamprologus multifasciatus
« skrivet: 30 maj 2014, 23:28 »
Slog precis mig att trärötter sänker PH-värdet och multisar vill ju ha ett ganska högt PH-värde. Hade helt och hållet glömt bort det. Tänkte ha en trädliknande rot uppe till vänster samt två stycken i högra hörnet.
Får nog göra så att jag rensar bort ca hälften av snäckorna och inhandlar lite kalksten. Det borde väl fungera då kalkstenen och trärötterna förhoppningsvis går jämnt ut (rent PH-mässigt)?

9
Tanganyikaciklider / SV: Lamprologus multifasciatus
« skrivet: 30 maj 2014, 21:49 »
Jag har nu testat att lägga ut alla snäckor. Hur tycker ni att det ser ut? Är placeringen OK? Bör jag ändr på något? Har försökt lägga öppningen på snäckorna mot frontglaset samt blandat lite stora och små snäckor. Jag har tänkt att ha lite rötter längre bak i akvariet för malarna.

Inte världens bästa bild men jag hoppas den duger.
http://i.imgur.com/Xa3eP6E.jpg

10
Tanganyikaciklider / SV: Lamprologus multifasciatus
« skrivet: 27 maj 2014, 20:20 »
Tack för de bra svaren! :)

Har hört väldigt mycket gott om NLS. Funderar på att köpa en liten "burk" och testa.
Det finns ju dock ett antal olika sorters NLS, det är väl NLS Cichlid Formula (http://goo.gl/JOZg1G) som jag ska ha, inte sant? Jag har inte nykläckt artemia utan endast skalad artemia, funkar det lika bra?

Hur är det med sand? Bör man kanske ha lite mer sand än vad man vanligtvis brukar eftersom att dom gillar att gräva eller spelar det ingen roll?

Hur pass aggressiva kan/är de bli? Är de t.ex som kampfiskar som bråkar tills en av dom dör eller är de lite lugnare och bara markerar?

Funderar på att ha lite sten längre bak i akvariet så att malen iafl har något gömställe. Finns det någon speciell mal som funkar bra tillsammans med multisar? Kanske kan köpa en malgrotta eller något så att även malen får ett litet kryp in.
Hur är det med t.ex posthornssnäckor? Är det big no no? Tänker eftersom de är snäcklekare och lite små aggressiva om någon kommer nära deras snäcka. Posthorn/Snäckor har ju en tendens att gärna vara på t.ex snäckor för att rengöra dom.

Tänkte försöka införskaffa så många snäckor som jag bara kan/får plats. Tycker att det är bättre att det t.ex är lite för många snäckor än tvärtom. Vill även ha lite extra snäckor för eventuell förökning :)

11
Tanganyikaciklider / Lamprologus multifasciatus
« skrivet: 25 maj 2014, 22:06 »
Efter att ha velat fram och tillbaka länge så kom jag äntligen fram till att det är Lamprologus multifasciatus/Mångbandad snäcklekare som jag vill satsa på.
Detta blir min första ciklid- samt snäcklekarfisk. Vill därav göra allting rätt och tänkte därför vända mig till er experter. Om jag missar något viktigt så får ni jätte gärna säga till :)

Min setup för Lamprologus multifasciatus
Jag har tänkt att ha Lamprologus multifasciatus i ett 112L akvarium inhållande finkornat blästersand som bottensubstrat och många vinbergssnäckor.
När det kommer till cirkulation så tänkte jag använda mig av en Fluval 3 Plus-pump. Funderar även på att komplettera med en lite mindre pump (t.ex Fluval 1 eller 2). Kommer försöka ha en temperatur på 24-25 grader samt ett ganska högt PH-värde (runt 8). Har även ett mindre akvarium på drygt 30L som är tänkt som extrakar alt yngel/lekkar.
Vad tror ni om detta? Ser det bra ut, något jag bör ändra?

Nu till ett par frågor som jag har. Som jag tidigare skrev så får ni gärna fylla i om jag missar något viktigt. All hjälp/information som jag kan få är uppskattat.

Vilket foder?
Vilket foder anser ni är bäst för Lamprologus multifasciatus?  Jag har läst runt lite men är inte helt hundra. Jag har hemma både skalad artemia och Tropical Tanganyika flingfoder vilket verkar vara något som de äter. Är detta en bra bas eller bör jag inhandla något annat foder, t.ex spirulinaflingor? Jag har torkade blodmaskar hemma, kan det vara något?

Inredning
Behöver jag ha något annat än snäckor/vinbergssnäckor i akvariet? Är det helt onödigt att t.ex ha växter/mossa, rötter eller stenar i akvariet?

Tips på att höja PH-värdet?
Hur höjer jag PH-värdet på ett bra och smidigt sätt? Kalksten är ju ett alternativ men det klarar väl inte av höja det till 8+? Vet inte exakt vad min PH-värde ligger på men runt 7-7,5 skulle jag gissa på. Har iafl alltid tidigare legat kring det. Ska göra tester innan jag släpper i någon fisk.

Hur många fiskar och kan man se könskillnader?
Hur många Lamprologus multifasciatus bör jag införskaffa? Jag funderar på 6-8 stycken med fördelningen 75% honor och 25% hanar. Vad tror ni om det? Ska tydligen vara ganska svårt att urskilja kön, stämmer detta? Vad kostar en Lamprologus multifasciatus?

Är tacksam för alla svar jag kan få! Tack så jätte mycket på förhand!! :D

12
Första ciklidakvariet / SV: Starta upp akvarium, frågor.
« skrivet: 29 jan 2013, 21:22 »
För att fixa mitt problem med pumpen så valde jag att använda mig utav ett antal grillpinnar för att stödja upp pumpen och filtret så att pumpen sitter där den ska. Dock så är jag lite fundersam om grillpinnar verkligen är så bra att i ett akvarium? Vad tror ni? Tror ni att det skulle fungera eller är det farligt för fiskarna? Jag syftar på om grillpinnarna skulle förgifta vattnet när de bryts ner. Jag har dom bakom mitt filter så det finns ingen chans att fiskarna skulle kunna skada sig på dom.

13
Köpes / Jönköpings län Golden/Ancistrus köpes
« skrivet: 27 jan 2013, 15:17 »
Hej, jag skulle vilja köpa cirka 10 stycken goldens och ett par ancistrus.
Kan tidigast köpas om en vecka då akvariet som de ska vara i ej är helt färdigt.

14
Första ciklidakvariet / SV: Starta upp akvarium, frågor.
« skrivet: 26 jan 2013, 23:47 »
Varit bortrest så här kommer en liten update. Jag har nu gjort så att akvariet är stensäkert och fyllt det med vatten och börjat starta upp allting. Nu så är det endast fiskarna, stenarna/växter och mat som saknas. Jag har dock ett par frågor angående foder och fiskar.
Hur pass stora/gamla fiskar tycker ni att jag bör köpa? Bör jag satsa på fullvuxna goldens eller ska jag köpa lite yngre? Sedan så undrar jag även vilket basfoder som ni skulle rekommendera? Just nu så har jag endast vanligt flingfoder och skalad artemia (använder detta till mina endlers) så det känns som att jag bör inhandla/göra något mer foder. Jag har hört att räkmix tydligen ska vara väldigt uppskattat.

Ni får gärna även tipsa om bra "stenställen" i närheten utav Jönköping. Har varit vid rocksjön och lite vid vätterstranden och kollat utan resultat.

15
Första ciklidakvariet / SV: Starta upp akvarium, frågor.
« skrivet: 01 jan 2013, 21:42 »
Okej, kan du länka något bra liggunderlag eller något som jag kan ha i akvariet istället för frigolit?
Så jag skulle kunna köra med ett liggunderlag istället för en skiva under akvariet? Skulle ju vara lättare att skära till än en plywoodskiva.

Jo jag vet att det bästa hade varit att hämta stenar ifrån naturen men problemet är att jag inte har någon som helst aning om vart jag kan hitta fina stenar: :P

Sidor: [1] 2 3