Forum - Ciklider.se

Övrigt => Första ciklidakvariet => Ämnet startat av: Jompii skrivet 06 mar 2015, 01:09

Titel: Scalare
Skrivet av: Jompii skrivet 06 mar 2015, 01:09
(http://i.imgur.com/vVAzFYC.jpg)
Jag är väldigt sugen på att införskaffa en grupp Scalare, alternativt ett väletablerat par.
Jag har dock aldrig tidigare haft Scalare och tänkte därför kolla med er om ni skulle kunna ge mig lite tips. En plan har börjat växa fram och jag tänkte därför först skriva den och se vad ni tycker.


Jag har tänkt att göra på följande vis
Min plan är att införskaffa ett akvarium på cirka 250-300 liter. Jag stirrar inte mig blind på antalet liter utan det viktiga är att akvariet är minst 50 cm högt. Jag har sedan tänkt att inreda akvariet med bottensubstrat i form av blästersand. Vallisneria och Svärdsplantor är de växer jag kommer använda mig av. Möjligtvis även lite Musselblommor/Frogbit, Anubias och Javamossa. Javamossan och Anubias fäster jag på trärötter.
När det kommer till invånare så är huvudattraktionen Scalare. Jag kommer försöka hitta ett redan etablerat par. Lyckas jag inte med detta så köper jag in en grupp ungfiskar som får para ut sig. Som städpatrull har jag tänkt en grupp Corydoras, möjligtvis Corydoras Panda. Som "utfyllnad" så funderar jag på någon sorts tetra. Möjligtvis Citrontetra. Denna trion (Scalare, Corydoras & Citrontetra) tror jag skulle funka ganska bra ihop då alla är ifrån Amazonas samt att de har liknande krav på miljö och vattenvärden. Vad tror ni om detta? Låter det okej eller är jag ute på väldigt djupt vatten?

Frågor
• Vilka sorts Scalare bör jag satsa på? Finns det någon sort som är mer nybörjarvänlig?

• Hur mycket kostar Scalare? Tänker både på ungfiskar och vuxna färdiga par.

• Som jag har förstått det så äter Scalare det mesta men föredrar levande- och fryst foder.
Skulle ni kunna tipsa om något bra fryst foder, eller torrfoder, som Scalare och min plånbok gillar  ;)
Undviker gärna levande foder då jag personligen inte är något större fan av det men självfallet så ska de få festa till det ibland med t.ex överblivna daggmaskar från fisket.

Tror ni blästersand är det bästa alternativet? Jag är rädd för att växterna, framförallt Vallisneria, inte kommer trivas då blästersand är ganska tät vilket inte är optimalt för rötterna. Jag vill ju att växterna ska frodas. Vill samtidigt ha något bottensubstrat som är "Corydoras-vänligt".


Fyll gärna på om ni tycker att jag missat något viktigt eller om ni vill dela med er av er kunskap. Allt är som sagt välkommet och jag ska försöka suga i mig informationen/kunskapen likt en svamp. Information om deras beteende, både allmänna och lek, vad man bör undvika att göra etc är intressant.

Tack så mycket!